Затова в галерията ще видите седем рецепти с гъби, с които да разнообразите есенното си меню:
Има гъби соте, но има и неустоими гъби соте, от които никой не може да спре да си боцка. За втория вид ви трябват 500 грама печурки, масло, зехтин, чесън, чаша бяло вино и сос Терияки. В плитък и широк тиган загрявате 3 супени лъжици зехтин и разтваряте в него 3 супени лъжици масло.
Добавяте нарязаните на филийки гъби, чашата вино, сол и пипер на вкус и сос Терияки, също на вкус, но поне една супена лъжица. Намалете котлона на средна степен и гответе от 5 до 8 минути или до покафеняване.
Бързо и лесно ястие, подходящо за мързелив брънч и търпящо редица импровизации. В тиган с лъжица зехтин и лъжица краве масло добавете 300 грама гъби на филийки и накълцан чесън. След като гъбите омекнат, прибавете 150-200 грама спанак или кейл. Едва след това подправете със сол и пипер.
След това чукнете четири яйца и гответе, докато станат по вашия вкус - с по-твърд или с по-рохък жълтък. Сервирайте с филийка хляб.
Тук можете да използвате гъби по избор, а най-добре е да използвате микс от различни видове гъби, които да наситните на кубчета и да запържите в малко масло с чесън, магданоз, чаша бяло вино и по желание малко течна сметана. Междувременно запечете филии франзела или чабата до златисто и натъркайте със скилидки чесън.
След това сглобете брускетите и върнете във фурната за дозапичане. Сервирайте с настърган пармезан отгоре.
Пирожките може и да изглеждат трудни за правене, но всъщност няма да ви отнеме прекалено много време, за да имате неустоими пълнени с гъби и подправки джобчета. Тестото се замесва от 500 грама брашно, вода, сол, супена лъжица оцет и малко олио или зехтин за еластичност.
В тиган запържвате в масло глава лук, няколко скилидки чесън и 500 грама нарязани на много ситно гъби по избор, най-добре микс от няколко вида. Подправяте със сол, пипер, накълцан магданоз и други подправки по избор. Можете да добавите и кашкавал или пармезан.
От тестото оформяте малки кръгчета, поставяте вътре лъжица от гъбената смес, запечатвате с малко вода и варите, докато пирожките изплуват. Сервирате със сметана и още малко гъби за украса.
Тази рецепта започва по обичаен начин - в дълбок тиган запържвате глава лук, чесън и 700 грама нарязани на кубчета гъби. Междувременно сварявате до омекване паста по ваш вкус - пенне, фузили или друг вид, след което я прибавяте в тигана при къкрещите гъби.
Тук идва изненадващата част от рецептата - в тигана прибавяте чаша уиски, чаша червено вино и чаша бульон и бъркате, докато алкохолът се изпари и останат само ароматите му. Сервирайте с настърган пармезан и малко пресен магданоз за украса.
Тава по избор се намазва с масло и на дъното се разстила половината от бутертестото, дупчи се с вилица и върху него се изсипват 600 грама запържени гъби с лук и магданоз. Към гъбената смес можете да прибавите нарязан на ситно колбас, кашкавал или пък малко сметана за повече плътност.
Покривате с втората част от бутертестото и отново правите дупки с вилица, за да излиза парата. Печете в добре загрята фурна на 200 градуса до апетитен загар.
Тук вече можете да развихрите фантазията си и да напълните гъбите с каквото ви хрумне - шунка, бекон, кашкавал, различни видове сирена. Бихте могли да използвате както по-стандартните печурки, така и кралски печурки или огромните и сочни портобело.
За изкусителен загар поръсете напълнените гъби със смес от галета и пармезан, преди да ги пъхнете във фурната и да ги запечете. Резултатът е гарантиран.