Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Цар Картоф и 7 велики есенни рецепти с него

Апетитни и различни ястия с картофи Снимка: iStock
Апетитни и различни ястия с картофи

Огретен със сиренаТова е идеалният начин да оползотворите разнообразни парчета сирене, които са останали в хладилника. За огретена килограм картофи се белят, режат на не много тънки кръгове и се сваряват леко в подсолена вода. През това време смесваме 200 милилитра течна сметана със сирена по избор – бяло саламурено, кашкавал, гауда, чедар, синьо сирене и други.

Добавя се черен пипер и малко индийско орехче. Сглобяваме огретена, като на дъното на намаслена тава редим половината картофи, заливаме с половината смес със сирена и повтаряме процедурата. Печем в добре загрята на 200 градуса фурна до златисто. Снимка: iStock
Огретен със сирена

Това е идеалният начин да оползотворите разнообразни парчета сирене, които са останали в хладилника. За огретена килограм картофи се белят, режат на не много тънки кръгове и се сваряват леко в подсолена вода. През това време смесваме 200 милилитра течна сметана със сирена по избор – бяло саламурено, кашкавал, гауда, чедар, синьо сирене и други.

Добавя се черен пипер и малко индийско орехче. Сглобяваме огретена, като на дъното на намаслена тава редим половината картофи, заливаме с половината смес със сирена и повтаряме процедурата. Печем в добре загрята на 200 градуса фурна до златисто.

КолканонКолканон е вкусно ирландско предястие от картофи, кейл или зеле и бекон, което може да послужи и за гарнитура или лека вечеря. Около килограм и 300 картофи се белят, режат на кубчета и варят в добре подсолена вода до хубаво омекване. На съседния котлон в тиган запържваме около 200-300 грама бекон на кубчета и 200-300 грама зеле на ситно (или кейл).

В дълбока купа изсипваме картофите, прибавяме бекона и зелето, както и щедра бучка масло и прясно смлян черен пипер, и мачкаме до получаването на грубо пюре. Сервираме топло, поръсено с магданоз или пера зелен лук. Снимка: iStock
Колканон

Колканон е вкусно ирландско предястие от картофи, кейл или зеле и бекон, което може да послужи и за гарнитура или лека вечеря. Около килограм и 300 картофи се белят, режат на кубчета и варят в добре подсолена вода до хубаво омекване. На съседния котлон в тиган запържваме около 200-300 грама бекон на кубчета и 200-300 грама зеле на ситно (или кейл).

В дълбока купа изсипваме картофите, прибавяме бекона и зелето, както и щедра бучка масло и прясно смлян черен пипер, и мачкаме до получаването на грубо пюре. Сервираме топло, поръсено с магданоз или пера зелен лук.

Картофи с яйца на тиганИдеята е на Джейми Оливър, а ястието се приготвя само в един тиган. В него в малко олио запържваме малка глава лук и няколко скилидки чесън на ситно. Добавяме 500-600 грама картофи на кубчета и запържваме до златиста коричка. По желание можем да добавим и колбас, грах, царевица, моркови или чушки.

След това прибавяме щедра супена лъжица доматено пюре, сол и пипер и разбъркваме добре. Когато картофите отново останат на мазнина, чукваме яйца според броя на гладните отгоре, слагаме капак и изчакваме, за да се сготвят яйцата по наш вкус. Сервираме веднага. Снимка: iStock
Картофи с яйца на тиган

Идеята е на Джейми Оливър, а ястието се приготвя само в един тиган. В него в малко олио запържваме малка глава лук и няколко скилидки чесън на ситно. Добавяме 500-600 грама картофи на кубчета и запържваме до златиста коричка. По желание можем да добавим и колбас, грах, царевица, моркови или чушки.

След това прибавяме щедра супена лъжица доматено пюре, сол и пипер и разбъркваме добре. Когато картофите отново останат на мазнина, чукваме яйца според броя на гладните отгоре, слагаме капак и изчакваме, за да се сготвят яйцата по наш вкус. Сервираме веднага.

