Повечето хора нямат никакви колебания да си купят пакетче от тези вкусни ядки от местния магазин. Но онова, което не знаят е, че суровото кашу, което купуват от щанда, всъщност съвсем не е "сурово". Ядките са варени, за да се премахне опасно токсично вещество, което се съдържа и в бръшляна и което е силен алерген. Яденето на действително сурово кашу може да причини мехури по кожата. В още по-големи количества натравянето е сигурно. Така че по-внимателно!
Това традиционно за Сардиния сирене е известно като едно от най-опасните в света. Всъщност дори е забранено за продажба в ЕС и Италия. Представлява пикантно овче сирене, в което има живи личинки от мухи. Всъщност именно те причиняват ферментацията му. Ако личинките попаднат в стомаха, могат да причинят сериозни проблеми. Въпреки това сиренето има своите почитатели, които го купуват на черно и на сериозна цена. А ако наистина искате да го ядете - носете очила или нещо за предпазване на зрението, за да не скочат личинките в очите ви!
Фугу от вида „риба балон" е сред най-изисканите японски деликатеси, но само ако се приготви от лицензиран майстор-готвач. Тя е силно отровна и може да ви убие - или в най-добрия случай да ви причини задушаване. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание до смъртта си. Рибата, която обикновено се яде сурова, се чисти внимателно от дроба и яйчниците, които съдържат тетродотоксин (откъдето идва и името на рибите от семейство Tetraodontidae). Това е вещество 1200 пъти по-токсично от цианида. Въпреки това японците продължават да консумират по 10 000 тона от тази риба годишно.
Това е националният плод на Ямайка, но само една хапка може да ви причини онова известно като ямайска болест с повръщане. Ако се яде преди да е узрял, този плод дори може да ви убие. Семената му са силно токсични, затова се консумира само в определен период на зрялост.
Ако обикаляте Южна Африка, може да попаднете на нея под формата на местно блюдо, но внимавайте много: жабата-бик съдържа отровни за човека вещества. Най-опасни според местните са младите жаби, които все още не са се размножавали. Но дори да хапнете някоя част от възрастна жаба, която не трябва или пък се насладите на яденето й извън дъждовния сезон - рискувате сериозен проблем с бъбреците - и като минимум - цистит.
Описвана като една от най-вкусните храни в света, тази специално приготвена чрез ферментационен процес и после сушена 4-5 месеца акула от Гренландия е традиционно исландско ястие - толкова специфично, че дори и някои от местните отказват да го опитат. Този вид акула няма бъбреци и пикочен апарат, затова и нейното месо има високо съдържание на пикочна киселина и триметиламиниов оксид. Хакал има толкова остра миризма, че когато я ядете, по-добре си запушвайт носа. Ако не бъде приготвена по рецептата описана по-горе тази храна е силно отровна.
- Бъзът е много разпространен в народната домашна аптека, а и под формата на различни питиета в доста европейски култури, включително и българската. Растението се използва и в хомеопатията, въпреки това неговите семена съдържат смъртоносно вещество от рода на цианида, което може да причини болестни състояния при поглъщане. Някои видове бъз са безопасни, но ако не се приготви както трябва - очаквайте най-малкото диария и дори гърчове. В семената на бъза - особено на черния - се съдържа отровен цианогенен гликозид.
Tegillarca granosa живеят във водите на мексиканския залив, в Антлантическия и Тихия океан. За разлика от другите видове миди, "кървавите миди" могат да ви заразят с различни вируси, включително хепатит А, коремен тиф или дизентерия. Когато пътувате, избягвайте „кървавите миди" особено от Китайско море, които са известни причинители на епидемии от хепатит. Името "кървави" идва от червената вътрешност на мидата, която съдържа високи нива на хемоглобин
представялва октопод, който е страшно опасен, защото продължава да мърда и след смъртта си и дори след като е нарязан на малки парченца. Ако нямате опит с такава храна, внимавайте - може да се задавите. Дъвчете внимателно и много продължително.
Тропическият корен маниока, който смлян е известен като тапиока и който е в кухнята на много народи - от Карибите и Африка до Азия - всъщност е опасен единствено в сурово състояние, защото съдържа линамарин - смъртоносен за човека. Затова и корените на маниоката първо се промиват и прочистват, а след това се варят продължително.