Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

В шест марки майонеза няма яйца

В 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60 процента Снимка: Getty Images
В 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60 процента

В шест марки майонеза в България няма яйца. Това показва изследване на Асоциация „Активни потребители".

Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки, в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.

Освен това повечето майонези съдържат редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен.

Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители". По-късно днес ще бъде публикуван целият доклад на асоциацията.

Наскоро "Активни потребители" представи резултатите от изследване на 36 марки сирене на пазара и откри непълно етикетиране, добавяне на немлечни мазнини, високо водно съдържание, ниска зрялост и твърде ниско ниво на съдържанието на протеини.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените