Какво каза ЦСКА с протеста на жълтите павета?

ЦСКА се разходи по центъра на София и протестира пред Народното събрание в неделя.

Да, ЦСКА - да не се бърка само с феновете на отбора.

Там бяха и изпълнителният директор на футбола Пламен Марков, и шефът на Обединените спортни дружества на клуба Георги Калчев, началниците на волейбола, хокея, борбата...

Какво искаха ли? Вероятно шествието и протестните, гневни слова пред Парламента идват и като ход на отчаянието.

ЦСКА тъне в дългове, натрупани за някакво си десетиетие, повечето спортни клубове нямат бази и условия за подготовка, а в същото време продължават гордо да носят емблемата на дружеството, дало най-много олимпийски и световни шампиона на българския спорт в историята.

Но да оставим настрана историята.

На събитието се чуха и видяха интересни послания от "червеното" шествие.

Имаше и обидни слова за премиера Бойко Борисов, за шефа на БФС Борислав Михайлов, както и транспаранти с въпроси, съдържащи хаштага, превърнал се в парола на обществото ни в последните поне 2 години - #КОЙ.

Да, кой доведе ЦСКА до това състояние?

Къде са хората от "Титан" и Александър Томов, за да отговарят за будната кома, в която оставиха клуба?

Но има и други въпроси, далеч по-значими, които застъпват спортната с политическата тематика, и то седмица преди изборите за местна власт.

Например по какъв принцип се дават безвъзмездно помощи от общинските бюджети на клубове като Лудогорец (няколко милиона за стадиона)?

Как и защо се насочват пари от проекти за нови стадиони в села с по 1000-2000 души население, а се пропуска да се даде рамо на доказани клубове-стожери на спорта ни, които страдат в немотия и не успяват да намерят пари за инфраструктура, база и елементарни условия за спортистите си.

Примерите са много - в шуменското село Браничево с 1300 души население наскоро самият Лютви Местан откри стадион в проект за над 2,5 милиона евро.

С модерни трибуни, терен, съблекални...Мирково, Аспарухово... И там се направиха арени като поне за "Б" група (някои отбори и в елита нямат такива условия), а в селата за последно е имало отбор...

Никой не знае кога.

При цялото ни уважение към всяко населено място у нас - за да има спорт, не трябва ли да има приоритетно разпределение на средства към местата, където той се е създавал и традицията е здрава и дълга?

И където има достатъчно демографски материал, за да се развива и в бъдеще?

Как и кой разпределя тези пари за спортни обекти? Това  бе един от въпросите на митинга и е интересен, нали?

Цесекарите питаха и за двойните критерии в отношението на БФС при разглеждането на регистрацията на новото дружество, което да наследи старото.

Такива прецеденти са допускани преди с други клубове, но днес босовета на футбола са непреклонни.

И за финансирането на Левски питаха - какъв е произходът му, както и за водопада от спонсори, тръгнал масово към отбора, зад който - както се говори - седи именно фигурата, предизвикала раждането на хаштага КОЙ.

Ето такива въпроси се зададоха, наред с нецензурните скандирания срещу премиер, футболен съюз и бивши ръководители на ЦСКА, за които се иска съд.

Те не са нещо, което да се изтъква като позитивен факт. Но са разбираеми  - на хората явно им е дошло до гуша да гледат клуба си в такова плачевно състояние.

Въпросът е дали на все повече прослойки няма да им писне и да излязат да търсят отговори.

Защото там се ражда истината - в дискусията, въпросите и отговорите.

Един от двата най-популярни отбора у нас иска своите отговори, като не е лошо да се замислим, дали някои от тях не засягат и други сфери на живота ни.

Не само футболната.

#1 bludniq_sin 19.10.2015 в 14:56:35

"Например по какъв принцип се дават безвъзмездно помощи от общинските бюджети на клубове като Лудогорец (няколко милиона за стадиона)?" Интересно неадекватен въпрос не мислиш ли, авторе? Има клуб, има община, които НА принципа на публично-частното партньорство имат договорки за определени инвестиции. Договорката изисква община Х да отпусне Х пари за една обща цел с дружеството, то от своя страна инвестира 5 пъти по тези Х пари в конкретната дейност (построяването на трибуна). Това дружество не само че инвестира 5 пъти по Х пари в стадиона, но изгражда и поддържа детско-юношеска школа с изкуствени терени и общежитие, където децата да живеят. Поощрява ги в образованието им и в спорта. За разлика от много други места там децата не трябва да си плащат за да са титуляри в съответните гарнитури. Я сега кажи цска дето не са си плащали ток, такса смет, вода и елементарни режийни разходи колко парички са инвестирали в базата, която им е дадена на концесия? А те имат договор - 1 млн. на година трябва да са инвестирали. Нали са фенове милиони? Не е много трудно при правилно управление да се инвестира по милион на година и базите и стадионът им щяха да са приказка. Ама правилно управление липсва - ето затова липсва и помощ от държавата. А държавата няма работа да се грижи за това какво е управлението в един клуб - като не работи и не си плаща - разваляме седянката.

Новините

Най-четените