На 25 март православната църква отбелязва Благовещение. Вярва се, че на този ден Архангел Гавраил слиза от небето и съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди Божия син.
Имен ден днес празнуват хората с имената Благовест, Благовеста, Благо, Блага, Благой, Ева, Евангелина.
Празникът се пада по време на Великия великденски пост, когато не се яде месо, но за Благовещение на трапезата е позволено да се сложи риба. В някои региони на България се приготвя рибник от риба и ориз. По традиция жените пекат пита, която намазват с мед.
В българските обичаи празникът се нарича още Благовец или "благ ден". Вярва се, че заради силата на доброто проклятията и отровите днес губят силата си, а раните зарастват по-бързо.
Според народните традиции днес се пробиват ушите на жените и се дамгносват агнетата. В поверията се казва още, че с празника долитат лястовиците, които носят пролетта и пропъждат зимата.