Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Празникът на един разточителен гурман

Коледа в Hyatt Regency Pravets Resort Снимка: Hyatt Regency Pravets Resort
Коледа в Hyatt Regency Pravets Resort

Четвъртък, 21 декември

10:03 ч.: На бюрото ми има неприличен брой папки, а на компютъра ми са отворени толкова екселски файлове, колкото вярната ми машина може да поеме. Докато София бавно потъва в празничен мързел, аз продължавам на пълна пара с работните задачи...

12:06 ч.: Шефът ми се появява с бодра стъпка, стоварва още три папки и задава още нареждания. Тук някъде моето работно Аз се предаде и си взе обедна почивка.

Пръстите ми сякаш сами намират по клавиатурата сайта на Hyatt Regency Pravets Resort и запазват стая в разточително красивия комплекс.

Останалата част от деня, както и следващите три дена минават в очакване и в предвкусване на една истински различна Коледа, която ще разбуди гурмана в мен.

Неделя, 24 декември

14:30 ч.: Вече съм се настанила в стаята си Hyatt Regency Pravets Resort, потънала съм в едно от меките канапета вътре и стомахът ми подсказва къде съм попаднала. Грабвам менюто за руумсървис, искам да поръчам всичко от него.

Има внимателно подбрана селекция от закуски, както и предложения за целия ден, като от вторите се спирам на салата "Цезар" и сотирани скариди. Банално звучи, нали? Пред мен обаче са чинии като от кулинарно риалити.

В салатата усещам трюфелово олио, а в скаридите - любимото ми розово масло. Съвършенство!

19:30 ч.: След обедното угощение и заслужена почивка, по време на която за съжаление още сънувам папки и екселски файлове, решавам да разбия всички традиции. Слизам в ресторант Lion & Rose, където ме впечатляват и откритата кухня, и акцентът върху местни и сезонни продукти.

Снимка: Hyatt Regency Pravets Resort

Истинският гурман знае, че сезонното е най-прясно, вкусно и подходящо за кулинарни подвизи.

През зимата акцентът е в силните месни ястия с добре обмислени подправки и гарнитури. А след порция пълнено пиле с гъши дроб, сотирани гъби с кедрови ядки и десерт от мариновани ягоди не мога да си спомня какво означава "екселска табица".

Заспивам с пълен стомах, но невъобразима лекота на душата и мозък, вече изцяло настроен на празнична вълна.

Понеделник, 25 декември

13:00 ч.: Време е за брънч. Италиански брънч в Mercato.

Снимка: Hyatt Regency Pravets Resort

Обожавам всичко италианско и се убеждавам в това, само като виждам изобилието от традиционни за Ботуша сирена, колбаси и добавки. Всяко от тези неща гали небцето ми и не пропускам възможността да го придружа с чаша пенливо вино. Ето на това казвам гурме Коледа.

15:33 ч.: A кой каза СПА?

Автентичният гурман има нужда да поглези и тялото все пак.

Снимка: Ortus Spa

В СПА зона Ortus на Hyatt Regency Pravets Resort ме посреща атмосфера на спокойствие, тишина и фин аромат на свещи и квалитетна козметика.

Няма как да пропусна аюрведа масажа, както и масаж на лицето, последвани от сауна. Зоната предлага и тайландски масаж и масаж с различни скрабове за тяло.

Вместо тях избирам да мина през душовете и да се потопя в огромния закрит басейн и да наблюдавам тихата природа около Правец през панорамните прозорци. Лежерното ми плуване ме кара да забравя как изглежда предметът, наречен "папка".

Снимка: Hyatt Regency Pravets Resort

Гурманът в мен забелязва, че в СПА зоната има здравословни предложения като свежа салата капрезе, купа с кисело мляко и киноа и пресни плодове на парченца. Има и смутита, към които фитнес ентусиастите могат да прибавят и протеин.

19:42 ч.: Сещам се, че не съм посетила лаундж бара.

СПА преживяванията, плуването и поредната порция тиха почивка в хотелската стая ме водят към винтидж обзаведения бар. Езикът ми жадува за нещо леко, затова си харесвам салата от цвекло (отново сезонно, разбира се) и стек от броколи - ефирно зеленчуково ястие с шамфъстък и нар.

Чаша совиньон блан от Бордо прави прекрасна компания и завършва симфонията от вкусове и глезотии за деня.

Снимка: Hyatt Regency Pravets Resort

Вторник, 26 декември

9:08 ч.: Багажът ми е опакован, но преди това със сигурност ще опитам закуската.

Мъчно ми е да се откъсна от превъзходния интериор на стаята си, отново избирам руумсървис. Едвам се удържам да не поръчам едновременно баница със сирене и яйца по панагюрски, толкова искам да опитам и двете.

Снимка: Hyatt Regency

Спирам се на яйцата по панагюрски, където отново има изненада за вкусовите ми рецептори - сирене халуми и намек за леко пикантна чушка.

Силното качествено кафе и прясно изцеден фреш ме водят към нирвана, каквато не съм предполагала, че може да има на закуска.

На тръгване взимам от коледния базар, разположен в лоби, и специално приготвен коледен сладкиш за вкъщи, има и сладки, и щолен и греяно вино. Едва устоях да не заграбя всичко сладко.

11:01 ч.: Последен поглед към Hyatt Regency Pravets Resort, преди да се отправя обратно към задъханата от коли и бързащи хора столица.

И обещанието да се върна възможно най-скоро. Небцето и душата ми го изискват! 

 

Най-четените