Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Шест рецепти от любими филми за храна като на кино

Хубавото е, че не е трудно да пренесем тези изкусителни блюда и на нашата трапеза. Затова в галерията ще видите шест рецепти за храна като на кино, които да пробвате още тази седмица: Снимка: iStock
Хубавото е, че не е трудно да пренесем тези изкусителни блюда и на нашата трапеза. Затова в галерията ще видите шест рецепти за храна като на кино, които да пробвате още тази седмица:

РататуйС това ястие от едноименния анимационен филм симпатичният анимационен плъх Реми шашна изискания критик Антон Его, а вие можете да впечатлите семейството и гостите си и то без много усилия. Тук най-пипкавата част е да нарежете на тънки колелца две тиквички, два малки и тънки патладжана, два домата и една голяма глава лук. 

След това ги отцеждаме, а междувременно си приготвяме доматен сос от килограм домати, чесън, лук, босилек и риган. След като сосът се сгъсти, покриваме дъното на тава за печене с него и внимателно редим кръгчетата зеленчуци. Подправяме със сол и пипер и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Снимка: iStock
Рататуй

С това ястие от едноименния анимационен филм симпатичният анимационен плъх Реми шашна изискания критик Антон Его, а вие можете да впечатлите семейството и гостите си и то без много усилия. Тук най-пипкавата част е да нарежете на тънки колелца две тиквички, два малки и тънки патладжана, два домата и една голяма глава лук.

След това ги отцеждаме, а междувременно си приготвяме доматен сос от килограм домати, чесън, лук, босилек и риган. След като сосът се сгъсти, покриваме дъното на тава за печене с него и внимателно редим кръгчетата зеленчуци. Подправяме със сол и пипер и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Шоколадови трюфелиГероинята на Жулиет Бинош в "Шоколад" изкушаваше всички със своите шоколадови трюфели, от които и ние искаме да си грабнем. А за да ги опитаме и у дома, ни трябват 300 грама качествен тъмен шоколад, пълномаслена течна сметана, една супена лъжица масло и няколко капки екстракт от ванилия. 

Накълцваме шоколада на много фини парченца и го заливаме с добре затоплената сметана, след което изчакваме няколко минути шоколадът да се разтопи и чак тогава разбъркваме. Добавяме маслото и ванилията и оставяме сместа да се охлади, след което с мокри ръце оформяме топчета. Можете да оваляте трюфелите в какао, кокосови стърготини или цветни пръчици. Снимка: iStock
Шоколадови трюфели

Героинята на Жулиет Бинош в "Шоколад" изкушаваше всички със своите шоколадови трюфели, от които и ние искаме да си грабнем. А за да ги опитаме и у дома, ни трябват 300 грама качествен тъмен шоколад, пълномаслена течна сметана, една супена лъжица масло и няколко капки екстракт от ванилия.

Накълцваме шоколада на много фини парченца и го заливаме с добре затоплената сметана, след което изчакваме няколко минути шоколадът да се разтопи и чак тогава разбъркваме. Добавяме маслото и ванилията и оставяме сместа да се охлади, след което с мокри ръце оформяме топчета. Можете да оваляте трюфелите в какао, кокосови стърготини или цветни пръчици.

Пица "Маргарита"Неслучайно Елизабет в „Яж, моли се и обичай“ заявява, че е влюбена в пицата си - комбинацията от продукти в пица „Маргарита“ е гениално проста. За ваше удобство можете да използвате готово тесто, което да разточите много тънко и да оставите малко по-дебел борд по краищата му. 

След това смесвате 100 милилитра доматена пасата с босилек и много ситно накълцан чесън и намазвате основата. Отгоре нареждате нарязана на колелца моцарела, чери домати, малко настърган пармезан и листенца босилек и запичате на 200 градуса за 8-10 минути. Снимка: iStock
Пица "Маргарита"

Неслучайно Елизабет в „Яж, моли се и обичай“ заявява, че е влюбена в пицата си - комбинацията от продукти в пица „Маргарита“ е гениално проста. За ваше удобство можете да използвате готово тесто, което да разточите много тънко и да оставите малко по-дебел борд по краищата му.

