Най-скъпите продажби на България: От Стоичков до Кафу

Шампионите от Лудогорец отново се прочуха, но не на терена, а на трансферния пазар. Кирил Домусчиев сключи рекордна за България сделка, след като продаде Джонатан Кафу за 7 милиона евро във френския Бордо.

Така 26-годишният бразилец стана най-скъпият играч, изтъргуван досега от наш отбор в чужбина. А за Лудогорец това е трета продажба от подобен калибър след предишните две на бразилеца Жуниор Кайсара в Шалке 04 и на аржентинеца Хосе Паломино в Аталанта.

Тези три трансфера със сигурност попадат като цени в топ 10 на българския футбол за всички времена.

Но откога всъщност датира търговията с футболисти у нас?

При комунизма властите десетилетия наред отказват ред оферти от европейския елит като например тези за Иван Колев от френския Реймс, за Георги Аспарухов-Гунди от Интер, за Христо Бонев от Ювентус. Първите ни професионалисти заминават за чужбина чак в края на 70-те и началото на 80-те години.

Само че за какви пари? Защитникът на ЦСКА Ангел Рангелов например е купен от гръцкия Ираклис за 80 000 долара, а по неговите думи с валутата е било сменено осветлението на стадион „Българска армия”. Доста по-скъпа е продажбата на Андрей Желязков от Славия в холандския Фейенорд, където Жужо играе редом с великия Йохан Кройф. За този трансфер от Ротердам дават 500 000 германски марки, отишли за държавата през нейната фирма „Спорткомерс”.

По подобен начин през 1988 г. Панатинайкос брои над милион долара за виртуоза от Локомотив (Пд) Христо Колев-Бащата, но от всичко това клубът получава само два луксозни автобуса и три лагера в Гърция.

Година по-късно испанският Валенсия привлича младия и обещаващ голмайстор на ЦСКА Любослав Пенев срещу 950 000 долара, а Николай Илиев заминава от Левски в Болоня за 800 000. Трансферът на Христо Стоичков в Барселона вече се пече, когато идва демокрацията…

Кои все пак са най-големите трансферни сделки в историята на футбола ни?

Разбира се, преди всичко трябва да имаме предвид глобалния скок в цените на играчите през последния четвърт век в цял свят. През 1990 г., когато Христо Стоичков отиде да играе в Барселона срещу 4 милиона долара, рекордът се държеше от 15-милионна сделка в долари за Роберто Баджо между Фиорентина и Ювентус.

Къде са 15 милиона, къде са 222 млн. за Неймар? Цените хвръкнаха в небесата.

В галерията ви представяме най-големите трансфери на футболисти от България в чужбина.

Новините

Най-четените