Пълнен картоф с фета и сметанаТова е една малко по-лека и свежа рецепта за пълнени картофи. За всяка порция ни трябва по един голям картоф – изпечен, разрязан и с намачкана леко вътрешност. За пълнежа смесваме 50 грама фета (или друго прясно сирене) и 50 грама заквасена сметана, подправяме със сол, пипер и зелени подправки по избор – магданоз, риган, зелен лук. Разбъркваме добре, пълним картофа и го поднасяме веднага. Снимка: iStock
Пълнен картоф с фета и сметана

Това е една малко по-лека и свежа рецепта за пълнени картофи. За всяка порция ни трябва по един голям картоф – изпечен, разрязан и с намачкана леко вътрешност. За пълнежа смесваме 50 грама фета (или друго прясно сирене) и 50 грама заквасена сметана, подправяме със сол, пипер и зелени подправки по избор – магданоз, риган, зелен лук. Разбъркваме добре, пълним картофа и го поднасяме веднага.

Крокети с броколи и картофиКрокетите винаги изглеждат симпатично и са подходящи и за гости, а се приготвят бързо и лесно. За тях ни трябват 500 грама картофи и 300 грама броколи, които сваряваме до пълно омекване в подсолена вода. След това отцеждаме много добре и смесваме с един жълтък и 100 грама галета, подправяме със сол и пипер.

Омесваме тесто и с мокри ръце оформяме крокетите. Овалваме ги в панировка от 2 яйца и 50 грама брашно и пържим в добре загрят тиган до златисто. Можем да изпечем крокетите и на фурна на около 190-200 градуса. Сервираме с чеснов сос. Снимка: iStock
Крокети с броколи и картофи

Крокетите винаги изглеждат симпатично и са подходящи и за гости, а се приготвят бързо и лесно. За тях ни трябват 500 грама картофи и 300 грама броколи, които сваряваме до пълно омекване в подсолена вода. След това отцеждаме много добре и смесваме с един жълтък и 100 грама галета, подправяме със сол и пипер.

Омесваме тесто и с мокри ръце оформяме крокетите. Овалваме ги в панировка от 2 яйца и 50 грама брашно и пържим в добре загрят тиган до златисто. Можем да изпечем крокетите и на фурна на около 190-200 градуса. Сервираме с чеснов сос.

Фокача с картофи и лукБърза, елементарна, при това – с домашно тесто. В дълбока купа сипваме 500 грама брашно, чаша вода, активираната в малко гореща вода мая (пакетче суха или половин кубче прясна), щипка сол и щипка захар. Омесваме меко, еластично и лесно за работа тесто, което разделяме на 4-5 големи топки.

400 грама картофи белим, режем на тънки колела и сваряваме леко в подсолена вода. От топките тесто оформяме плоски питки, мажем със зехтин и редим картофите. Печем в добре загрята на 180 градуса фурна, докато фокачите придобият златиста коричка. Сервираме с резени червен лук и струйка зехтин. Снимка: iStock
Фокача с картофи и лук

Бърза, елементарна, при това – с домашно тесто. В дълбока купа сипваме 500 грама брашно, чаша вода, активираната в малко гореща вода мая (пакетче суха или половин кубче прясна), щипка сол и щипка захар. Омесваме меко, еластично и лесно за работа тесто, което разделяме на 4-5 големи топки.

400 грама картофи белим, режем на тънки колела и сваряваме леко в подсолена вода. От топките тесто оформяме плоски питки, мажем със зехтин и редим картофите. Печем в добре загрята на 180 градуса фурна, докато фокачите придобият златиста коричка. Сервираме с резени червен лук и струйка зехтин.

Къри с картофи и нахутТопло, сгряващо и засищащо ястие с източен привкус. За него в дълбок тиган запържваме една глава лук на ситно и добавяме 2 големи картофа на кубчета. След като омекнат леко, добавяме и 300 грама сварен нахут от консерва и малко от водата му, подправяме със сол, пипер и лют червен пипер. 

След като течността изври, прибавяме две лъжици доматено пюре, 200 милилитра зеленчуков бульон и 400 милилитра кокосово мляко. Оставяме кърито да се сгъсти и течността да изври напълно, като разбъркваме от време на време. Сервираме топло, поръсено с магданоз или кориандър. Снимка: iStock
Къри с картофи и нахут

Топло, сгряващо и засищащо ястие с източен привкус. За него в дълбок тиган запържваме една глава лук на ситно и добавяме 2 големи картофа на кубчета. След като омекнат леко, добавяме и 300 грама сварен нахут от консерва и малко от водата му, подправяме със сол, пипер и лют червен пипер.

След като течността изври, прибавяме две лъжици доматено пюре, 200 милилитра зеленчуков бульон и 400 милилитра кокосово мляко. Оставяме кърито да се сгъсти и течността да изври напълно, като разбъркваме от време на време. Сервираме топло, поръсено с магданоз или кориандър.