

Кростатата може да бъде солена или сладка, а сега, през лятото, е идеална в комбинация със сочни смокини. За една кростата са ни необходими 200 грама готово тесто, 700 грама смокини, 5 супени лъжици мед и едно разбито яйце. От тестото оформяме тънък диск и в него редим нарязаните на тънки резени смокини. Поливаме с мед и загъваме краищата.
Намазваме с разбитото яйце и печем на 170 градуса до златист загар. По желание можем да поръсим кростатата със супена лъжица захар и да я запечем отново за кратко, за да се получи лека карамелена коричка. Сервираме леко охладена.

Трайфълът е лесен британски десерт, в който могат да се вложат плодове според наличностите. За него накисваме един пакет бишкоти в ром или коняк, а през това време разбиваме 2 чаши сладкарска сметана с половин чаша захар. Сглобяваме десерта като на дъното на десертни чаши редим от натрошените бишкоти, после сметана, плодове, бишкоти и накрая завършваме със сметана и украсяваме с плодове.
Прибираме трайфъла в хладилника за поне няколко часа, но най-добре за една нощ, за да стегне и да се обединят всички вкусове. Поднасяме добре охладен, като можем да добавим и малко сладко, мармалад, течен шоколад или карамел.

Лек, лесен и невероятно свеж. За основата му си приготвяме тесто от 1 чаша масло, 1 чаша захар и 2 чаши брашно. Разстиламе на дъното на форма за печене и запичаме на 170 градуса, докато получим хрупкава коричка. През това време в купа разбиваме 6 яйца, 2 чаши захар и половин чаша брашно. Добавяме сока на 4-5 лимона и кората на един лимон.
Разстиламе крема върху основата и отново печем на 170 градуса за около 25 минути. Оставяме кейка да се охлади и го прибираме в хладилник за една нощ. Преди сервиране режем на квадрати и сервираме с пудра захар. Кейкът може да се направи и с портокали.

Ретро десерт с диня? О, да! В дълбока купа мачкаме една голяма диня, почистена от кората и семките, с чаша захар, чаша течна сметана, малко лимонов сок, щипка сол и пакетче размекнат желатин. Когато получим хомогенна смес, поставяме купата в камерата и разбъркваме сместа през 30-40 минути. Трябва да получим зърнест шербет, който сервираме директно от камерата.

Тези забавни близалки могат да се приготвят и с банани, ябълки, круши и всеки плод, който може да се нареже на подходящи парченца и забоде на клечка. За шоколадовата заливка на водна баня разтопяваме 400 грама млечен шоколад с една супена лъжица кокосово масло. Ако сместа е много гъста, добавяме и малко студена вода и бъркаме с шпатула до получаването на гладка глазура.
Забождаме кивито и другите плодове на клечки, потапяме ги в шоколада и ги оставяме на хартия за печене, за да се охладят и стегнат. Преди това можем да поръсим с кокосови стърготини, цветни пръчици или натрошени ядки. След като шоколадът стегне напълно, поднасяме близалките.