Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как се познава хубавият хляб? По хрупкавата коричка и меката сърцевина, разбира се!

Виолета Русевa за призванието да си пекар
Виолета Русевa за призванието да си пекар

Хлябът присъства от векове на нашата трапеза и е неизменна част от живота ни, независимо дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря. Всеки в един или друг момент е бил запленен от аромата му, но да бъде приготвен перфектният хляб си е истинско изкуство, чиято тайна е известна само на майсторите.

Да си майстор пекар е призвание, а хлябът става най-вкусен, когато е направен с внимание и любов. Това е изпитаната рецепта на Виолета Русева, създаваща най-различни тестени изкушения в BILLA Пекарна.

Най-голямо удоволствие в професията ѝ носи мисълта, че дава нещо на хората и независимо колко е натоварен денят ѝ крайният резултат е винаги налице - прясно изпечен, пухкав хляб.

Виолета е сертифициран специалист - един от над 270-те пекари, подготвени от хранителната верига съвместно със Съюза по хранителна промишленост. По време на обучението си тя научава най-новите тенденции и тънкости в създаването на хлебни изделия, което гарантира винаги отлично им качество.

Знаете ли по какво може да познаете прясно изпечения хляб? По меката сърцевина и хрупкавата коричка, чиято тайна се крие още при замесването му, обяснява Виолета. В BILLA тестеното изкушение се прави с мая и колкото повече се меси, толкова по-пухкаво става накрая.

"Още старите хора казват, че по повърхността на тестото задължително трябва да има много балончета пълни с въздух и чак тогава е добре да се остави да втасва", казва Виолета. А когато накрая хлябът бъде изпечен по правилния начин, хрупкавата коричка е гарантирана.

Но преди изобщо да се е стигнало до изпичането, има още едно задължително условие, с което BILLA Пекарна не правят компромис - висококачествените съставки на хляба и хлебните изделия. Брашното е от добра реколта зърно, разказва Виолета, като се ползва такова от различни мелници. Нещо повече, голяма част от използваните продукти са на български производители.

Като в бутикова пекарна хранителната верига предлага над 45 вида изкушаващи тестени изделия, а всеки месец създава ново уникално предложение. Така всички могат да намерят по нещо за себе си и хората, които обичат. Например за истинските традиционалисти има голямо разнообразие от бял хляб, а тези, които държат на по-здравословното хранене, ще открият нискокалорични алтернативи, замесени с комбинация от две или три брашна, сред които най-често се използват ръжено и царевично.

Освен това голямо предимство в BILLA Пекарна е това, че тестените изделия са пресни не само сутрин. Свежи и изпечени на място печива могат да се открият на всеки 30 минути, естествено, приготвени от професионалните пекари на веригата. Всичко това е съобразено с часовете на деня - така например сутрин се пекат повече закуски, за да може всеки да открие с какво да комбинира кафето или чая си.

За Виолета това означава един много динамичен работен ден, но тя обича професията си и това не ѝ тежи.

Обикновено месенето на хляба започва след изпичането и подреждането на закуските в пекарната сутрин. След замесването му процесът на втасване трае поне 30-40 минути. Това се случва в специални помещения, в които се поддържа висока температура, за да може тестото да се изпълни с така важните въздушни мехурчета. Следва изпичането му до златисто и - воала! - всеки може да се наслади на пресен хляб по свой вкус.

През целия процес на приготвяне, но и през целия работен ден, всички пекари и служители на BILLA Пекарна поддържат високо ниво на дезинфекция и хигиена както в помещенията по замесването и втасването, така и на рафтовете в магазина. Освен това защитното облекло е задължително, а за ползване на клиентите са предоставени безплатни найлонови ръкавици. Всички мерки са част от инициативата на BILLA, наречена "Прясно и безопасно - с грижа за всички нас".

За да бъде средата безопасна за всички, Виолета и колегите ѝ апелират към всички любители на тестените изделия, които пазаруват от BILLA Пекарна, първо да разгледат и изберат, а след това да вземат и приберат в защитна опаковка желаните тестени изделия. В основата на всичко това стои отново грижата към клиента.

"За мен няма разлика между приготвянето на хляб за моето семейство и когато съм на работа", заявява категорично Виолета.

Според нея когато човек обича това, което прави, крайният резултат винаги е добър, особено когато става въпрос за едно от най-важните неща на българската трапеза - негово величество Хлябът. Същия заряд вижда и в колегите си, а според нея това се отразява на печивата, които заедно създават за клиентите.

"Самият факт, че вадим пресен хляб на всеки 30 минути подсказва колко бързо клиентите ни изкупуват нашите творения. Това ме зарежда и дава смисъл на всичко."

---

Снимки и видео: Теодор Пенчев

Най-четените