Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Спешна акция във Варна заради антракс

Инкубационният период на антракса, когато попадне в стомаха, е 2-3 дни Снимка: БГНЕС
Инкубационният период на антракса, когато попадне в стомаха, е 2-3 дни

Спешна акция по издирване на заразено с антракс месо и дезинфекция се проведе тази нощ във Варна по решение на Областния кризисен щаб. След полунощ броят на рисковите обекти, в където са доставяни съмнителни месни продукти - основно кюфтета и кебапчета, бе сведен до 23, съобщава Нова телевизия.

Сред тях има заведения в курорта Златни пясъци, по Крайбрежната алея на Варна, в Кранево и Бяла, обекти за бързи закуски, магазин и два хотела. Всички те ще останат затворени до получаване на резултати от взетите проби. Списъкът им ще бъде публикуван в сайта на Областна администрация - Варна и на Агенцията за безопасност на храните.

„Много лица твърдяха, че месото е дошло именно в тази транжорна. Но собственикът до последно отричаше, че има такова месо. Затова решихме да вземем проби от повърхностите", заяви представителят на Българската агенция по безопасност на храните д-р Денев.

Болниците имaт готовност зa реaкция при евентуална поява на заболели. Съветват се гражданите да потърсят помощ, ако чувстват стомашно или общо неразположение.

Опасната зараза тръгна от болна крава, чийто стопанин по-късно също почина в село Млада гвардия. Оказа се, че заразеното месо е дадено в транжорна на варненската фирма „Дари - Пламен Илиев".

Четиримa души бяха арестувани от полициятa, след като положителни проби на антракс бяха намери в месопреработвателно предприятие. Заразата е открита по оборудването в цеха.

Всички партиди, които са произведени от 8 до 22-ри се изземват от търговската мрежа и ще бъдат унищожени.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените