Здравейте,
Свиването на сармички е тънка работа. Другата тънка работа на сармите е плънката. Определено не спадаме към вегетарианците и я предпочитаме с месце.
В случай - с телешка кайма. Може би вдъхновени от телето-сукалче, подарено за ЧРД на премиера ни.
Но да се съсредоточим в кухнята.
Начин на приготвяне
В голям тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин. Добавете ситно нарязаните морков и червена чушка.
Добавете чесъна и лука и запържете и тях за няколко минути. Посолете и подправете с черен пипер.
Добавете измития ориз и пържете още 5 минути. Подправете с червен пипер и още сол и налейте 500 мл от бульона.
Оставете на слаб огън около 20 минути, докато оризът омекне, но без да е напълно готов.
Прехвърлете плънката в купа, подправете с копър и магданоз и разбъркайте добре.
В тенджера кипнете подсолена вода и бланширайте лозовите листа за 30 секунди. Извадете и оставете да се охладят.
Вземете лозов лист, поставете го с лъскавата страна надолу, сложете 1 с.л. от плънката и завийте на сарма. Готовите сармички редете плътно една до друга в тенджера.
Накрая покрийте с чиния, залейте с останалия бульон и варете 20 минути на слаб огън.
Ако има останала плънка, досварете ориза отделно и използвайте при сервирането.
За млечният сос е нужно да смесите в купичка киселото мляко, ситно нарязаните чесън и копър и да подправите със сол.
Добър апетит.