Ако ви се мотае пакет тортелини, които се чудите как да оползотворите, сега е моментът да ги превърнете в питателна супа. Сварете тортелините с минута по-малко, отколкото е посочено на опаковката. Междувременно в дълбока тенджера с дебело дъно запържете накълцана глава лук и един голям морков на ситни кубчета.
След това прибавяте литър пилешки или зеленчуков бульон, 400 грама консерва накълцани домати, малка консерва грах и малка консерва царевица. След омекването на зеленчуците добавете и тортелините и подправете със сол, пипер и босилек. Сервирайте поръсена с малко пармезан.
На дъното на тенджера запържете една глава лук в две супени лъжици масло. След омекването на лука добавете една голяма глава карфиол, накъсана на розички, един голям картоф на кубчета, 700 милилитра зеленчуков бульон и 400 милилитра прясно мляко. Оставете супата да къкри около 30 минути или до омекване на карфиола и картофа.
Накрая добавете 100 грама сирене по избор - чедар, гауда, синьо сирене - и пасирайте до гладкост. Сервирайте с още сирене, крутони или филийки хляб.
Просто като гъбена чорба! За нея почиствате 500 грама печурки (или микс от гъби) и ги режете на груби филийки. Нарежете и една глава лук на полумесеци и един морков на не много фини парчета. В малко олио запържете първо лука, после моркова и накрая - гъбите. Задушете зеленчуците до омекване и подправяте със сол, пипер, сминдух и зелении по избор.
След това налейте литър зеленчуков бульон и варете 15-20 минути. Сервирайте с накълцан магданоз и хляб.
За улеснение използваме бял боб от консерва - 400-500 грама. В дълбока тенджера слагаме наситнена глава лук, наситнен морков и по желание - една-две скилидки накълцан чесън. Запържваме за кратко и прибавяме боба и 250 милилитра течна готварска сметана. Овкусяваме със сол, пипер и магданоз и пасираме до гладкост.
В незалепващ тиган запържваме парчета бекон, докато покафенеят и станат хрупкави. Гарнираме всяка купа от супата с малко накълцан магданоз и с бекон и сервираме. Можем да добавим и крутони или сирене.
Тази супа е толкова плътна, че спокойно може да мине за една не особено лека вечеря. Начупете на парченца и сварете един пакет нудли (около 85-90 грама) според указанието на опаковката. След това ги изсипете в дълбока тенджера и прибавете една голяма консерва сладка царевица, една чаша настърган чедар, една чаша течна сметана и две чаши вода или бульон.
Подправете супата със сол, пипер и накълцан магданоз и варете до сгъстяване и разтапяне на сиренето. Сервирайте поръсена с още малко накълцан магданоз, а може и с лентички бекон, шунка и още сирене.
Обичаме люти супи и това си е! За тази загряваме тенджера с дебело дъно или чугунена тенджера и в нея запържваме една голяма глава накълцан лук и 700 грама кайма или свинска наденица, ако сме уверени в качеството на последната. След като каймата се раздроби, към нея добавяме консерва бял и консерва червен боб, консерва млени домати и три чаши вода.
Овкусяваме супата със сол, пипер, чили сос и накълцани люти чушки - количеството е по-избор в зависимост от това колко люто обичаме. След това варим супата на бавен огън още 20-30 минути и сервираме още гореща с хляб или мексикански плоски питки.
Това е супата от прословутата диета, но вие може да я използвате само за разтоварване. Измийте, почистете и нарежете 500 грама зеле, един стрък праз, три домата, три моркова и две глави лук. В тенджера загрейте две-три супени лъжици зехтин и запържете зеленчуците с половин чаена лъжичка сол, докато омекнат.
После добавяте литър-литър и половина вода (в зависимост колко гъста искате да е супата) и подправяте с още малко сол, пипер, чесън и дафинов лист. Варете супата 25-30 минути и можете да я консумирате както гореща, така и студена.
Тази лесна супа се среща не само в България, но и из Европа и дори в Азия. За да я приготвите, нарежете две средни глави лук на ситно и ги запържете в добре сгорещено олио. Залейте с шест чаени чаши много горещ бульон и прибавете 70 грама фиде и един голям настърган домат.
В купа разбийте пет яйца и ги добавете към врящата смес, за да се пресекат и да станат „на конци“. Подправете със сол и пипер и оставете да ври още 5-10 минути. Сервирайте гореща с накълцан магданоз или перца зелен лук.