Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тайни от света на уискито

1. Най-старото уиски в света е на над 150 години. Бутилирано е някъде между 1851 и 1858 г. в 400-милилитрова бутилка. Glenavon Special Liqueur Whisky е вписано в Книгата на Гинес. То е собственост на ирландско семейство и се предава от поколение на поколение.
Снимка: Getty images
1. Най-старото уиски в света е на над 150 години. Бутилирано е някъде между 1851 и 1858 г. в 400-милилитрова бутилка. Glenavon Special Liqueur Whisky е вписано в Книгата на Гинес. То е собственост на ирландско семейство и се предава от поколение на поколение.

2. Rare Macallan ‘M’ е най-скъпото уиски, продавано някога. На търг в Хонг Конг за 6 л от него са броени близо 400 000 паунда.
2. Rare Macallan ‘M’ е най-скъпото уиски, продавано някога. На търг в Хонг Конг за 6 л от него са броени близо 400 000 паунда.

3. Цветът на уискито не идва след финализирането на дестилацията. Тогава напитката е безцветна, като потъмняването се получава с процеса на отлежаване. Снимка: Getty images
3. Цветът на уискито не идва след финализирането на дестилацията. Тогава напитката е безцветна, като потъмняването се получава с процеса на отлежаване.

4. Между 2-4% от уискито, съхранявано в бъчви, се изпарява в първата година. Процентът е много различен в зависимост от региона на отлежаване. Този процес е известен като "Ангелският дял“. След като отлежи и се махне от бъчвата, някаква част от уиските остава в капана на дървото. Това пък се нарича „the devil’s cut”. 
Снимка: Getty images
4. Между 2-4% от уискито, съхранявано в бъчви, се изпарява в първата година. Процентът е много различен в зависимост от региона на отлежаване. Този процес е известен като "Ангелският дял“. След като отлежи и се махне от бъчвата, някаква част от уиските остава в капана на дървото. Това пък се нарича „the devil’s cut”.

5. Уискито запазва вкусовите си качества в продължение на 100 години. Ако бутилката е отворена – цели 5 г.
5. Уискито запазва вкусовите си качества в продължение на 100 години. Ако бутилката е отворена – цели 5 г.

6. Уискито е сред петте основни експортни стоки на Великобритания. Във Франция за месец се продава повече уиски, отколкото коняк за една година. По света съществуват повече от 5000 вида малцово уиски, 90 % от което е направено в Шотландия. Всяка секунда в света се купуват над 30 бутилки шотландско уиски. Това е два пъти повече от ирландското, американското, канадското и японското уиски, взети заедно.
6. Уискито е сред петте основни експортни стоки на Великобритания. Във Франция за месец се продава повече уиски, отколкото коняк за една година. По света съществуват повече от 5000 вида малцово уиски, 90 % от което е направено в Шотландия. Всяка секунда в света се купуват над 30 бутилки шотландско уиски. Това е два пъти повече от ирландското, американското, канадското и японското уиски, взети заедно.

7. Най-големият в света производител и потребител на уиски, колкото и странно да изглежда, е… Индия.
7. Най-големият в света производител и потребител на уиски, колкото и странно да изглежда, е… Индия.