Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Скромните яйца и как да ги превърнем в кулинарен шедьовър

С няколко яйца за нула време разполагаме с неустоимо предястие, засищащо основно или симпатично мезе за любимото ни питие.

В галерията ще видите осем идеи как скромните яйца да станат на невероятно ястие: Снимка: iStock
С няколко яйца за нула време разполагаме с неустоимо предястие, засищащо основно или симпатично мезе за любимото ни питие.

В галерията ще видите осем идеи как скромните яйца да станат на невероятно ястие:

ШакшукаШакшука – звучи екзотично, но всъщност това е лесно, бързо и изключително апетитно ястие. За него ви трябват един килограм домати, накълцани на ситно, жълт лук на полумесеци и две-три чушки на кубчета. В дълбок тиган загрявате малко мазнина, изсипвате зеленчуците и подправяте със сол и пипер. 

След като сместа се сгъсти, намалете котлона на средна степен, оформете с лъжица малки гнезда и чукнете 4 до 6 яйца. Гответе до желаната готовност на яйцата, а за твърд жълтък можете да покриете тигана с капак до пълно сготвяне. Снимка: iStock
Шакшука

Шакшука – звучи екзотично, но всъщност това е лесно, бързо и изключително апетитно ястие. За него ви трябват един килограм домати, накълцани на ситно, жълт лук на полумесеци и две-три чушки на кубчета. В дълбок тиган загрявате малко мазнина, изсипвате зеленчуците и подправяте със сол и пипер.

След като сместа се сгъсти, намалете котлона на средна степен, оформете с лъжица малки гнезда и чукнете 4 до 6 яйца. Гответе до желаната готовност на яйцата, а за твърд жълтък можете да покриете тигана с капак до пълно сготвяне.

Шотландски яйцаВкусни, сочни и засищащи, тези яйца всъщност са и елементарни за приготвяне. Овкусявате 600-700 грама кайма с чубрица, кимион и лук, накълцан на много ситно, след което я оставяте в хладилника да си почине поне един час. През това време сварете до рохкост шест яйца и ги охладете добре. 

Всяко яйце се завива внимателно в каймата, топките се овалват в галета или трохи стар хляб и се пекат на предварително загрята на 180 градуса фурма до златиста коричка. Сервирайте със салата или картофено пюре. Снимка: iStock
Шотландски яйца

Вкусни, сочни и засищащи, тези яйца всъщност са и елементарни за приготвяне. Овкусявате 600-700 грама кайма с чубрица, кимион и лук, накълцан на много ситно, след което я оставяте в хладилника да си почине поне един час. През това време сварете до рохкост шест яйца и ги охладете добре.

Всяко яйце се завива внимателно в каймата, топките се овалват в галета или трохи стар хляб и се пекат на предварително загрята на 180 градуса фурма до златиста коричка. Сервирайте със салата или картофено пюре.

"Яйцата на доведения зет"Не се знае защо южнокорейците са дали това весело име на ястието, но то се приготвя толкова елементарно, че няма как да го пропуснем. За тази рецепта сварявате 10 яйца за 8-10 минути до напълно твърд жълтък. Обелвате ги и ги режете на четвъртинки. 

В тиган тип уок загрейте олио или зехтин и прибавете накълцани 5 скилидки чесън, 5 глави лук шалот, чушки чили на вкус, две шепи спанак и резените яйца. Подправете със сол, пипер, лъжица кафява захар и рибен сос, който можете да намерите вече във всеки по-голям хипермаркет. Сервирайте топло. Снимка: iStock
"Яйцата на доведения зет"

Не се знае защо южнокорейците са дали това весело име на ястието, но то се приготвя толкова елементарно, че няма как да го пропуснем. За тази рецепта сварявате 10 яйца за 8-10 минути до напълно твърд жълтък. Обелвате ги и ги режете на четвъртинки.

В тиган тип уок загрейте олио или зехтин и прибавете накълцани 5 скилидки чесън, 5 глави лук шалот, чушки чили на вкус, две шепи спанак и резените яйца. Подправете със сол, пипер, лъжица кафява захар и рибен сос, който можете да намерите вече във всеки по-голям хипермаркет. Сервирайте топло.

Запечени яйца с картофиБързо, лесно, вкусно и търпящо безброй импровизации, за това ястие избирате по-големи картофи и ги режете на тънки пръчици. Нареждате в единия край на тава за печене картофите и овкусявате с малко зехтин и подправки по избор. В другия край чуквате яйца според броя на гладните около масата, като за да ги запазите във форма, можете да използвате рингове. 

Печете на 170-180 градуса до образуването на вкусна коричка и сервирате топло. Можете да изпечете в тавата и моркови, домати, тиквички или други зеленчуци по избор. Снимка: iStock
Запечени яйца с картофи

Бързо, лесно, вкусно и търпящо безброй импровизации, за това ястие избирате по-големи картофи и ги режете на тънки пръчици. Нареждате в единия край на тава за печене картофите и овкусявате с малко зехтин и подправки по избор. В другия край чуквате яйца според броя на гладните около масата, като за да ги запазите във форма, можете да използвате рингове.

