В галерията ще видите девет украси, които са лесни за постигане в домашни условия, но са и невероятно ефектни и грабващи окото:
Това е един от най-лесните начини да вкарате колорит и настроение, особено ако коктейлът е с прозрачен цвят. На дъното на формички за лед разпределяте съставки, съобразени с коктейлите, които ще пиете - можете да използвате плодове, билки, ядливи цветя, дори цветни захарни пръчици. Доливате с вода, замразявате и така незаменимият лед за питието вече е далеч по-цветен и готин.
Още един суперлесен съвет - да направите коктейлните си чаши по-различни само с няколко движения. Знаем, че при коктейл „Маргарита“ ръбът на чашата се намокря и топи в сол, но това може да се приложи и при други съчетания. При по-сладките коктейли можете да потопите чашата в захар, в кафява захар или такава, оцветена с хранителна боя. Ако намажете ръба на чашата със захарен сироп, можете да полепите и захарни пръчици, но само ако наистина обичате толкова сладки питиета.
От наглед обикновената краставица става интересна и различна декорация за коктейли, които биха си отивали с нещо свежо и зелено. Не ви е необходимо нищо специално, само достатъчно остра белачка, с която да нарежете съвсем тънки дълги ленти от зеленчука. След това можете да ги оформите на вълни, на спирала или на розичка и да ги фиксирате с клечка за зъби.
Със същата белачка или с малък остър нож можете да оформите кората на цитрусовите плодове в най-разнообразни форми, с които да украсите чашата си. Тънки ленти, спирали, сърчица - всичко е въпрос на въображение. Само не забравяйте да измиете плода старателно с хладка вода, преди да използвате кората му.
Тази украса ще се хареса най-вече на жените, за които шоколадът никога не е твърде много. Шоколадовите стърготини си подхождат с коктейли с вкус на карамел, кокос и банан и са лесни за правене. Трябва ви шоколад по ваш вкус - млечен и натурален - и остър нож, с който да нарежете много тънки люспи. За по-ситни парченца шоколад ползвайте едро ренде.
Тук също няма ограничения и всичко зависи от това какво ви се намира в хладилника и какво възнамерявате да пийвате. Солени коктейли като „Блъди Мери“ могат да бъдат декорирани с мини шишчета с кубчета зеленчуци и сирене, докато сладките - с такива от плодове и билки. Още по-интересно изглежда, ако за шишчето използвате клонки и по-дебели стръкчета от билки.
И в супермаркетите, и в специализираните магазини за ядки вече има невероятно разнообразие от резенчета сушени и захаросани плодове, с които да замените леко баналните цитруси. Така на ръба на коктейлната чаша можете да забодете захаросани резени ананас, киви, праскова, ябълка и други.
Всъщност този вид декорация, която става и за сладкиши, и за коктейли, не е никак трудна за правене. За целта разтапяте захарта на умерен към слаб котлон при непрекъснато разбъркване, за да не стане на твърд карамел. Когато захарта се разтопи, я сваляте от огъня и я оставяте за 1-2 минути. След това върху хартия за печене оформяте шарките от карамел и изчаквате да изсъхнат.
Заместете сламките и коктейлните бъркалки с пръчки канела, които ще придадат и пикантен вкус на коктейла, и невероятен аромат, а и изглеждат интересно и различно. Свикнали сме да долавяме миризмата на канела най-вече в хладните месеци, но тези пръчици си вървят чудесно и със свежи летни коктейли на основата на ром, така че не робувайте на клишетата.