Вкусни и сочни яйца, вдъхновени от любимия ни коктейл. В дълбок тиган с дълбоко дъно запържваме няколко скилидки чесън, щедър стрък целина и едно люто чушле на ситно. След това изсипваме 500 грама домати на кубчета и подправяме със сол, черен пипер и табаско. Готвим, докато сосът се сгъсти.
Оформяме 5-6 гнезда и чукваме яйца в тях, готвим под капак, докато стигнат степента, която ни харесва. Сервираме, поръсени с малко пресен магданоз или целина на ситно. Който обича повече пикантно, може да добави още люто чушле или табаско.
По-леки и по-свежи от яйцата по панагюрски. За тях кофичка кисело мляко от 500 грама се смесва с кората на един лимон и част от сока му. Подправя се със сол, чесън и копър на ситно и се разбърква добре. Докато вкусовете се смесят, пошираме 4-6 яйца в подсолена вряща вода с лъжица оцет.
Сервираме в дълбока чиния върху киселото мляко и поливаме със запържен в масло червен пипер. Ако поширането на яйца ни се струва твърде трудно, можем да запържим яйцата на тиган с малко олио или зехтин, вкусът почти не се променя.
В Грузия хачапури са засищаща и лесна закуска, но при нас може да станат и чудесна вечеря. За по-лесно и бързо можем да използваме готово тесто за пици и мекици, което в тава, застлана с хартия за печене, оформяме на малки лодки. Намазняваме ги леко и върху тях разпределяме малко саламурено сирене и малко кашкавал или друго жълто сирене.
Запичаме на 170 градуса, докато сирената се разтопят, изваждаме и чукваме по едно яйце върху всяка лодка. Допичаме до желаната гъстота на жълтъка и поднасяме. Поднасяме топли, като можем да поръсим с малко пресен магданоз или див лук.
Качамак с яйце или здравословни бавни въглехидрати с още по-здравословни протеини и фибри. За рецептата приготвяме половин пакет качамак според указанията на опаковката и оставяме на много слаб котлон, за да е топло. На съседния котлон в тиган запържваме няколко парчета бекон на ленти и вадим на кухненска хартия, за да се отцедят.
В същата мазнина пържим 300-400 грама гъби, нарязани на не много ситно, и вадим при бекона. Накрая запържваме яйца според броя на порциите и сглобяваме – полента, гъби, бекон яйце. Поднасяме топло.
В Япония яйцата са на почит, включително и в тези бързи сандвичи. Сваряваме 4-5 яйца до твърд, но не до посиняване жълтък. Белим ги и ги режем на не твърде ситно, след което добавяме 6 лъжици майонеза, няколко капки соев сос, малко оцет и щипка сол. Бъркаме до получаването на гладка смес, в която все пак се усещат парченцата яйце.
Мажем сместа между две тънки филийки с изрязана кора. Ако искаме вечерята да е по-здравословна, можем да предпочетем пълнозърнест или кето хляб.
Отново комбинация между въглехидрати и протеини, която става много апетитна. Половин пакет спагети сваряваме минута под посоченото на опаковката и оставяме да се охладят. След това ги разбъркваме с 10 яйца, 300 грама бекон, 100 грама настърган пармезан, сол и пипер.
Изсипваме в плитка тава и печем на 160 градуса до златиста коричка. Фритата е вкусна както топла, така и изстинала на другия ден. В нея можем да добавим колбаси и сирена по избор. Ако сместа е много гъста, бихме могли да добавим и малко прясно мляко или сметана.
Това е по-скоро идея, отколкото конкретна рецепта. За нея са ни необходими 3-4 яйца, които бъркаме в тиган с малко мазнина и добавяме колбас по избор и зеленчуци – чушки, моркови, пера зелен лук, праз и други. Вадим бърканите яйца в чиния, за да се охладят леко и, без да забърсваме тигана, запичаме леко тортилите.
Пълним с бърканите яйца, завиваме и поднасяме топли. Добре е като гарнитура да има свежа салата за баланс.

