България въведе задължителното гласуване

Гласуването на парламентарни, президентски, местни избори и референдуми вече е задължително.

Това реши Народното събрание с промяна на Изборния кодекс.

"Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг", гласи новият текст в чл. 3 на Изборния кодекс.

Предложението беше направено от Христиан Митев, Валери Симеонов (ПФ) и Данаил Кирилов (председател на Правната комисия, ГЕРБ.

Въвеждането на формално задължение за гласуване беше подкрепено от 109 депутати (ГЕРБ, ПФ, двама депутати от Реформаторите, БДЦ, АБВ), против гласуваха 74 души (ДПС, БСП, мнозинството от РБ), а въздържал се - десетима.

Дебатите по първата точка на промените в кодекса отнеха повече от 2,5 часа.

От Движението за права и свободи заявиха намерението си да сезират Конституционния съд заради противоречие между приетия текст и формулировката на избирателното право в основния закон.

Тепърва предстои да се обсъждат евентуалните последици от негласуване, които да осмислят въвеждането на задължението - Правната комисия предлага санкцията срещу хората, неупражнили задължението си за явяване пред урните, да бъде отписване от избирателните списъци с право на възстановяване само след изрично заявление.

При днешното гласуване ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха около отмяната на първоначалния план за въвеждане на самостоятелен избирателен район "Чужбина", както и разделянето на референдумите и националните избори, което ще доведе до насрочването на референдума на Слави Трифонов в разгара на лятната ваканция.

#1 паяка 21.04.2016 в 12:11:03

С тоя олигофренски ход окончателно се срина възможността това, дето беше някога държава, да има някакъв авторитет пред гражданите си. Чакаме цветните диплянки за лотарията.

#2 Гризли 21.04.2016 в 14:11:26

"санкцията срещу хората, неупражнили задължението си за явяване пред урните, да бъде отписване от избирателните списъци" Направо ми разбихте сърцето! Ако не съм гласувал на последните избори, понеже не виждам смисъл, като ме отпишат от списъците как точно ще ме уплашат? Нали и без това не гласувам, голям праз, че няма да ме има в някакъв си списък! От друга страна, ако в момента съм в чужбина и чисто физически нямам възможност, но искам да гласувам, какво правим?! Като ме изключат от тъпите им списъци съвсем пък няма да ме накарат да губя един работен ден, за да ходя да се регистрирам специално... А ако твърдо съм решил, че не искам да гласувам, какво ще се случи като отида до урната? Ами ще им пусна невалидна бюлетина! Като са ме накарали насила да си губя времето с тях защо си мислят, че ще ме накарат да гласувам?! Тъпаци! За толкова години така и не разбраха, че хората не гласуват, не защото ги мързи или имат нужда от принуда. А защото Народното събрание е най-нелепата и безполезна сбирщина в България! И повечето хора дори не виждат смисъл избора на все същите безполезни хрантутници. Гласуването е право, а не задължение! Ако политиците бяха стока всички щяха да гласуват и без тези тъпотии!

#3 boris 21.04.2016 в 14:37:30

Днес е един хубав ден за българската демокрация!

#4 vanko 21.04.2016 в 14:46:26

"Дебатите по първата точка на промените в кодекса отнеха ПОВЕЧЕ от 2,5 часа." А пък аз се самозалъгвам, че дебати за нещо толкова сериозно е редно да продължават с дни, дори седмици... Така е в страната на невъзможните възможности.

#5 pixie 21.04.2016 в 17:21:18

Vanko, двата часа и половина дебати са били просто шоу за пред нас, да се изобразят, че подлагат на обсъждане този важен въпрос. Всъщност, никак не им се иска да се мотаят, че може пък някой да вземе да протестира преди така удобния им закон да бъде приет. Сега топката е в конституционния съд, ама предвид мижавия рейтинг на съдебната ни система, едва ли някой се заблуждава, че ще им стиска да върнат закона.

#6 pixie 21.04.2016 в 17:23:04

Радан де опита да извади дивидент от ситуацията с фалцетното си изказване, ама дотам.

#7 deowin 21.04.2016 в 18:19:20

pixie, как решаваш дали човек, който се обявява срещу отвратителна промяна в избирателните закони, която не ти харесва и на теб, го прави защото принципно е против такива гнусотии и защитава (и) твоята позиция, и кога го прави с някакви утилитарни цели? Тоест, как решаваш кога да включиш цинизма си на фул макс? Всъщност, изобщо изключваш ли го? Ако видиш някой да помага на баба да пресече улицата, и него ли ще обвиниш в користни цели? За мен е впечатляващо как българите са се озверили до такава степен, че дори са загубили способността си да идентифицират политици, които защитават, както с думи, така и с дела, техните собствени интереси. Да предполагаш единствено най-лошото в другите хора е един от най-злокобните видове психопатология, защото отрича възможността човещина изобщо да съществува. За съжаление, когато отричаш тази възможност, допринасяш за създаването на реалност, в която тя наистина липсва.

#8 pixie 21.04.2016 в 19:09:48

deowin, първо, нищо не разбрах от поста ти. Второ, цинизмът ми е на макс, защото управляващите го предизвикват със собственото си хронично цинично отношение към избиратели им. Трето, ти определено трябва да си контра на всяко мнение, изразено във форума. Явно ти е хоби. Може да ми отговаряш, ако искаш, но това ще ми е последното обръщение по темата към теб.

#9 deowin 21.04.2016 в 20:30:29

Първо, това, че политиците били цинични, не е по никакъв начин достойно оправдание да бъдеш и ти такава. Второ, обръщах внимание на разликата между двата диаметрално противоположни режима на мислене - този, в който обясняваш наблюдаваната реалност чрез вече изградени и непоклатими априорни разбирания (aka предубеждения), и този, в който наблюдаваш реалността и променяш вижданията си според нея. Можеш ли сама да се досетиш кой тип мислене води до разсъждение като "Кънев гласува срещу този отвратителен и според мен закон, но, понеже аз априори не го харесвам и не искам да преразглеждам мнението си за него, то ще обясня това му действие с някакви измислени користни цели"? Ако изпиташ порив да ми отговориш с нещо като "Радан ли бе, аз него го знам!", ще те помоля да го потиснеш.

Новините

Най-четените