Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Захарта е убиец

Сладък демон
Сладък демон

Януари е най-подходящият месец да разтоварим режима си на хранене, особено като се сетим за обилното ядене по празниците. Вместо здравословни диети, ще се спрем на захарта - примамващата, топяща се в устата, съучастник за толкова сладки изкушения.

През 2009 г. д-р Робърт Лустиг се превърна в истинска сензация, когато публикува в YouTube видео, с което приравнява захарта на отрова. Над 3 милиона души по целия свят гледаха клипа. Сега Лъстиг се завръща с книга по същата тема, която е още по-притеснителна.

Той твърди, че причината за затлъстяването в световен мащаб не са мазните храни, а сладкото. Средната консумация на захар се е увеличила с 50% на човек за последните 50 години.

Така, докато се борим с тежката храна, ние сме изложени на масирана захарна атака. Питейната и хранителната индустрия ни предлагат все повече и повече захар.

Лустиг обяснява с прости думи, че мозъкът ни не усеща насита, когато ядем продукти със захар. Механизмът, който ни казва да спрем да ядем, на практика не се активира в този случай.

Той дори предлага да се забрани продажбата на газирани напитки на лица под 18 години. Измислил е цялостна система за борба с излишните килограми, включваща по-високи данъци и намаляване на количествата продукти, които съдържат захар.

Позициите му не са приети еднозначно. Колегата му д-р. Саймън Копак твърди, че Лустиг пренебрегва важни фактори, влияещи на теглото ни, сред които алкохолът и физическата активност.

„Не казвам, че захарта е добро нещо, но не и да се демонизира над всички останали причини", продължава той.

Лустиг стига по-далеч, намесвайки и политиката в световната захарна пандемия. Масираната сладка експанзия се развива в последните 30 години, твърди той, причинявайки проблеми с метаболизма, затлъстяване, диабет, сърдечни болести.

През 70-те години на миналия век, когато правителството на САЩ решава да ограничи мазнините в хранителните продукти, хранителната индустрия отговаря с вдигане на нивата на захарта. Това води до промяна в хранителните навици на целокупното население.

Специалистът сравнява бялата захар с „опасен токсин", който обаче ни се струва вкусен и приятен. Захарта лъже мозъка ни и покрива вкусовете, които разпознава езикът ни - кисело, сладко, солено, горчиво и люто.

Съветът му е да избягване безалкохолните напитки, които са най-големият „източник" на захари за човешкото тяло. Най-опасна е фруктозата, тъй като може да увреди черния ни дроб.

Хранителните ни навици ни убиват, резюмира книгата. Захарта е пристрастяваща, токсична и е навсякъде.

 

Най-четените