Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Богати и разточителни: 7 великолепни десерта с мед

Кой ли няма уханен буркан български мед вкъщи... Снимка: iStock
Кой ли няма уханен буркан български мед вкъщи...

Кейк с мед и лимонНевероятно лесен кейк, който съчетава сладостта на меда и свежестта на лимона. В дълбока купа с миксер се разбиват четири жълтъка с две чаши мед и четвърт чаша олио (или зехтин). В друга купа се разбиват четирите белтъка с щипка сол до твърди върхове. 

Двете смеси се обединяват, като се разбъркват внимателно. Добавят се и три чаши брашно и пакетче бакпулвер и се изсипва в намазнена тава. Пече се в добре загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. Сервира се с още малко мед или сладко по избор. Снимка: iStock
Кейк с мед и лимон

Невероятно лесен кейк, който съчетава сладостта на меда и свежестта на лимона. В дълбока купа с миксер се разбиват четири жълтъка с две чаши мед и четвърт чаша олио (или зехтин). В друга купа се разбиват четирите белтъка с щипка сол до твърди върхове.

Двете смеси се обединяват, като се разбъркват внимателно. Добавят се и три чаши брашно и пакетче бакпулвер и се изсипва в намазнена тава. Пече се в добре загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. Сервира се с още малко мед или сладко по избор.

Ореховки с медТези ореховки са чудесни за хора, които избягват захарта като подсладител. Те се приготвят от 3 чаши брашно, 2 чаши смлени орехи, чаша мед, лъжичка сода и 3 яйца. Всичко това се омесва до хомогенна смес – може и енергично с бъркалка. Ако сместа е много суха и гъста, може да се прибави малко вода или олио.

Тестото се разстила и от него с формичка се изрязват кръгчета. Редят се на хартия за печене и се пекат в предварително загрята на около 150-160 градуса фурна. Снимка: iStock
Ореховки с мед

Тези ореховки са чудесни за хора, които избягват захарта като подсладител. Те се приготвят от 3 чаши брашно, 2 чаши смлени орехи, чаша мед, лъжичка сода и 3 яйца. Всичко това се омесва до хомогенна смес – може и енергично с бъркалка. Ако сместа е много суха и гъста, може да се прибави малко вода или олио.

Тестото се разстила и от него с формичка се изрязват кръгчета. Редят се на хартия за печене и се пекат в предварително загрята на около 150-160 градуса фурна.

Сурови бонбони с медЗа тези супер лесни бонбони в дълбока купа намачкваме два презрели банана и 150 грама много фини овесени ядки (можем да ги смелим). След това добавяме 2-3 супени лъжици мед и разбъркваме – трябва да се получи гъста и лепкава смес. Ако е мека и рядка, добавяме още овесени ядки, а ако е гъста – още мед.

С мокри ръце оформяме топчета и оставяме поне за няколко часа на хладно да стегнат. Можем да оваляме в кокос, какао, ядки и да добавим сушени плодове, ванилия или ромова есенция. Снимка: iStock
Сурови бонбони с мед

За тези супер лесни бонбони в дълбока купа намачкваме два презрели банана и 150 грама много фини овесени ядки (можем да ги смелим). След това добавяме 2-3 супени лъжици мед и разбъркваме – трябва да се получи гъста и лепкава смес. Ако е мека и рядка, добавяме още овесени ядки, а ако е гъста – още мед.

С мокри ръце оформяме топчета и оставяме поне за няколко часа на хладно да стегнат. Можем да оваляме в кокос, какао, ядки и да добавим сушени плодове, ванилия или ромова есенция.

Чийзкейк с медЧийзкейкът не изисква печене, което го прави далеч по-бърз и лесен. Блатът се приготвя от пакет обикновени бисквити и 125 грама меко масло, които се смесват и разстилат на дъното на форма, постлана с хартия за печене. След това в дълбока купа смесваме 400 грама крема сирене, 300 грама течна сметана, 2-3 супени лъжици брашно и чаша мед.

