"1840 метра над ежедневието" е девизът на спортно-туристическо дружество "Мотен".
Само на 20 километра от София и в подножието на Черни връх можеш да се почувстваш в друг свят и да погледнеш отвисоко своя офис и грижите на делника, да вдишваш на воля планински въздух с аромат на бор, сняг, вятър и безвремие.
Дори не е задължително да си любител на зимните спортове, за да отидеш там, тъй като гостоприемница (както сполучливо са си я нарекли хората) "Мотен", която работи целогодишно и ежедневно, предлага кулинарни изкушения, които едва ли можеш да опиташ другаде.
Освен това базата разполага с 12 легла, разпределени в 3 двойни и 2 тройни стаи, които можете да запазите за мързелив уикенд или парти.
Отоплението е гарантирано от автономното парно на дърва, а връзката с „цивилизацията" е през сателитната телевизия и безжичния Интернет.
Ако пък правите голям купон, на две крачки е прочутата хижа "Алеко" (исторически втората хижа в България, строена в първоначалния си вид между 1929 и 1933г.) която има около 100 легла и обширен ресторант за около 150 човека.
Уютните салончета на гостоприемница "Мотен" събират над 50 човека и кухнята е "универсална, но по вкуса на българина", както казва управителят Валентин Юпев.
"Целта ми беше да направя място, което да е единствено над София с такова меню, но същевременно обстановката да не е прекалено претенциозна и хората да се чувстват като у гостоприемни домакини", споделя той.
Всеки посетител получава безплатно топъл планински чай - букет от мащерка, лайка, кантарион и равнец, брани в района на Алеко.
Персоналът се състои от млади и усмихнати хора, които ще ви изкушат със специалитетите и начина, по който ги предлагат.
По думите на управителя следващото най-близко място, където можете да хапнете овнешка пържола, е чак в местността Юндола между Рила и Родопите.
Дори и тя да не е по вкуса ви, в зимното меню са включени и доста други лакомства като пастирски пай с телешко и джолан по берлински.
Помислено е и за вегетарианците, които могат да опитат пене по средиземноморски или уникалната тиквена супа от Щирия.
За десерт пък ви препоръчваме цедено мляко с конфитюр от диви ягоди и боровинки - също набрани в околността.
Препоръчваме ви, въпреки научната сигурност на официалните прогнози за времето и плашещите заклинания на „градски" синоптици колко е опасно в планината, да поверявате какво е времето в момента, където имате картина в реално време от инсталираната уеб камера срещу хижа Алеко, както и информация за температурата, силата на вятъра, атмосферното налягане и влажността на въздуха.