Печете на 170-180 градуса до образуването на вкусна коричка и сервирате топло. Можете да изпечете в тавата и моркови, домати, тиквички или други зеленчуци по избор.

Яйца с английски мъфиниЯйцата „Бенедикт“ са невероятно изкушение но, уви, са доста времеемки за приготвяне. За сметка на това можете да се снабдите с готови английски мъфини, да си направите рохко разбъркани яйца с подправки и да си сглобите по-лесна версия на ястието. Разрязвате мъфините на две, намазвате с малко масло и добавяте сирене по избор, шунка и бърканите яйца. 

Рецептата е подходяща и за бърза вечеря в делничните дни или разточителен брънч през уикендите. Снимка: iStock
Яйца с английски мъфини

Яйцата „Бенедикт“ са невероятно изкушение но, уви, са доста времеемки за приготвяне. За сметка на това можете да се снабдите с готови английски мъфини, да си направите рохко разбъркани яйца с подправки и да си сглобите по-лесна версия на ястието. Разрязвате мъфините на две, намазвате с малко масло и добавяте сирене по избор, шунка и бърканите яйца.

Рецептата е подходяща и за бърза вечеря в делничните дни или разточителен брънч през уикендите.

Мариновани яйцаИ тази рецепта идва от Изтока и нейни вариации се срещат както в Източна Азия, така и в Израел. Сварявате 10-12 яйца и ги обелвате, след което ги поставяте в дълбока тенджера и ги заливате с вода, колкото да ги покрие. В тенджерата добавяте и люспите на 4-5 големи глави лук, както и една от главите, разрязана на четири. 

По желание можете да прибавите и малко соев сос към маринатата, след което включвате котлона на много ниска степен и оставяте яйцата да къкрят, докато придобият кафеникав цвят. Маринованите яйца са чудесно мезе за аперитив. Снимка: iStock
Мариновани яйца

И тази рецепта идва от Изтока и нейни вариации се срещат както в Източна Азия, така и в Израел. Сварявате 10-12 яйца и ги обелвате, след което ги поставяте в дълбока тенджера и ги заливате с вода, колкото да ги покрие. В тенджерата добавяте и люспите на 4-5 големи глави лук, както и една от главите, разрязана на четири.

По желание можете да прибавите и малко соев сос към маринатата, след което включвате котлона на много ниска степен и оставяте яйцата да къкрят, докато придобият кафеникав цвят. Маринованите яйца са чудесно мезе за аперитив.

Плоски хлебчета с яйцаГотовото тесто е пръв приятел, когато искаме нещо експресно. В случая го разточваме на ръце на плоски питки, които запичаме на плосък или оребрен тиган. След питките в още горещия тиган минаваме последователно малко накълцани домати, червен лук, гъби и каквото още ни хрумне, а накрая чукваме и по едно яйце на питка.

След това в чиния слагате още топлата питка, гарнирате със зеленчуците и поставяте отгоре яйцето на око. Това ястие също търпи безброй вариации, експерименти с продуктите и подправките, както и с приготвянето на яйцето. Снимка: iStock
Плоски хлебчета с яйца

Готовото тесто е пръв приятел, когато искаме нещо експресно. В случая го разточваме на ръце на плоски питки, които запичаме на плосък или оребрен тиган. След питките в още горещия тиган минаваме последователно малко накълцани домати, червен лук, гъби и каквото още ни хрумне, а накрая чукваме и по едно яйце на питка.

След това в чиния слагате още топлата питка, гарнирате със зеленчуците и поставяте отгоре яйцето на око. Това ястие също търпи безброй вариации, експерименти с продуктите и подправките, както и с приготвянето на яйцето.

Пълнени чушки с яйцаЕсента е богата на шарени месести чушки, които си подхождат чудесно с яйца. Подберете поне два цвята здрави чушки (или камби) и ги разрежете наполовина, за да се образуват лодки. В дълбока купа смесете яйца, сирене и подправки, като тук всичко е въпрос на вкус и фантазия. Можете да използвате бяло саламурено сирене, пармезан, моцарела, синьо сирене, кашкавал, както и подправки на вкус. 

След това пълните чушките с яйчената смес и запичате на фурна до готовност. Сервирайте със салата и питие по избор. Снимка: iStock
Пълнени чушки с яйца

Есента е богата на шарени месести чушки, които си подхождат чудесно с яйца. Подберете поне два цвята здрави чушки (или камби) и ги разрежете наполовина, за да се образуват лодки. В дълбока купа смесете яйца, сирене и подправки, като тук всичко е въпрос на вкус и фантазия. Можете да използвате бяло саламурено сирене, пармезан, моцарела, синьо сирене, кашкавал, както и подправки на вкус.

След това пълните чушките с яйчената смес и запичате на фурна до готовност. Сервирайте със салата и питие по избор.