Въпреки че Дубай отдавна е известен като града на неограничения лукс, пак не спира да ни изненадва с явленията си.
Сякаш висшата му мисия е да събере на територията си всички възможни глезотии, които човешкото въображение е способно да си представи. И се справя перфектно със задачата.
Последният сюрприз от богатата палитра с първокласни преживявания в Дубай произлиза от факта, че в града са разположени рекорден брой ресторанти. 18 000, за да бъдем по-точни.
Това означава, че за да посетите всеки един от тях, ще са ви необходими горе-долу 50 години.
Всеки от ресторантите си заслужава, понеже притежава собствени отличителни характеристики: готвят различна кухня, с различни специалитети от различен клас.
А собствениците на ресторантите в Дубай, вместо да се конкурират за клиенти, са открили как да превърнат богатото разнообразие в запомнящо се изживяване.
Повечето големи вериги за хранене в града са се обединили около създаването т.нар. "клубове за вечеря", които предлагат на гостите си меню-загадка.
Ваучерът за присъствието на вечерята струва между 80 и 110 долара, а интригата при него е, че клиентите няма да знаят предварително какво ще им се сервира и дали приготвените блюда ще са направени от професионален готвач или пълен аматьор.
Предложението за експедиция в непознатото в кухнята не е ново, но в Дубай то придобива по-голям мащаб заради рекордния си брой ресторанти.
"Насърчаваме хората да идват сами или с максимум един приятел, защото искаме клубовете за вечеря да са социална мрежа. Хората да общуват помежду си и да споделят преживяването от консумацията на храната", споделя пакистанският готвач Ахмад Халава пред CNN.
Пред изданието главният готвач казва, че в първите дни от откриването на клубовете, клиентите са били притеснени и често са идвали да хапнат с цялото семейство.
Но постепенно задръжките са паднали и вечерните партита са се превърнали във феномен в Дубай.
"За място, където 90% от хората са чужденци, нашите събития са шанс да се почувстваш като у дома", твърди още Халава.
Многообразието от националности в Дубай също е взето предвид в организираните вечери.
В предложенията са включени не само обичайните за региона ориенталски ястия, но и японски, корейски, китайски и дори балкански. Почти няма народност, която да не открие вкусовете от детството си в мегаполиса в Обединените арабски емирства (ОАЕ).
Някои готвачи отиват и по-далеч в желанието си да накарат гостите да се почувстват като у дома.
Сръбският шеф Драган Суса например обича да посреща клиентите си вкъщи. И макар че се чувства в свои води в балканската кухня, е в състояние приготви 8-степенно меню от цял свят за гостите си.
Наред със сервирането на блюдата Суса използва обстановката на дома си, за да разкаже лични истории и да предразположи гостите си да се сближат.
"Идеята клубовете за вечеря да са в дома на главния готвач, правят изживяването по-вълнуващо и запомнящо се", смята Суса.
Заради опцията за сервиране на храна вкъщи през последните месеци в Обединените арабски емирства бе въведена нова стандартизация, която гарантира безопасността на продуктите в новите пространства за хранене.
Желаещите да станат част от кулинарния алианс трябва да си направят застраховка и да попълнят някои правни документи. За тяхно улеснение ОАЕ е направила мобилно приложение, където цялата нужна бумащина е събрана на едно място.
Така готвачите си спестяват разходките по институциите и могат да се фокусират върху творческата страна от приготвянето на вечерята.
Други бариери пред готвачите не са поставени. В клубовете за вечеря може да участват както аматьори, така и професионалисти от много висок ранг. Може да посрещат клиентите както у дома, така и в луксозна обстановка.
Купувайки си ваучера гостите се съгласяват, че ще разчитат на късмета си. И ще оставят съдбата да реши какво ще похапват и от коя част на света ще бъде то.