Никой няма да повярва, че тази баница е постна. За нея в дълбок тиган запържваме глава лук, след което прибавяме 700 грама спанак, чаша ориз и две до три чаши зеленчуков бульон. Готвим, докато спанакът и оризът омекнат, а течността се изпари. На дъното на тава, намазана с олио, редим пет кори за баница, като мажем с мазнината и между тях.
След това изсипваме плънката от спанак и ориз и покриваме с още пет кори, намазнени помежду им. Останалите няколко кори намачкваме върху спанакопитата и поливаме с още малко олио. Печем на 170 градуса до златиста хрупкава коричка.
Те са великолепно предястие, но и чудесна лека вечеря. За четирима гладни ни трябват една голяма тиквичка, два големи моркова, две чушки по избор, шепа гъби по избор – всичко това, нарязано на тънки лентички. В дълбок тиган запържваме няколко пера пресен лук на ситно с 2-3 скилидки чесън.
Добавяме зеленчуците, подправяме със сол, пипер и зелени подправки по избор и запържваме до омекване. 12 оризови кори накисваме във вода според указанията на опаковката и ги завиваме на рулца с добре охладената плънка. Оставяме ги да стегнат на хладно за няколко часа и поднасяме със соев сос и сосове по избор.
С този постен обяд или вечеря ще впечатлите дори и най-върлия месоядец. За 4 порции два големи патладжана се разполовяват, мажат се с малко олио и се запичат до омекване. Междувременно в голям тиган запържваме малка глава лук и няколко скилидки чесън, прибавяме кускуса, супена лъжица доматено пюре и течност според указанията на кускуса.
Подправяме със сол и пипер и готвим до омекване. Вадим патладжаните издълбаваме ги, смесваме сърцевината с кускуса и пълним зеленчука. Отново запичаме до покафеняване, като малко преди края ръсим с нахут за красив завършек. Сервираме с пресен магданоз.
С правилните подправки тази паста е хем по-лека, хем също толкова вкусна, колкото тази с кайма. В дълбок тиган запържваме глава лук и 4-5 скилидки чесън на ситно. Добавяме един среден морков на ситно и стрък целина, изчакваме да омекнат, и 2 чаши леща, 4 чаши зеленчуков бульон и 500 грама доматен сос.
Подправяме със сол, пипер, риган и босилек и готвим до омекване на лещата и сгъстяване на соса. През това време сваряваме паста по избор според указанията на опаковката, отцеждаме и поднасяме с постния сос „Болонезе“. Можем да поръсим с веган алтернатива на пармезана.
Изключително бърза рецепта за вкусни и сочни постни бургери. За един бургер ни трябва една средно голяма гъба, сорт Портобело, която почистваме с кухненска хартия и махаме пънчето. Намазваме я с малко зехтин, соев сос и мед и печем на скара, грил или сух тиган до кафява коричка. Заедно с нея запичаме и разполовената питка.
Мажем долната питка на бургера с намачкано авокадо със сол и черен пипер, слагаме гъбата Портобело и добавяме гарнитури по избор – краставици, домат, кетчуп, горчица. Слагаме и горната питка и поднасяме веднага, докато бургерът е топъл.
Тук също ще използваме гъби вместо месо и ще сътворим идеалния уикенд обяд. В дълбок тиган или тенджера запържваме 2 стръка праз на ситно, 2-3 скилидки чесън и 4 моркова на ситни кубчета. След това прибавяме 500 грама гъби на кубчета, 500 грама доматен сос и 300 грама грах от консерва.
Готвим до сгъстяване на основата на овчарския пай. На съседния котлон сваряваме килограм обелени картофи до пълното им омекване и ги правим на пюре с малко от водата от варенето. На дъното на намазнена тава изсипваме плънката с гъби и покриваме с картофеното пюре. Запичаме на 170 градуса до покафеняване.
Лесни, бързи и впечатляващи. За тях сваряваме един килограм обелени картофи, които после правим на рядко пюре. Към него добавяме лъжичка бакпулвер, няколко сушени домата на ситно и други добавки по избор – чушка, морков, тиквичка, гъби, спанак, зелении. Трябва да получим смес с гъстотата на кексово тесто.
Мажем форми за мъфини обилно с олио и зехтин и разпределяме сместа. Печем в добре загрята фурна на 180 градуса до покафеняване. Готовите мъфини трябва да излизат лесно от формичките си. Вкусни са както топли, така и студени.

