Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какво е качеството на по-евтиния кашкавал

Проучване на "Активни потребители" върху 10 марки показва, че не всички отговарят на критериите за кашкавал по БДС Снимка: Уикипедия
Проучване на "Активни потребители" върху 10 марки показва, че не всички отговарят на критериите за кашкавал по БДС

При 70% от евтиния кашкавал има високо водно съдържание. Това отчита проучване на „Активни потребители", проведено сред 10 търговски марки кашкавал с по-ниски цени (9 до 12 лв/кг) на българския пазар.

Изследването установява неправилно етикиране при 6 от 10 марки. При тях отсъства напълно или част от задължителната според Регламент 1169 хранителна информация.

При 7 от 10 марки сухото вещество в кашкавала е по-малко от стойността залегнала в БДС (56 %).

Според „Активни потребители" белтъчното съдържание в кашкавала трябва да бъде не по-малко от 21% и само в една от търговските марки то е по-ниско. Това обаче може да се дължи не на спазване на правилната технология, а на влагането на обезмаслено сухо мляко и/или концентриран млечен (суроватъчен) протеин.

Съдържанието на мазнини според БДС трябва да е не по-малко от 45% от сухото вещество. При 40% (4 от 10) търговски марки стойностите са по-ниски от изискваното в стандарта.

При две от марките на пазара е установено, че в продукта са вложени немлечни мазнини, което е забранено.


 

Най-четените