Това е идеалният начин да оползотворите разнообразни парчета сирене, които са останали в хладилника. За огретена килограм картофи се белят, режат на не много тънки кръгове и се сваряват леко в подсолена вода. През това време смесваме 200 милилитра течна сметана със сирена по избор – бяло саламурено, кашкавал, гауда, чедар, синьо сирене и други.
Добавя се черен пипер и малко индийско орехче. Сглобяваме огретена, като на дъното на намаслена тава редим половината картофи, заливаме с половината смес със сирена и повтаряме процедурата. Печем в добре загрята на 200 градуса фурна до златисто.
Колканон е вкусно ирландско предястие от картофи, кейл или зеле и бекон, което може да послужи и за гарнитура или лека вечеря. Около килограм и 300 картофи се белят, режат на кубчета и варят в добре подсолена вода до хубаво омекване. На съседния котлон в тиган запържваме около 200-300 грама бекон на кубчета и 200-300 грама зеле на ситно (или кейл).
В дълбока купа изсипваме картофите, прибавяме бекона и зелето, както и щедра бучка масло и прясно смлян черен пипер, и мачкаме до получаването на грубо пюре. Сервираме топло, поръсено с магданоз или пера зелен лук.
Идеята е на Джейми Оливър, а ястието се приготвя само в един тиган. В него в малко олио запържваме малка глава лук и няколко скилидки чесън на ситно. Добавяме 500-600 грама картофи на кубчета и запържваме до златиста коричка. По желание можем да добавим и колбас, грах, царевица, моркови или чушки.
След това прибавяме щедра супена лъжица доматено пюре, сол и пипер и разбъркваме добре. Когато картофите отново останат на мазнина, чукваме яйца според броя на гладните отгоре, слагаме капак и изчакваме, за да се сготвят яйцата по наш вкус. Сервираме веднага.
Това е една малко по-лека и свежа рецепта за пълнени картофи. За всяка порция ни трябва по един голям картоф – изпечен, разрязан и с намачкана леко вътрешност. За пълнежа смесваме 50 грама фета (или друго прясно сирене) и 50 грама заквасена сметана, подправяме със сол, пипер и зелени подправки по избор – магданоз, риган, зелен лук. Разбъркваме добре, пълним картофа и го поднасяме веднага.
Крокетите винаги изглеждат симпатично и са подходящи и за гости, а се приготвят бързо и лесно. За тях ни трябват 500 грама картофи и 300 грама броколи, които сваряваме до пълно омекване в подсолена вода. След това отцеждаме много добре и смесваме с един жълтък и 100 грама галета, подправяме със сол и пипер.
Омесваме тесто и с мокри ръце оформяме крокетите. Овалваме ги в панировка от 2 яйца и 50 грама брашно и пържим в добре загрят тиган до златисто. Можем да изпечем крокетите и на фурна на около 190-200 градуса. Сервираме с чеснов сос.
Бърза, елементарна, при това – с домашно тесто. В дълбока купа сипваме 500 грама брашно, чаша вода, активираната в малко гореща вода мая (пакетче суха или половин кубче прясна), щипка сол и щипка захар. Омесваме меко, еластично и лесно за работа тесто, което разделяме на 4-5 големи топки.
400 грама картофи белим, режем на тънки колела и сваряваме леко в подсолена вода. От топките тесто оформяме плоски питки, мажем със зехтин и редим картофите. Печем в добре загрята на 180 градуса фурна, докато фокачите придобият златиста коричка. Сервираме с резени червен лук и струйка зехтин.
Топло, сгряващо и засищащо ястие с източен привкус. За него в дълбок тиган запържваме една глава лук на ситно и добавяме 2 големи картофа на кубчета. След като омекнат леко, добавяме и 300 грама сварен нахут от консерва и малко от водата му, подправяме със сол, пипер и лют червен пипер.
След като течността изври, прибавяме две лъжици доматено пюре, 200 милилитра зеленчуков бульон и 400 милилитра кокосово мляко. Оставяме кърито да се сгъсти и течността да изври напълно, като разбъркваме от време на време. Сервираме топло, поръсено с магданоз или кориандър.

