

Пипирана е лесна и различна испанска салата, за която ни трябват три големи домата, една краставица, една зелена чушка, консерва риба тон и 2-3 твърдо сварени яйца. Всичко това се реже на кубчета и се овкусява с глава червен лук, зехтин, оцет, сол и риган. Охлаждаме за малко в хладилника и поднасяме.

Брускетите стават далеч по-интересни, ако към доматите се прибави пикантен вкус. Два големи домата, накълцани на ситно, овкусяваме със зехтин, една супена лъжица мед, една малка люта чушка на ситно, скилидка чесън, сол, черен пипер и лют червен пипер. Разпределяме върху запечен и натъркан с чесън хляб и сервираме.

Индийско изобретение, което си върви чудесно с тънки питки, арабски хляб или тортила чипс. 3 големи домата се кълцат на ситно с глава червен лук, една люта чушка, сок от лайм, сол, черен пипер, червен пипер, магданоз, кимион и кориандър. Може да се добави и мента или още люто. Сервира се веднага.

Тази рецепта е идеална, ако по случайност ни е писнал традиционният миш-маш. В дълбок тиган запържваме глава лук и шепа китайски черни гъби, ако имаме под ръка. След това добавяме пет яйца, разбити предварително. Пържим до готовност и изсипваме 4-5 домата, нарязани на ситно, след което овкусяваме със сусамово олио, соев сос, черен пипер и мъничко захар. Поднасяме веднага с магданоз и зелен лук.

Лесни като детска игра и идеални за оползотворяване на стар и изсъхнал хляб. На всеки домат ни трябва по филия сух хляб. Натрошаваме го и го запържваме в тиган с малко масло и зехтин. Овкусяваме с няколко смлени скилидки чесън, накълцан магданоз, сол и пипер. Пълним издълбаните домати и запичаме за кратко до получаването на коричка.

Тази супа е вкусна както топла, така и добре изстудена. За нея в дълбока тенджера запържваме глава лук, няколко накълцани скилидки чесън, един голям морков на кубчета и килограм домати на кубчета. След като зеленчуците омекнат добре, наливаме един литър зеленчуков бульон, подправяме със сол и лъжичка захар и оставяме за 30 минути да къкри на среден огън.
След това в малък тиган запържваме 3 лъжици брашно в 3 лъжици масло. Бъркаме енергично до получаването на гладка паста и добавяме постепенно чаша мляко. Внимателно изсипваме при доматената супа и бъркаме до сгъстяване. Поднасяме с босилек или риган.

Пастата е лесна, защото се приготвя в един съд на котлона. В широк и дълбок тиган слагаме 350 грама спагети, 400 грама грубо нарязани домати, една глава лук на ситно, няколко скилидки чесън на ситно и заливаме с 4 чаши бульон. След като бульонът заври, разбъркваме пастата и варим до ал денте. Ако бульонът изври, доливаме гореща вода. Преди сервиране овкусяваме с черен пипер и босилек и сервираме с пармезан.