Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Фотогеничният морски клоун, с който всички искат да се снимат

Да хванеш кайра в кадър обаче изобщо не е толкова лесно Снимка: iStock
Да хванеш кайра в кадър обаче изобщо не е толкова лесно

Птиците не са най-популярните животни в социалните мрежи, но една прави голямо изключение и всеки уважаващ себе си собственик на популярен профил в Instagram би дал мило и драго за кадър с това фотогенично същество.

Със сигурност сте я виждали, но може да не знаете името ѝ. На български тази малка и чаровна морска птица се нарича тъпоклюна кайра, но е все по-популярна и с името си на английски - пъфин, което определено ѝ отива повече.

Заради ярката окраска на клюна и краката и смешната самоуверена походка, кайрата често е наричана и морски папагал и дори морски клоун. И определено изглежда неустоимо.

Птицата е интересна сама по себе си, но ако наистина искате да я видите - и снимате - отблизо, имайте предвид, че това, което се вижда по телевизията и в интернет изглежда прекалено заблуждаващо достъпно.

Кайрата живее на север, прекарва по-голямата част от живота си в морето и пребивава на сушата най-вече, когато гнезди. За да пази малките си, обитава високи и стръмни скали, близо до водата, и е трудно да бъде приближена.

Снимка: iStock

Ако искате да видите пъфин на живо, най-близкото място са северните части на Европа - Шотландия, Ирландия, Норвегия и Исландия. Добрата новина е, че те могат да бъдат наблюдавани през лятото, защото тогава е размножителният им период, при който птиците се събират на огромни колонии на сушата - до 100 000 кайри.

След като малките пораснат, през есента и зимата, пъфините прекарват основната част от времето навътре в Атлантическия океан - те се хранят с малки рибки и си почиват, докато се носят по вълните.

Кайрите могат да се гмуркат на дълбочина до 60 метра в търсене на храна. Освен отлични плувци, тези птици са и бързи летци - крилете им могат да пляскат с до 800 маха в минута и да летят с до 88 км в час.

Ако искате да наблюдавате пъфин от лодка, трудно ще го видите, докато лети. Евентуално може да го зърнете, докато дебне плячка във водата.

Една от най-популярните снимки е на пъфин с малки рибки в шарения клюн, които носи на малкото си в гнездото в скалите. Средно една кайра улавя по 10 рибки наведнъж, макар че се смята, че рекордът се държи от птица във Великобритания, хванала 62 риби на веднъж - според Discoverwildlife.com.

Това е възможно, защото пъфинът държи плячката си с помощта на грапавия език в малки вдлъбнатини в гърлото си и така събира колкото може.

Снимка: iStock

Птиците са малки - средно дължината им достига 25 см., а теглото - до половин килограм. Знаковите им червен клюн и крака сменят окраската си през годината.

Всъщност, те са най-ярки по време на размножителния период - през пролетта и лятото, а през зимата са сивкави. Смята се, че оранжево-червеният цвят е начин за привличане на партньори.

Кайрата е предимно моногамна и се чифтосва с един и същ партньор за цял живот. Птиците живеят средно 20 години.

Кайрите обикновено са плячка на чайките, но са били храна и на хората в северните части на Европа. В Норвегия и Великобритания, например, уловът им вече е незаконен, но в Исландия и на Фарьорските острови не е. Месо от пъфин се предлага в ресторанти в Рейкявик, но основно като атракция за туристите - местните рядко се хранят с тази птица.

Кайрите не са застрашен вид, но в днешно време заплаха за тях са прекомерният улов на риба в моретата и петролните разливи.

Най-голямата популация на кайри е в Исландия - там гнездят около 60% от всички птици от този вид.

В последните години страната се превърна в доста популярна туристическа дестинация и наред с къпане в Синята лагуна, парка Тингветлир, където се е събирал парламентът на викингите и гейзерите, се предлагат и турове за наблюдение на пъфини.

Звучи като доста добра идея за следващото пътешествие.

   

Най-четените