Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какво по-забавно от домашни пуканки? Дори за вечеря!

Засищат, правят се лесно и може да се подправят с какво ли не Снимка: iStock
Засищат, правят се лесно и може да се подправят с какво ли не

След толкова маси и трапези не ви ли се хапва нещо леко? Нещо, което се прави лесно и е идеален съпровод на дългоочакваната спокойна вечер на дивана с няколко филма?

Защо не пуканки? Не, не онези с палмата от магазина. А домашни. Правят се лесно, дават огромна свобода за овкусяване и най-важното - могат толкова добре да засищат, че дори да заместят цяла вечеря. Или пък просто да играят ролята на идеален съпровод на сериала.

И са здравословни, което точно след поредицата празници е направо добре дошло.

Пуканките са доста засищащи, защото представляват непреработени зърна от царевица. В тях има както скорбяла, така и много фибри. Освен това съдържат и значително количество полифеноли, които помагат на храносмилането и намаляват нивото на кръвната захар.

Имат и обем и пълнят стомаха, така че е по-трудно да се преяде с тях. Определено засищат по-добре от картофен чипс.

Мазнината, в която се пукат, е това, което може да превърне пуканките в нездравословна храна. Затова и препоръчваме да си ги направите сами и така да контролирате количеството - а и качеството, на мазнината, с която се приготвят.

А това е изключително лесно. В магазините се продават царевични зърна за пуканки, така че единственото, което ви трябва е един пакет, няколко минути и достатъчно филми за гледане.

За 4 порции пуканки, например, е нужна половин чаша царевични зърна и 2 супени лъжици олио.

Сложете мазнината и 2-3 зърна в голям тиган. Покрийте го и оставете на среден огън на котлона. Когато зърната започнат да пукат, дръпнете тигана от огъня и сложете и останалата царевица. Сложете капака и изчакайте 30 секунди, след което върнете тигана на котлона. Разтърсвайте го периодично и изчакайте пукането да намалее.

И пуканките са готови. Можете просто да ги посолите и да пускате филма.

А може и да ги овкусите още по свой вкус и според това какво ви се похапва. Може да опитате просто допълнителни подправки, но може и да се развихрите.

Поръсете ги обаче с още малко мазнина, така че това, с което ще ги овкусите, да може да полепне добре. А след това извикайте въображението си. Например с пица-пуканки. Да, можете да сложите настъргано сирене, босилек, чесън и дори сос, или само едно от тях. Може да се ограничите само с лют сос - срирача, например, или нелют - кетчуп.

Ако не пестите калориите, може да овкусите с друг снакс, стрит на ситно. Например с вкус на уасаби или от водорасли, плюс сусамови семена.

Снимка: iStock

А може да хапнете доста свежи пуканки - със сок от лайм и настърганата му кора.

Или такива, които да напомнят на барбекю със съответния сос. Или с пушен червен пипер.

Вариант са и къри пуканки - с къри, кимион, куркума и каквото още ви хрумне.

Ако не обичате екзотиката, винаги можете да ползвате шарена сол.

Освен това пуканките са вкусни и подсладени. Може да сте разточителни с разтопен шоколад, а може и просто да овкусите с чаша топло какао.

Или да поръсите със захар и канела, или със смлени сушени плодове.

Или с печени кокосови стърготини, филирани бадеми или смляно кашу.

Или да опитате свежия вариант в плодов вид - с кората и сока на портокал или грейпфрут.

Или, за да е най-забавно - да направите няколко вида, и солени, и сладки. Насладата е гарантирана.

 

Най-четените