Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Коктейли, които сгряват душата и тялото

Девет ароматни предложения, с които ще разнообразите сезона Снимка: iStock
Девет ароматни предложения, с които ще разнообразите сезона

Греяно виноГреяното вино е абсолютна класика за по-студените дни и като че ли няма семейство, което да няма своя рецепта за приготвянето и поднасянето му. В най-базовия вариант един литър вино се загрява на котлона с подправки на вкус – канела, анасон, черен пипер, цитрусови плодове, ябълки. Важното е да се поддържа средна към висока температура, но не и виното да завира. Когато почне да се издига ароматна пара – разпределете в огнеупорни чаши и гарнирайте с още подправки. Снимка: Pixabay
Греяно вино

Греяното вино е абсолютна класика за по-студените дни и като че ли няма семейство, което да няма своя рецепта за приготвянето и поднасянето му. В най-базовия вариант един литър вино се загрява на котлона с подправки на вкус – канела, анасон, черен пипер, цитрусови плодове, ябълки. Важното е да се поддържа средна към висока температура, но не и виното да завира. Когато почне да се издига ароматна пара – разпределете в огнеупорни чаши и гарнирайте с още подправки.

ГрогТрябва ви само хубав ароматен чай, качествен ром (в краен случай – уиски или скоч) и, евентуално, лъжичка захар. Ние предпочитаме грогът с канела и кафява захар, а ябълките са чудесно допълнение. Снимка: iStock
Грог

Трябва ви само хубав ароматен чай, качествен ром (в краен случай – уиски или скоч) и, евентуално, лъжичка захар. Ние предпочитаме грогът с канела и кафява захар, а ябълките са чудесно допълнение.

Ирландско кафеТук страстта към хубавото, силно кафе се слива с тази към качественото уиски. Чаша горещо еспресо се смесва с около 30 мл уиски. Захарта е по желание, но гарнирането с бита сметана е задължително за максимално богат вкус и красив вид. Снимка: Pixabay
Ирландско кафе

Тук страстта към хубавото, силно кафе се слива с тази към качественото уиски. Чаша горещо еспресо се смесва с около 30 мл уиски. Захарта е по желание, но гарнирането с бита сметана е задължително за максимално богат вкус и красив вид.

Горещ ром с маслоМоже да звучи странно на пръв поглед, но този коктейл е като балсам за душата и тялото в студените дни. Трябват ви 50 мл тъмен ром, супена лъжица масло, канела, индийско орехче, кардамон и 20 мл гореща вода. На дъното на огнеупорна чаша размачкайте мекото масло с подправките, след това наливате рома и накрая – горещата вода. Разбърквате и готово. Снимка: iStock
Горещ ром с масло

Може да звучи странно на пръв поглед, но този коктейл е като балсам за душата и тялото в студените дни. Трябват ви 50 мл тъмен ром, супена лъжица масло, канела, индийско орехче, кардамон и 20 мл гореща вода. На дъното на огнеупорна чаша размачкайте мекото масло с подправките, след това наливате рома и накрая – горещата вода. Разбърквате и готово.

Hot Gin ToddyДжинът върви страхотно и в сгряващи комбинации, не само в коктейли за летни фиести. За една чаша от тази сгряваща разкошотия ще ви трябват 50 мл. джин, 10 мл. сок от цитруси – лимон, портокал или грейпфрут, и 30 мл. гореща вода. Всичко се смесва в чаша и се декорира с канела и парчета цитруси. Снимка: Unsplash
Hot Gin Toddy

Джинът върви страхотно и в сгряващи комбинации, не само в коктейли за летни фиести. За една чаша от тази сгряваща разкошотия ще ви трябват 50 мл. джин, 10 мл. сок от цитруси – лимон, портокал или грейпфрут, и 30 мл. гореща вода. Всичко се смесва в чаша и се декорира с канела и парчета цитруси.

Яйчен ликьорПриготвянето на яйчения ликьор е малко по-сложно, но си заслужава заради удоволствието от тази есенно-зимна наслада. За една бутилка ви трябват 8 жълтъка, 250 гр. захар, 250 гр. кондензирано мляко (неподсладено), 250 мл. бял ром и ванилия. 

Разбивате всички съставки и ги слагате в тенджера на водна баня за около 10 минути. През това време непрекъснато разбърквате с миксер на най-ниска степен. След това изсипвате ликьора в стъклена бутилка и съхранявате добре затворен в хладилник. Издържа до 4 седмици, така че не се бавете много. Снимка: Pixabay
Яйчен ликьор

Приготвянето на яйчения ликьор е малко по-сложно, но си заслужава заради удоволствието от тази есенно-зимна наслада. За една бутилка ви трябват 8 жълтъка, 250 гр. захар, 250 гр. кондензирано мляко (неподсладено), 250 мл. бял ром и ванилия.

Разбивате всички съставки и ги слагате в тенджера на водна баня за около 10 минути. През това време непрекъснато разбърквате с миксер на най-ниска степен. След това изсипвате ликьора в стъклена бутилка и съхранявате добре затворен в хладилник. Издържа до 4 седмици, така че не се бавете много.

Горещ шоколад с изненада... Тук можете да вкарате в употреба яйчения ликьор или да използвате друг сладък млечен ликьор. Рецепта не е необходима, а пропорциите са изцяло въпрос на предпочитания. За максимално богат вкус добавяме бита сметана, шоколадови стърготини и канела и хладният есенен следобед вече е далеч по-приятен. Снимка: Pixabay
Горещ шоколад с изненада...

Тук можете да вкарате в употреба яйчения ликьор или да използвате друг сладък млечен ликьор. Рецепта не е необходима, а пропорциите са изцяло въпрос на предпочитания. За максимално богат вкус добавяме бита сметана, шоколадови стърготини и канела и хладният есенен следобед вече е далеч по-приятен.

New York Sour Бърбън и червено вино – две зимни другарчета, които в този коктейл се сприятеляват по неочакван начин. 60 грама бърбън се смесват с 20 грама лимонов сок и с 20 грама захарен сироп и се минават през шейкър. Наливат се в ниска чаша и коктейлът се допълва от червено вино до ръба. Снимка: Instagram
New York Sour

Бърбън и червено вино – две зимни другарчета, които в този коктейл се сприятеляват по неочакван начин. 60 грама бърбън се смесват с 20 грама лимонов сок и с 20 грама захарен сироп и се минават през шейкър. Наливат се в ниска чаша и коктейлът се допълва от червено вино до ръба.

Cognac French 75 Зимата не е повод напълно да загърбим неща като пенливото вино и този коктейл го доказва. Тук са смесени 50 мл. коняк с 10 мл. захарен сироп и 10 мл. лимонов сок. Всичко това се смесва в шейка, сипва се във висока чаша и се долива пенливо вино до ръба. Снимка: Pixabay
Cognac French 75

Зимата не е повод напълно да загърбим неща като пенливото вино и този коктейл го доказва. Тук са смесени 50 мл. коняк с 10 мл. захарен сироп и 10 мл. лимонов сок. Всичко това се смесва в шейка, сипва се във висока чаша и се долива пенливо вино до ръба.