В галерията ще видите осем международни ястия, с които да се стоплим в мрачното време:
Тази засищаща и сгряваща супа спокойно може да мине и за лека вечеря, освен това е изключително богата на вкусове. За нея ви трябват около 700 грама свински гърди, които режете на много тънки филии и запържвате от двете страни до хубаво покафеняване. След това ги заливате с 2-3 супени лъжици соев сос и малко настърган джинджифил.
Междувременно сварявате 500 грама нудълси и яйца според броя на порциите, след което можете да „сглобите“ рамена. В дълбока купа сипвате бульон по желание, подправяте със соев сос на вкус, добавяте резени свински гърди и едно разполовено яйце. Можете да гарнирате и с нарязани кори нори, соеви кълнове, зеленчуци по избор. Сервирайте горещо.
Въпреки южноамериканското си наименование, това ястие е страшно близо до българския вкус. В дълбок тиган запържвате 500 грама кайма смес, една голяма глава лук, нарязана на ситно, и 5-6 скилидки чесън, също на много ситно. След като каймата се запържи и стане на трохи, изсипвате 400 милилитра домати от консерва и 200 милилитра доматен сос. Прибавяте и по 400 грама бял и червен боб от консерва.
Подправяте със сол, пипер, лют пипер и по желание - накълцана люта чушка, и оставяте да къкри на слаб огън до сгъстяване на соса. Сервирайте чили кон карнето с лъжица заквасена сметана или прясна салата.
Само французите знаят как да превърнат килограм лук в подобно изкушение. Трябва да почистите лука и да го накълцате на полумесеци, с което най-трудната работа по тази рецепта приключва. След това в дълбока тенджера разтопявате 50-60 грама масло и запържвате лука до пълно омекване. После намалявате котлона и го оставяте да се карамелизира в соковете си.
Към покафенелия лук прибавяте супена лъжица брашно, чаша бяло вино, стрък мащерка и един литър бульон, по възможност домашен. След това супата се вари още 20-30 минути или до сгъстяване. Сервирайте със запечени филийки, поръсени с ементал.
В някои краища на Италия тази лазаня е по-предпочитана от рецептата с рагу Болонезе, освен това е по-лека и нискокалорична. За нея почиствате около килограм спанак от дръжките и го заливате с вряла вода, за да омекне. Изстискайте го добре и го наситнете. В дълбока купа смесете 400 грама рикота, 50 грама пармезан, сол и пипер.
След като сместа се хомогенизира, добавете и спанака. Наредете лазанята като най-долу изсипете няколко лъжици доматен сос, за да покрият дъното. Следват кори за лазаня без предварително варене, след което - сместа от рикота и спанак. Накрая завършвате с кори и печете в загрята фурна на 170 градуса. По желание можете да поръсите с пармезан, ементал или кашкавал и да дозапечете.
Лесна класика от Великобритания - ако не вярвате, питайте Джейми Оливър. Той препоръчва за пая да запържите в дълбок тиган наситнена глава лук, няколко наситнени скилидки чесън, два моркова на ситни кубчета и стръкче мащерка. След това прибавяте 600 грама говежда кайма, малка консерва грах и малка консерва царевица и чаша пилешки или говежди бульон и готвите, докато бульонът изври.
През това време приготвяте картофеното пюре от 700 грама сварени картофи, намачкани с 5 супени лъжици масло, четвърт чаша прясно мляко и четвърт чаша течна сметана. След това разпределяте каймата на дъното на тава за печене, покривате с картофеното пюре и печете до покафеняване. Сервирайте топло.
Пиле с шоколад - мексиканците знаят как. Запържете пилешко по ваш избор - бутчета, крилца или филе и извадете в чиния. В същия тиган запържете една голяма глава лук, нарязана на ситно, подправен с лют червен пипер, куркума, кимион и сух кориандър. След това изсипвате 400 грама домати от консерва и чаша пилешки бульон и варите до сгъстяване.
Изпечете пилето до готовност за 25-30 минути и го разпределете в чиниите, в които ще сервирате. Загрейте отново соса и в него прибавете 80 грама висококачествен черен шоколад, изчакайте да се разтопи и пасирайте до гладкост. Залейте пилешкото със соса и поръсете със сусам. Сервирайте с картофено пюре или ориз.
И дори няма нужда да ходите до ИКЕА. Вместо това омесвате кюфтенцата от 800 грама кайма смес, едно яйце, една глава запържен наситнен лук, половин чаена чаша прясно мляко, един голям сварен и намачкан картоф, сол и пипер. След това оформяте малки кюфтенца, леко ги овалвате в галета и пържите на маслена баня.
Сосът се приготвя от половин чаена чаша готварска сметана, чаша и половина пилешки бульон и супена лъжица брашно. Запържвате брашното в масло, след което наливате бульона и сметаната и бъркате до сгъстяване. Подправете соса с малко соев сос и черен пипер, залейте кюфтенцата и сервирайте.
Ливански плоски питки, пълнени с кайма - идеална бърза вечеря или мезе. В дълбока купа смесете 500 грама говежда кайма, връзка накълцан магданоз, глава накълцан лук и подправки - сол, пипер, кайенски пипер, кимион, сух кориандър и канела. Омесете добре каймата и я оставете за поне 30-40 минути да си почине и поеме вкусовете.
След това взимат една питка арабски хляб, мажете с каймата и покривате с втора питка. Загрейте няколко капки мазнина в незалепващ тиган и печете всеки арайс до покафеняване на питките, след което извадете и нарежете на четири. Сервирайте със салати, ориз или хумус.