Ястията с боб са олицетворение на кухнята за душата. Дори и бобената салата носи усещане за уют, защото ни навява асоциации с коледните празници, отрупаната трапеза и семейството около нея.
В България имаме безброй начини да превърнем боба във вкусно ястие.
Освен вече споменатата салата, умеем да го сготвим на шедьовър и като бобена яхния, боб в гърне, а в Смилян дори правят бобени десерти. Обичаме ги, само че и небцето, и стомахът искат разнообразие, дори и при боба.
Ето пет различни идеи за великолепни ястия с боб
- Вегетарианско чили кон карне
Семпла рецепта, в която след като отпадне каймата, е чудесна и за пости, но не само. В дълбока тенджера с дебело дъно се запържва средна глава лук, един среден морков на ситно и няколко скилидки чесън.
След това се прибавя една (или повече) люти чушлета на ситно и се оставят зеленчуците леко да омекнат. Към това прибавяме 400 грама бял и 400 грама черен боб от консерва, 400 грама царевица и 500 грама доматен сос или домати на кубчета.
Подправяме със сол, черен пипер и лют червен пипер и, ако сместа е много гъста, наливаме малко гореща вода или бульон. Готвим до получаването на ястие, подобно на яхния, и сервираме горещо върху картофено пюре или ориз.
- Боб "Ожени се за мен"
Или бял боб във вкусен сос от сметана, сушени домати и спанак. Започваме по същия начин - в малко мазнина в дълбока тенджера запържваме глава лук и няколко скилидки чесън. Към тях прибавяме и 100-150 грама сушени домати на не много ситно и 400 грама спанак.
Когато спанакът омекне, изсипваме 500 грама бял боб от консерва с малко от маринатата и 400 грама течна сметана.
Подправяме със сол, пипер и малко босилек или риган и оставяме да се сгъсти. При поднасяне ръсим с малко настърган пармезан и малко пресен риган или босилек. Ако искаме да добавим и месо - след боба и сметаната можем да сложим обезкостено и предварително сварено пилешко.
- Зелеви сарми с боб и ориз
Едни по-различни сарми, защото се приготвят с прясно, а не с кисело зеле. За плънката запържваме една глава лук, един стрък праз и един малък морков на ситно. После добавяме 150 грама ориз и вода според инструкциите на опаковката. След като оризът омекне, добавяме и консерва бял боб - 350-400 грама.
Подправяме със сол, черен и червен пипер и оставяме плънката да поизстине.
Една малка зелка се почиства от кочана и външните листа. Листата, подходящи за сарми, се попарват във вряща подсолена вода, докато омекнат и станат лесни за работа. Пълнят се със супена лъжица от плънката, завиват се и се нареждат в плоска тава.
Заливат се с литър вода или бульон, в които са разтворени 2 супени лъжици доматен сос, и се пекат на 170 градуса до извиране на течността и хубав загар. Сервират се с кисело мляко.

