Да срещнеш кумкуат
Знаете ли какво е кумкуат? Не е животно, не е измислен герой от някоя екзотична митология, не е химичен елемент или диагноза. Всъщност кумкуатът е най-малкото и в същото време най-силно цитрусово растение на Земята.
Бях дете, когато ги видях за първи път. Малки ярко оранжеви овалчета като минипортокали, изящно плуващи на забавен каданс в буркан красиво, прозрачно желе. Сладко от кумкуат! Беше подарък от семейни приятели, които се връщаха от почивка на остров Корфу.
Разбира се, че никой вкъщи не запомни как точно се казваше това дребно плодче, но по домашному си го наричахме бейби портокалче. Между другото, сладкото беше с изумителен кисело-сладък, но и леко горчив вкус, който не можеш да забравиш. Кумкуатът се яде с кората, която, за разлика от тази на останалите цитрусови плодове, е тънка и много приятна.
Години по-късно попаднах на пресен кумкуат на легендарния открит пазар в Барселона. Беше март, а както разбрах от разказа на продавача, именно февруари и март са месеците, в които дръвчетата кумкуат дават своите плодове.
Спомням си, че си купих малко, измих ги в хотела и целия ден, докато бродех по туристическите си маршрути, похапвах от тях. Лапвах ги цели като бонбони, а те се разпукваха в устата ми, за да ми доставят ударна доза свежест.
И кумкуат да те срещне
Често съм търсила кумкуат къде ли не по света. Той не е масово познат и незаслужено не се ползва със славата на своите роднини, останалите добре познати цитрусови плодове. Оказа се обаче, че вече спокойно можем да се възползваме от качествата му чрез едно от най-достъпни удоволствия - чрез козметиката.
Известен факт е, че корейската козметика е новото чудо в света на красотата и грижата за кожата, косата и тялото. Затова и не е изненада, че именно корейският козметичен бранд Jowaé е разработил и представя на световния пазар цялостна енергизираща серия за кожа, в която кумкуатът е основната активна съставка.
Всъщност "златният портокал", както наричат този плод на Изток, е познат на древната корейска фармакопея и векове е бил използван като имуностимулатор и антисептик, заради много по-високото си съдържание на витамин С от останалите цитрусови плодове.
В традиционната корейска медицина той е бил използван и заради своите възстановяващи свойства - подобно на джинджифила и кофеина, той стимулира жизнените функции и засилва метаболизма.
Кумкуатът е богат и на още специални и полезни за кожата съставки като флавоноиди, витамин В и каротин. В неговите малки, сияйни сферички има и впечатляващ коктейл от минерали, сред които желязо, калций, калий, селен и манган. Точно това го прави изключително силен хидрататор, който не само може да насища клетките с необходимото количество вода, но и да я задържа там за цели двайсет и четири часа.
Околоочен хидратиращ гел, възстановяваща маска и овлажняващ гел - това са трите супер продукта с кумкуат на световноизвестния корейски бранд. Формулите са създадени така, че да ти е приятно още при нанасянето. Продуктите ухаят на цитрус, жасмин, бял чай и мускус.
Кумкуатът присъства в състава им под формата на екстракт. Изведен е чрез студена пресоваща техника, така че получените молекули са чисти и активните съставки действат в пълна сила с цялото си богатство. Този суперплод е комбиниран в козметичните продукти с кофеин и антиоксидант Лумифенол - патентована активна съставка на Jowaé.
Преобразяването на кожата е видимо още след нанасянето заради мигновеното усещане за свежест и видимото озарение.
Ежедневната употреба на продуктите с кумкуат обаче води до трайно и дълбоко насищане на кожата с вода и енергия. Точно затова и тази козметика е подходяща за всеки тип кожа, независимо от възрастта, пола или съпътстващи кожни проблеми.
Оранжева история
Няма как да виждате ежедневно кумкуат, подреден в кварталния супермаркет до лимоните и мандарините например. Причините за това са много, но най-основната е, че кумкуатът е растение с характер и определени предпочитания към климата на Китай, Япония и Корея, откъдето е родом. Според традицията в тези страни кумкуат се засажда на Нова година като символ на плодородие и късмет.
Японците го наричат кин-кан, което в превод означава точно "златен портокал", а пък в Китай нерядко се ползва с името "китайски мандарини". Дръвчетата на кумкуата приличат малко на декоративни растения, тъй като са сравнително малки и много красиви.
Когато са в подходящия климат, те са издръжливи и всяко дръвче дава между 35 с 50 плодчета. Разбира се, с пазарна цел са създадени и се отглеждат кръстоски между кумкуат и други цитруси - лаймкуат (лайм и кумкуат), мандаринкуат (мандарина и кумкуат), сънкуат (лимон и кумкуат) и т.н., но въпреки тези свои фамилни разклонения, кумкуатът си остава екзотичен за нашите географски ширини. Във Флорида обаче също се чувства у дома си.
В Европа кумкуатът идва някъде в средата на 19 век, но въпреки опитите той да бъде засаждан и отглеждан къде ли не, днес той все още не е сред обичайните за този континент растителни видове. С изключение на остров Корфу, при това в северната му част!
Към това малко, но особено красиво място кумкуатът явно има предпочитания, защото след Първата световна война, та до днес, той е част от приказния му пейзаж и кулинарна култура. Вирее добре там, благодарение на мекия климат, плодородната почва и многото вода.
Преди век, вдъхновени от успешното интегриране на кумкуата на Корфу, ботаниците опитали да го засадят и на други места по Средиземноморието. На това своенравно растение обаче идеята не се понравила. Днес на остров Корфу има над 6000 дървета кумкуат, които се отглеждат под много специални грижи. Всъщност тук е и единственото място, където се произвежда прочутият ликьор от кумкуат с марката на завода Мавромати.
Кумкуат - начин на употреба
Ако решите да се пробвате и да си отгледате дръвче кумкуат, добре е да знаете, че той е светлолюбиво растение, което през лятото обича да е навън. При зимни условия този източен красавец живее в светло, прохладно, но не студено помещение, където температурата е между 4 и 6 градуса.
В случай че успеете да си отгледате миниреколта от кумкуат, спокойно можете да включите плодовете в режима си за здравословно хранене.
Той има всички качества за това, защото е богат на витамин Е, фибри и пектин. В кората му пък има етерични масла и антиоксиданти. Това го прави идеален, естествен стимулатор на храносмилането, още повече, че той е изключително нискокалоричен.
Кумкуатът е прекрасен за хапване под всякакви форми - освен суров, може да се консумира сушен, захаросан, като сладко, желе, ликьор, ракия, компот или екзотична гарнитура със сладко-горчиво-кисел вкусов нюанс.
Чудесно върви с блюда с риба или птици, както и като съставка в пикантен сос за печени меса. Заради това многообразие кумкуатът е предпочитан плод и в майсторството на коктейлите, като най-често замества маслинката в мартинито. Прекрасна компания е и на плодови салати и сладоледи. А пък една лъжичка сок от кумкуат, смесена с гореща вода, облекчава болки и възпаления в гърлото.
И една смути рецепта:
Необходими са ви 10 плодчета кумкуат, сока от един лимон, една супена лъжица мед или лъжичка стевия, малко настърган джинджифил, няколко листенца мента или канела по желание.
Смесвате всичко това в блендера и го изпивате на гладно, преди сутрешното кафе или чай. И после просто се оставяте на енергията - тя е толкова много, че неусетно ще ви преведе през целия натоварен ден.