Лесна, бърза и впечатляваща салата, за която сваряваме 2-3 средни картофа, 2 яйца и 2 моркова. След това настъргваме на ситно картофите, отделно жълтъците и белтъците и морковите. Редим салатата, като за основа слагаме от картофите, после жълтъци, белтъци и моркови. Можем да редуваме с шунка или пушена риба. Отгоре завършваме с картофи и настърган кашкавал.
Основата на салатата е още в заглавието ѝ – настъргваме една малка зелка, най-добре червена, 2-3 големи моркова и режем 2-3 по-кисели ябълки на кубчета. Приготвяме си дресинга от 100 грама майонеза, малко мед и малко оцет и, по желание, чесън. Можем да поръсим салатата със сирена, натрошени ядки или пресен магданоз.
Тази салата е подходяща за онези, които обожават да смесват сладко със солено. За нея изпичаме до омекване една голяма глава червено цвекло и два големи сладки картофа. Вадим ги, чакаме да се охладят, белим и режем на кубчета. Подправяме с малко сол, зехтин и оцет и поднасяме със сирене на кубчета и, по желание, ядки.
Това е комбинация, която се оказва особено успешна. Трябва ни спанак с по-дребни листа и мандарини, както и сокът на една мандарина. Ако се притесняваме да ядем напълно суров спанак, можем да го бланшираме за кратко. Мандарините белим и режем на кръгчета и изсипваме върху спанака. Заливаме с дресинг от сока от мандарината, смесен със зехтин и малко оцет. Можем да поръсим с ядки, семена от нар и сирена.
Една малко по-различна морковена салата. За нея стържем на фино ренде 500-600 грама моркови, към които прибавяме чаша стафиди и чаша печени фъстъци. Приготвяме дресинг от половин чаша зехтин, лъжица мед, кимион, лимонов сок, скилидка или две смлян чесън, сол и черен пипер. Объркваме и оставяме за малко да си поеме вкусовете, след което сервираме.
Консерва бял, консерва червен и консерва зелен боб се отцеждат и смесват внимателно в дълбока купа, за да не се смачкат зърната. Към това добавяме връзка магданоз, накълцана на много ситно, и глава червен лук, отново на ситно. Заливаме с дресинг от зехтин, оцет, малко сол и малко захар, подправяме с черен пипер и поднасяме.
Една вкусна американска класика за предястие или гарнитура. Настъргваме малка глава зеле и малка глава червено зеле, както и три моркова. Нарязваме глава бял лук на много фини полумесеци и смесваме зеленчуците. Дресингът правим от 200 грама майонеза, супена лъжица горчица, супена лъжица мед, сол и черен пипер. Заливаме и разбъркваме много добре, преди да сервираме.