Разбиваме много добре с миксер или в купата на пасатор/кухненски робот и изсипваме върху блата. Заглаждаме, ако има нужда, и прибираме в хладилник за една нощ, за да стегне добре. Чийзкейкът се сервира с още мед и сметана. Снимка: iStock
Чийзкейк с мед

Чийзкейкът не изисква печене, което го прави далеч по-бърз и лесен. Блатът се приготвя от пакет обикновени бисквити и 125 грама меко масло, които се смесват и разстилат на дъното на форма, постлана с хартия за печене. След това в дълбока купа смесваме 400 грама крема сирене, 300 грама течна сметана, 2-3 супени лъжици брашно и чаша мед.

Разбиваме много добре с миксер или в купата на пасатор/кухненски робот и изсипваме върху блата. Заглаждаме, ако има нужда, и прибираме в хладилник за една нощ, за да стегне добре. Чийзкейкът се сервира с още мед и сметана.

Медена панакотаВ италианския разкош панакота няма нищо сложно, а е доста ефектен. В малка купичка с 2-3 супени лъжици вода добавяме пакетче желатин и оставяме настрана за около 10 минути. През това време смесваме чаша и половина течна сметана с чаша кисело мляко и чаша мед и загряваме сместа на среден котлон.

Когато започне да ври и да образува малки балончета, оттегляме от котлона, оставяме леко да се охлади и прибавяме желатина. Изсипваме в подходящи чаши и оставяме за една нощ в хладилника. Сервираме панакотата с мед, ядки, канела и украса по вкус. Снимка: iStock
Медена панакота

В италианския разкош панакота няма нищо сложно, а е доста ефектен. В малка купичка с 2-3 супени лъжици вода добавяме пакетче желатин и оставяме настрана за около 10 минути. През това време смесваме чаша и половина течна сметана с чаша кисело мляко и чаша мед и загряваме сместа на среден котлон.

Когато започне да ври и да образува малки балончета, оттегляме от котлона, оставяме леко да се охлади и прибавяме желатина. Изсипваме в подходящи чаши и оставяме за една нощ в хладилника. Сервираме панакотата с мед, ядки, канела и украса по вкус.

БасбусаБасбуса идва от Египет и се прави задължително с фин пшеничен грис. В дълбока купа се смесват 300 грама грис с половин чаша захар, половин чаша кокосови стърготини и лъжичка сода. На много слаб котлон се разтопяват 100 грама масло и в тях се добавя половин чаша мед, разбърква се и се изсипва към сухата смес. 

Разбърква се добре, прибавя се чаша кисело мляко и пак се бърка. Пече се в добре загрята на 170 градуса фурна до златисто и веднага след това се залива с горещ захарен сироп от литър вода, литър захар и малко лимонов сок. Украсяваме с ядки. Снимка: iStock
Басбуса

Басбуса идва от Египет и се прави задължително с фин пшеничен грис. В дълбока купа се смесват 300 грама грис с половин чаша захар, половин чаша кокосови стърготини и лъжичка сода. На много слаб котлон се разтопяват 100 грама масло и в тях се добавя половин чаша мед, разбърква се и се изсипва към сухата смес.

Разбърква се добре, прибавя се чаша кисело мляко и пак се бърка. Пече се в добре загрята на 170 градуса фурна до златисто и веднага след това се залива с горещ захарен сироп от литър вода, литър захар и малко лимонов сок. Украсяваме с ядки.

Запечени смокини с медСмокините са от плодовете, които истински разгръщат вкуса си в компанията на мед. Тук вече няма рецепта – разрязаните смокини се поливат със струйка мед и се пекат на около 160-170 градуса до карамелизиране. Сервират се топли с още мед, като може да се добави и малко прясно сирене. Снимка: iStock
Запечени смокини с мед

Смокините са от плодовете, които истински разгръщат вкуса си в компанията на мед. Тук вече няма рецепта – разрязаните смокини се поливат със струйка мед и се пекат на около 160-170 градуса до карамелизиране. Сервират се топли с още мед, като може да се добави и малко прясно сирене.