Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Американците нямали кухня? Да бе, да!

Кой би отказал едни сочни крилца в сладко-пикантен сос или пък южняшко пържено пиле, гарнирано с царевица или хрупкави картофки?

В галерията ще видите осем типично американски ястия, които да изпробвате и във вашата кухня: Снимка: iStock
Кой би отказал едни сочни крилца в сладко-пикантен сос или пък южняшко пържено пиле, гарнирано с царевица или хрупкави картофки?

В галерията ще видите осем типично американски ястия, които да изпробвате и във вашата кухня:

Крилца "Бъфало"Те са сред най-популярните ястия, които съпровождат вечер пред телевизора или напрегнат футболен мач. За тях ви трябват 800-900 грама пилешки крилца, които овкусяваме със зехтин, сол, пипер и чесън на прах, след което запичаме до златисто. Междувременно в тенджера на котлона разтапяте 4 супени лъжици масло, 2 супени лъжици мед и малко лют сос на вкус и бъркате докато сместа се хомогенизира.

След това прехвърляте крилцата в дълбока купа, добре ги овалвате в сладко-лютата смес и ги сервирате още много топли. Идеално си вървят с нарязани на пръчици моркови и краставички. Снимка: iStock
Крилца "Бъфало"

Те са сред най-популярните ястия, които съпровождат вечер пред телевизора или напрегнат футболен мач. За тях ви трябват 800-900 грама пилешки крилца, които овкусяваме със зехтин, сол, пипер и чесън на прах, след което запичаме до златисто. Междувременно в тенджера на котлона разтапяте 4 супени лъжици масло, 2 супени лъжици мед и малко лют сос на вкус и бъркате докато сместа се хомогенизира.

След това прехвърляте крилцата в дълбока купа, добре ги овалвате в сладко-лютата смес и ги сервирате още много топли. Идеално си вървят с нарязани на пръчици моркови и краставички.

Пържено пилеВредно ли е? Да. Но също така е много вкусно и можем да си го позволим от време на време. Пилешко по избор - крилца, бутчета или гърди - се накисва в литър студено мляко с две-три лъжици ябълков оцет. Оставяме да се маринова, по възможност три-четири часа, но най-добре - за цяла нощ.

След това смесваме равни части царевично и пшенично брашно, овалваме пилешките парчета в сместа и пържим в силно загрято олио. Отцеждаме на кухненска хартия и сервираме пилешкото топло. Снимка: iStock
Пържено пиле

Вредно ли е? Да. Но също така е много вкусно и можем да си го позволим от време на време. Пилешко по избор - крилца, бутчета или гърди - се накисва в литър студено мляко с две-три лъжици ябълков оцет. Оставяме да се маринова, по възможност три-четири часа, но най-добре - за цяла нощ.

След това смесваме равни части царевично и пшенично брашно, овалваме пилешките парчета в сместа и пържим в силно загрято олио. Отцеждаме на кухненска хартия и сервираме пилешкото топло.

Кремообразна царевицаТова ястие е чудесна гарнитура към месо или пък едно по-необичайно предястие, а освен това се приготвя изключително лесно. В дълбок и широк тиган загрявате 80 грама масло и запържвате в него една ситно нарязана глава лук. След това прибавяте две консерви царевица и чаша вода и слагате капак, за да се задуши добре. 

После подправяте със сол, пипер и половин лъжичка захар (не я пропускайте, защото иначе ще се изгуби автентичният вкус на ястието) и изсипете 125 грама течна сметана. Можете да прибавите и малко настърган чедар. Гответе, докато сметаната се сгъсти, и сервирайте топло. Може да сервирате царевицата и като дип. Снимка: iStock
Кремообразна царевица

Това ястие е чудесна гарнитура към месо или пък едно по-необичайно предястие, а освен това се приготвя изключително лесно. В дълбок и широк тиган загрявате 80 грама масло и запържвате в него една ситно нарязана глава лук. След това прибавяте две консерви царевица и чаша вода и слагате капак, за да се задуши добре.

После подправяте със сол, пипер и половин лъжичка захар (не я пропускайте, защото иначе ще се изгуби автентичният вкус на ястието) и изсипете 125 грама течна сметана. Можете да прибавите и малко настърган чедар. Гответе, докато сметаната се сгъсти, и сервирайте топло. Може да сервирате царевицата и като дип.

Царевичен хляб с беконНе се чудете повече как да оползотворите изостаналото царевично брашно. Запържете в тиган 6-7 ленти бекон до златисто и ги отцедете добре на кухненска хартия. В дълбока купа смесете чаша и половина царевично брашно, чаша брашно, едно пакетче сода и чаша и половина прясно мляко. Към сместа добавете и лъжичка сол, две яйца, четвърт чаша кленов сироп и бекона.

Печете сместа в добре намаслена тава на 180 градуса до получаването на коричка на хляба. Извадете тавата и оставете царевичния хляб да изстине много добре, преди да го режете на филии, в противен случай ще се натроши.
Царевичен хляб с бекон

Не се чудете повече как да оползотворите изостаналото царевично брашно. Запържете в тиган 6-7 ленти бекон до златисто и ги отцедете добре на кухненска хартия. В дълбока купа смесете чаша и половина царевично брашно, чаша брашно, едно пакетче сода и чаша и половина прясно мляко. Към сместа добавете и лъжичка сол, две яйца, четвърт чаша кленов сироп и бекона.

