Салатата Колсло вече е добре позната в България – това е американска комбинация от зеле, моркови, лук и майонеза. Ако към нея се прибави къса паста тип макарони, получаваме засищаща салата с интересен вкус, който хем ни е много близък, хем не е съвсем стандартен за българското небце.
За три големи или четири по-малки порции ни е необходим половин пакет къса дребна паста (макарони), сварен според инструкциите на опаковката. Към тях в дълбока купа прибавяме половин глава лук на ситно, половин глава зеле на тънки лентички и два големи моркова, отново на тънко. Добавяме и 3-4 супени лъжици майонеза.
Тук идват и по-нестандартните съставки – половин чаена лъжица захар и една чаена лъжица оцет. Разбъркваме и оставяме в хладилник за поне няколко часа, за да си поеме салатата вкусовете.
Ако имате изостанало сготвено пилешко и половин пакет паста тип пенне или фузили, значи вече имате почти всичко за тази салата. За нея пилешкото се накъсва, а пастата се сварява според указанията на опаковката.
За свежест прибавяме и разполовени чери домати или домати на по-дребно и половин краставица. Разбъркваме и приготвяме може би най-важното за рецептата – дресингът винегрет, който ще обедини всичко в една хармония от аромати и вкусове. За винегретът ни трябват половин чаена чаша зехтин, също толкова балсамов оцет, супена лъжица мед и супена лъжица горчица.
Сосът може да се приготви в блендер, с пасатор или в буркан с енергично разклащане. Заливаме салатата, разбъркваме и отново оставяме вкусовете да се обединят, преди да сервираме.
Триколоре са онези трицветни видове паста, обикновено пенне или фузили, които са и сред най-подходящите за салати. Разбира се, въобще не е задължително пастата да е цветна, но ефектът с нея е по-красив и с лекота подлъгва и децата да опитат от питателното ястие.
Освен пакет цветна паста са ни необходими и колбас по избор и наличие (салам, пеперони, наденица на кръгчета), маслини, каперси, сирене и няколко чери доматчета. В дълбока купа се смесват сварената паста, колбасът, сиренето на кубчета и чери доматите на половинки. Добавят се малко маслини и 1-2 супени лъжици каперси.
Салатата се овкусява с малко от сока на каперсите, зехтин и зелени подправки по избор – магданоз, босилек, розмарин. От сол обикновено няма нужда, защото колбасите и маслините са достатъчно солени.
Нудълс – азиатските оризови спагети – се настаниха удобно в родната кухня. Те са по-леки от италианската яйчена паста, сваряват се за броени минути и могат да се включат и в салата, освен в по-тежките и калорични пържени варианти.
Освен пакет оризови или стъклени нудълс, сварени по указанията, ни трябва един среден морков на тънки лентички и 1-2 оранжеви чушки на много тънки ивици. Може да се прибави и краставица и една люта чушка, особено ако салатата няма да се яде от деца.
Дресингът и тук е много важен – той се прави от няколко лъжици соев сос, малко оризов оцет, лъжица мед и скълцан чесън. Всичко се смесва до хомогенност и салатата се залива с дресинга.
Във всеки кухненски шкаф се мотае някоя консерва риба тон, която все се чудим какво да правим. Свежите салати с тази риба са чудесни, но понякога не са достатъчни, за да ни заситят. Салатата с паста и риба тон от своя страна е супер обяд или лека вечеря, подходяща е и за обяд в кутия за офиса.
Към сварената паста – за предпочитане къса и дребна – се добавя консерва риба тон заедно с мазнината от нея. Прибавят се и малко грах и царевица от консерва и подправки на вкус – пипер, магданоз, риган, босилек. Няма никакъв проблем тук да се използват и сухи подправки, вместо пресни.
Салатата се овкусява с малко зехтин, ако изглежда суха, малко балсамов оцет и, по желание, много мъничко мед за по-интересен вкус.
Това не е рецепта, а по-скоро идея как да накараме и децата да хапнат малко зелении като броколи, спанак, кейл и босилек. Повечето деца нямат нищо против купа с вкусна паста, а покрай нея ще има и нещо зелено, полезно и засищащо.
Затова към сварената паста добавяме сварени броколи на розички, шепа спанак или кейл и малко листенца босилек. Можем да сложим и някоя друга любима съставка – пиле, шунка, малко колбас, предпочитано сирене, маслини, каперси.
Отгоре поръсваме с пармезан, за да прилича ястието на още по-любимата топла паста.