Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Омар - той не е рак, а кулинарният гуру на английските звезди

Мароканецът Омар Мезиане е натоварен с тежката задача да се грижи за "горивото" на Англия по пътя към трофея от Мондиал 2022 Снимка: Goal.com
Мароканецът Омар Мезиане е натоварен с тежката задача да се грижи за "горивото" на Англия по пътя към трофея от Мондиал 2022

"Трите лъва" се целят в първи голям трофей от 56 години насам на предстоящото Световно първенство в Катар. За целта на Англия им трябва не само добър треньор и добър отбор, но и добър... готвач. Отговорник за всички хранения на английските звезди ще бъде Омар Мезиане.

Както футболистите на Англия, така и Омар Мезиане е прекарал по-голямата част от живота си, доказвайки качествата си, за да получи накрая и "повиквателна".

Мезиане е сред най-известните шефове в Лондон. Първият му досег със спорта е чрез третодивизионния и изключително любим негов Уикъмб, но сега вече готви за "трите лъва", като бе част от делегацията на Англия за Мондиал 2018 и Евро 2020.

"Получих съобщение, с което ме питаха дали искам да се присъединя към отбора - разказва Мезиане пред Goal.com. - Все едно футболист получаваше повиквателна. За мен бе изключителна чест, но не мога да се сравнявам с това, което правят играчите!"

Като малък Мезиане прекарва огромна част от времето си в кухнята на ресторанта на баща си. Именно оттам започва пътят му към задоволяване на вкусовите рецептори на останалите.

Освен че приготвя храната за играчите на Англия, работи отделно с няколко от футболистите на Челси и Фулъм, като е и автор на книга с рецепти. Не е само готвач, но и често дава съвети на звездите на Англия като Хари Кейн Мейсън Маунт и Рахийм Стърлинг.

"Гарет Саутгейт е шефът и той определя как ще се случи всичко - споделя още готвачът. - Той е един от най-прекрасните хора, които съм срещал, и го казвам напълно отговорно. Създал е атмосфера, в която се говори само за победа, успехи и всеки да дава най-доброто от себе си.

Като едно голямо семейство сме. Това са най-добрите футболисти, събрани в най-добрата възможна среда. Дори не мога да повярвам, че съм част от всичко това толкова дълго време.

Чувството е магическо, но също така изисква и много работа. Носиш отговорността всичко да бъде, както трябва. Надявам се да съм повлиял положително и на всеки един от футболистите.

Целта ми е да им покажа, че храната може да бъде много повече от просто пиле, броколи и киноа, че съществуват и много други прекрасни вкусотии."

Хранителният режим на футболистите никога не е бил толкова контролиран, колкото в днешни дни. Възстановяването играе огромна роля в съвременния футбол, заради което играчите трябва да приемат строго определени хранителни групи по определен начин.

Затова и клубовете и националните отбори наемат хора като Мезиане, а част от играчите работят отделно с диетолози и специалисти по хранителния режим.

"Всичко опира до приготвянето на храната за предстоящите мачове и за възстановяването - обяснява Мезиане. Трябва да подбереш правилните храни за определения момент.

Винаги съм се вдъхновявал от корените си - от вкусовете на Северна Африка. Но важното е да създадем добър и балансиран хранителен режим. Това означава качествени риби, пуешко и пилешко месо.

Към тях добавяме нужното количество въглехидрати и много зеленчуци. Трябва да сме сигурни, че играчите са заредени с достатъчно енергия, за да издържат на тежкия календар от по два мача всяка седмица.

Но ако не играят толкова често, калорийният прием се коригира.

В деня преди мача целта е храната да бъде максимално вкусна. Но трябва и да съдържа протеини, което означава пуешко или пилешко месо. Нужни са ни и доста въглехидрати, които могат да се набавят по много начини. Могат да дойдат от чиния с паста или от шоколадово брауни.

Телата им складират енергията през нощта, за да могат да я използват на следващия ден. В деня на мача процедираме по почти същия начин.

След мача най-важното е възстановяването; това е и времето, в което имаме най-малко ограничения. Тогава е важно да възстановят възможно най-много от загубената през 90-те минути енергия. Тогава е времето на хамбургерите или пицата, нещо наистина вкусно, което тялото да абсорбира, за да може да презареди. Това е изключително важно, защото следващият мач може да бъде след само три дни."

Мезиане има и специалитет, който се харесва изключително много в кухнята на "трите лъва".

"Знам, че моето Пиле Ктсу с къри е любимото на футболистите. Мисля, че това ще бъде голямото ми наследство във ФА!

"Всичко е в добре подбраните съставки и да бъде поднесено красиво."

Мезиане добавя, че от сега се подготвя психологически за мондиала в края на годината, когато храната на Англия отново ще бъде поверена в неговите ръце.

"Трябва да се подготвя, за да мога да дам своя дан машината да работи добре. Надявам се това да бъде един страхотен турнир.

Печелим купата на 17 декември и ще можем да се приберем точно за Коледа, когато ще можем и малко да разпуснем. Мечтая за това!"

 

Най-четените