Печете сместа в добре намаслена тава на 180 градуса до получаването на коричка на хляба. Извадете тавата и оставете царевичния хляб да изстине много добре, преди да го режете на филии, в противен случай ще се натроши.

Месно руло/ МийтлоуфТрябва ви 900 грама не много мазно смляно телешко месо с най-много 10-15 процента мазнини. Към него в дълбока купа прибавяте едно яйце, една глава накълцан лук, чаша прясно мляко и чаша галета или сухи хлебни трохи. Подправете със сол и пипер и разбъркайте добре, след което разпределете в правоъгълна форма за печене.

В друга купа смесете една трета чаена чаша кетчуп, две супени лъжици кафява захар, две супени лъжици горчица, чесън на прах и съвсем малко оцет. Глазирайте месното руло с тази смес и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Сервирайте със свежи зеленчуци. Снимка: iStock
Месно руло/ Мийтлоуф

Трябва ви 900 грама не много мазно смляно телешко месо с най-много 10-15 процента мазнини. Към него в дълбока купа прибавяте едно яйце, една глава накълцан лук, чаша прясно мляко и чаша галета или сухи хлебни трохи. Подправете със сол и пипер и разбъркайте добре, след което разпределете в правоъгълна форма за печене.

В друга купа смесете една трета чаена чаша кетчуп, две супени лъжици кафява захар, две супени лъжици горчица, чесън на прах и съвсем малко оцет. Глазирайте месното руло с тази смес и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Сервирайте със свежи зеленчуци.

Рачешки кексчетаЗа тази рецепта ви трябва рачешко месо, което вече се намира в редица от големите хипермаркети, но в много краен случай можете да използвате отцедена риба тон в собствен сос. Към месото прибавяте 300 грама намачкани сварени картофи, накълцани пера зелен лук, накълцан магданоз, сол, пипер и едно яйце. 

Охладете сместа за 30 минути в хладилник, след което оформете кюфтенца. Печете на леко намазнен тиган по пет минути от всяка страна и сервирайте с чеснов сос, сос тартар или друг сос по избор. Снимка: iStock
Рачешки кексчета

За тази рецепта ви трябва рачешко месо, което вече се намира в редица от големите хипермаркети, но в много краен случай можете да използвате отцедена риба тон в собствен сос. Към месото прибавяте 300 грама намачкани сварени картофи, накълцани пера зелен лук, накълцан магданоз, сол, пипер и едно яйце.

Охладете сместа за 30 минути в хладилник, след което оформете кюфтенца. Печете на леко намазнен тиган по пет минути от всяка страна и сервирайте с чеснов сос, сос тартар или друг сос по избор.

ГъмбоГъмбо е странна южняшка смесица от морски дарове, най-често скариди, и наденичка, превърнати в питателна яхния. Основата на гъмбо е брашно, запържено в масло за поне 30-40 минути, докато придобие хубав кафеникав загар. Към него се прибавят целина, зелени и червени чушки на парченца, лук и магданоз. 

След като зеленчуците се позапържат се добавя и наденицата на кръгчета, както и добре оцедените скариди. Долива се малко пилешки бульон и се готви до сгъстяване. Гъмбо се сервира с филии хляб или плоски питки. Снимка: iStock
Гъмбо

Гъмбо е странна южняшка смесица от морски дарове, най-често скариди, и наденичка, превърнати в питателна яхния. Основата на гъмбо е брашно, запържено в масло за поне 30-40 минути, докато придобие хубав кафеникав загар. Към него се прибавят целина, зелени и червени чушки на парченца, лук и магданоз.

След като зеленчуците се позапържат се добавя и наденицата на кръгчета, както и добре оцедените скариди. Долива се малко пилешки бульон и се готви до сгъстяване. Гъмбо се сервира с филии хляб или плоски питки.

Американски палачинкиТе се правят малко по-трудно от европейските си събратя, но резултатът си заслужава. Отделяте белтъците от жълтъците на три яйца на стайна температура и в една купа разбивате жълтъците. Към тях прибавяте постепенно една чаена чаша брашно и едно пакетче бакпулвер и бъркате до получаването на хомогенна смес. 

В друга купа разбивате белтъците с щипка сол до получаването на пухкава смес, след което обединявате всичко в една голяма купа. Печем палачинките в добре загрят тиган, намаслен с малко масло, и поднасяме с плодове, течен шоколад или сладко по избор. Снимка: iStock
Американски палачинки

Те се правят малко по-трудно от европейските си събратя, но резултатът си заслужава. Отделяте белтъците от жълтъците на три яйца на стайна температура и в една купа разбивате жълтъците. Към тях прибавяте постепенно една чаена чаша брашно и едно пакетче бакпулвер и бъркате до получаването на хомогенна смес.

В друга купа разбивате белтъците с щипка сол до получаването на пухкава смес, след което обединявате всичко в една голяма купа. Печем палачинките в добре загрят тиган, намаслен с малко масло, и поднасяме с плодове, течен шоколад или сладко по избор.