Това е стопляща зимна класика, която си заслужава усилията. За нея изсипвате седем жълтъка в купа и към тях прибавяте 350 грама подсладено кондензирано мляко, както и 200 грама много фина пудра захар. Добавяте ванилов екстракт и разбивате с миксер до гладка копринена смес. Прибавяте алкохол на вкус – тъмен ром, бренди или дори уиски, малко портокалова кора и малко канела и сервирате.
Сладко, леко алкохолно и леко изненадващо съчетание, за което ви трябват две шепи натрошени бисквити, в които топвате намокрения ръб на чаша с мартини. През това време в шейкър смесвате 30 грама кленов сироп, 50 грама водка, 30 грама пълномаслена сметана и две супени лъжици пюре от сладка тиква. Смесвате много, много добре сместа и наливате в чашите.
Този коктейл е свежо съчетание в коледни цветове – бяло, червено и зелено. В блендер смесете 400 грама текила, 160 милилитра кокосово мляко, малко плодов ликьор като Трипъл сек, лимонов сок и лед и разбийте добре до гладка смес. Сипете в чаши по избор и украсете със зрънца нар и розмарин.
Ръбовете на чаши за шампанско се мокрят и се топват в захар по избор – бяла кристална или кафява. Във всяка чаша се сипват по 20 милилитра сок от червена боровинка и се долива с шампанско. Украсява се с плодове – червена боровинка, ягоди, малини, както и с малко розмарин или мента.
Този горещ шоколад ще ви стопли и развесели допълнително в празничните дни. За да го постигнете, в тенджера на котлона не среден огън затопляте две чаши пълномаслено прясно мляко, чаша натрошен шоколад, две супени лъжици захар и две супени лъжици натурално какао. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи, и добавете чаша тъмен ром. Сипете в огнеупорни чаши и украсете с бита сметана, още шоколад, канела или бисквити.
Заслужава си да се сдобиете с една бутилка синьо Кюрасо, за да постигнете този впечатляващ цвят. След това в блендер комбинирате чаша водка, чаша просеко или друго пенливо вино, половин чаша синьо Кюрасо, половин чаша спрайт или газирана вода и лед. Блендиране до получаване на ледения син цвят и сипвате в чаши с поръсен със захар ръб.
Този коктейл е лесен и бърз, но умната с него, за да не влезете бързо в списъка на Дядо Коледа с лоши момчета и момичета. За всеки шот ви трябват част водка и част мента, които смесвате много добре в блендер. След това сипвате в шотове, по възможност поръсени с червена захар по ръба. Декорацията е по вкус – червени плодчета, резен грейпфрут или червени захарни пръчици.
Трудно е да наречем това точно коктейл, но е вкусен и е идеална компания на коледните сладкиши. Натрошавате захарни бастунчета – количеството е по избор, колкото са повече, толкова по-сладък ще стане коктейлът. В подходящ съд наливате бутилка качествена водка и прибирате в хладилника, докато течността стане бледорозова от бастунчетата. Сервирайте добре охладено, с лед и захарно бастунче за допълнителен разкош.
Джин, вермут и кампари са класическа комбинация, но сега ще им добавим и малко подправки за екстра зимен и празничен вкус и ще оставим всичко за няколко дена, за да си поеме ароматите. В подходящ съд смесваме равни части джин, вермут и кампари, към които прибавяме цели зрънца пипер микс – колкото повече, толкова по-пикантно. Оставете сместа да престои минимум 24 часа, сипете в ниски чаши и добавете малко сок от грейпфрут. Украсете с резенчета грейпфрут.