Зелено, по-зелено, най-зелено, спаначена супа. Време е за нещо свежо и по-малко калорично, а тази супа се приготвя изключително лесно. В дълбок тиган загрейте лъжица масло, в която запържвате една накълцана глава лук, накълцан стрък праз и накълцан стрък целина. След като зеленчуците леко покафенеят, добавете литър зеленчуков бульон, един среден сварен картоф и около 600-700 грама спанак.
Изчакайте спанакът да омекне хубаво, след което пасирайте супата по ваш вкус - напълно гладка като консистенция или с малки парченца спанак. Сервирайте с лъжица заквасена сметана и украса от листенца спанак или босилек.
Възползвайте се от първите свежи домати и тиквички, които вече има по пазарите. Купете един килограм месести домати и един килограм тиквички от по-дребните. В дълбока тенджера разтопете малко масло и запържете накълцана глава лук, след което прибавете доматите и тиквичките, нарязани на кубчета.
Гответе около 5 минути като разбърквате постоянно, после добавете две супени лъжици брашно и литър зеленчуков бульон. Варете около 30 минути, след което пасирайте супата до гладка консистенция. Сервирайте със зелени подправки по избор и препечен хляб.
Тази супа не е толкова лека, но пък спокойно може да мине за лека вечеря, след която не се полага десерт. В дълбока тенджера с дебело дъно загрейте мазнина по избор и запържете в нея глава лук и стрък целина. Прибавете четвърт чаша брашно и разбъркайте добре, след което добавете и три чаши бульон - пилешки или зеленчуков.
Овкусете със сол и пипер и добавете един морков на кубчета и голяма глава броколи, накълцана на розички. Изчакайте броколито и морковът да омекнат и изсипете чаша прясно мляко и три чаши настърган мек чедар. Разбъркайте добре и сервирайте с още малко чедар отгоре.
С тази супа можете да развихрите фантазията си и да добавите каквито зеленчуци предпочитате, както и да експериментирате - киноа, дребна паста, по-едра паста… За най-базовия вариант запържвате лук и чесън в тенджера, след което добавяте морков и целина и овкусявате с черен пипер и сол.
После прибавете спанак, домат на кубчета, тиквичка на кубчета, зелении по избор, една консерва червен боб и осем чаши бульон. Добавете и една чаша суха киноа. Изчакайте зеленчуците и киноата да омекнат и подправете с лимонов сок и куркума. Сервирайте топла, макар че е в кусна и студена.
Ако попаднете на крехък зелен фасул, в никакъв случай не го пропускайте. Снабдете се с около 700-800 грама от него, за да си приготвите превъзходна супа. Загрейте масло или олио в дълбока тенджера и запържете една глава накълцан лук заедно с две супени лъжици брашно. Бъркайте енергично, за да не стане на бучки.
Щом брашното се запържи до приятен кафеникав цвят, добавете почистения фасул, една чаена лъжица червен пипер и два големи зрели домата, нарязани на ситно. Долейте с около литър топла вода и оставете супата да къкри до омекване на фасула. Сервирайте с накълцан магданоз.
За максимално мързеливия вариант на тази пролетна бистра супа ще използваме готов замразен зеленчуков микс, който оставяме на стайна температура леко да се размрази. През това време запържваме лук, чесън и целина, които подправяме със сол, пипер и риган или магданоз, защо не и двете.
След това прибавяме зеленчуците, сварено пилешко, накъсано на късчета, и около литър пилешки бульон и оставяме супата да къкри за около 10 до 20 минути. Преди да сервираме, подправяме щедро с лимонов сок и лимонови корички за доза пролетна свежест. В супата може да се прибави и фиде или дребна паста.
Още едно предложение в графата „Бързо, лесно и много вкусно“. За него сварете една средна глава броколи в 3-4 чаши подсолена вода и накъсайте на розички. В същата тенджера прибавете два пакета нудълс заедно с подправките им и разбъркайте. Изчакайте нудълсите и броколито да се овкусят добре като разбърквате внимателно.
Разпределете супата в купички и овкусете със сусамово олио. Можете да добавите и рохко сварено яйце за още протеини.