След това смесвате 100 милилитра доматена пасата с босилек и много ситно накълцан чесън и намазвате основата. Отгоре нареждате нарязана на колелца моцарела, чери домати, малко настърган пармезан и листенца босилек и запичате на 200 градуса за 8-10 минути.

Брускети с доматиБрускетите от „Джули и Джулия“ са чудесна идея за бърза вечеря в забързаните делнични дни. В тиган загрейте две супени лъжици масло и изпечете филии франзела или чабата. През това време в голяма купа смесете нарязани на кубчета домати (най-ефектно става, ако са разноцветни), босилек, зехтин, сол, пипер и накълцан чесън. 

След като филиите покафенеят, сглобявате брускетите и ръсите с още малко босилек за украса. Консумирайте брускетите веднага след приготвянето им, за да се насладите на максимално свеж вкус. Снимка: iStock
Брускети с домати

Брускетите от „Джули и Джулия“ са чудесна идея за бърза вечеря в забързаните делнични дни. В тиган загрейте две супени лъжици масло и изпечете филии франзела или чабата. През това време в голяма купа смесете нарязани на кубчета домати (най-ефектно става, ако са разноцветни), босилек, зехтин, сол, пипер и накълцан чесън.

След като филиите покафенеят, сглобявате брускетите и ръсите с още малко босилек за украса. Консумирайте брускетите веднага след приготвянето им, за да се насладите на максимално свеж вкус.

Спагети с кюфтенцаТези спагети са ни познати още от плаката на „Лейди и Скитника“ и въпреки че не са по оригинална италианска рецепта, те са много вкусни. Кюфтенцата правим от 600 грама кайма смес, две яйца, една филия хляб - накисната в прясно мляко и изстискана, магданоз и лук. След като каймата си почине за 30-40 минути, оформяме малки кюфтенца и пържим в добре загрят тиган с малко мазнина. 

В дълбока тенджера приготвяме доматения сос от килограм настъргани пресни домати, накълцана глава лук, накълцани скилидки чесън, чаена лъжичка захар, риган, босилек, сол и пипер. Сваряваме до готовност дълга и тънка паста като спагети или букатини, гарнираме с доматения сос и накрая слагаме и по няколко кюфтенца. Снимка: iStock
Спагети с кюфтенца

Тези спагети са ни познати още от плаката на „Лейди и Скитника“ и въпреки че не са по оригинална италианска рецепта, те са много вкусни. Кюфтенцата правим от 600 грама кайма смес, две яйца, една филия хляб - накисната в прясно мляко и изстискана, магданоз и лук. След като каймата си почине за 30-40 минути, оформяме малки кюфтенца и пържим в добре загрят тиган с малко мазнина.

В дълбока тенджера приготвяме доматения сос от килограм настъргани пресни домати, накълцана глава лук, накълцани скилидки чесън, чаена лъжичка захар, риган, босилек, сол и пипер. Сваряваме до готовност дълга и тънка паста като спагети или букатини, гарнираме с доматения сос и накрая слагаме и по няколко кюфтенца.

Императорски бисквиткиБисквитите от „Храбро сърце“ на Pixar всъщност са много лесни и приятни за приготвяне. За тестото смесвате 160 грама меко масло, 360 грама брашно и около 190 грама бяла захар до получаването на мека, не много лепнеща смес. От нея изрязвате формички по желание и печете на умерена фурна за около 15 минути.

През това време приготвяте глазурата от 110 грама пудра захар и три лъжици прясно мляко и с нея украсявате поизстиналите бисквити. Накрая доукрасявате със сладко по избор - черешово, ягодово или малиново. Снимка: iStock
Императорски бисквитки

Бисквитите от „Храбро сърце“ на Pixar всъщност са много лесни и приятни за приготвяне. За тестото смесвате 160 грама меко масло, 360 грама брашно и около 190 грама бяла захар до получаването на мека, не много лепнеща смес. От нея изрязвате формички по желание и печете на умерена фурна за около 15 минути.

През това време приготвяте глазурата от 110 грама пудра захар и три лъжици прясно мляко и с нея украсявате поизстиналите бисквити. Накрая доукрасявате със сладко по избор - черешово, ягодово или малиново.