Да се озовеш в Гуадалахара, Мексико и да не се качиш на прочутия текила-влак, е като да идеш в Париж и да не си направиш пикник със сирене, вино и багета край Айфеловата кула.
Може да е туристическо клише, но пък е кой не би искал да вкуси комбинацията от много текила, стилен влак, прекрасни гледки и поглед отвътре към една най-прочутите марки текила?
Това е именно "Хосе Куерво Експрес", известен и като текила-влак. Той е част от цяла туристическа атракция и пътува от Гуадалахара в западния щат Халиско към малкото градче Текила, което има специфичния статут Пуебло Махико - Магичен град, който официалните власти дават на места от културно и историческо значение.
Всъщност напитката носи името на града, около който се отглежда видът синьо агаве, използван за направата на текила.
Що се отнася до влакът, пътуващ натам, той има 4 вида луксозни вагони, всеки с различен старовремски интериор и тип обслужване, и пътува 2 часа през полетата от агаве на Халиско, докато пътниците опитват текила и се наслаждават на пътуване назад във времето. Или пък играят лотерия - мексиканско бинго, също част от атракциите на влака.
Текила-експресът е обявен и за най-красивия пътнически влак в Мексико. Луксът е степенуван във всеки от вагоните, като най-скъпият е облицован с дърво и има огромни прозорци за наблюдение на пейзажа отвън.
Целият тур продължава 11 часа и има два варианта - сутрешен и вечерен, като и при двата пътниците във влака получават сериозни количества текила, мезета и закуски, мариачи музика и преживяване за цял живот.
Докато трае пътуването през полята с агаве, гид обяснява на пътниците за пейзажа наоколо и спецификите на различните видове текила.
Хората получават и питиета и коктейли, които дегустират според инструкциите на гида.
Експертът по дегустация на текила обяснява на гостите как да впрегнат всички свои сетива - обоняние, вкус и дори тактилни и визуални усещания за оптимална наслада. Има и съвети как да се пие текилата, така че да не пари прекалено на гърлото.
Когато пристигнат в град Текила, туристите отиват в най-старата дестилерия в цяла Латинска Америка - Ла Рохеня, основана преди 250 години. Показват им и процеса на превръщане на растенията агаве в текила в производствените съоръжения на "Хосе Куерво"- от нарязването през изпичането до ферментацията и дестилацията.
За туристите има представление на живо на мексикански мариачи, докато на гостите се поднасят ледени коктейли.
Накрая пътниците отиват и в поле агаве, защото не си бил на текила-тур, ако не се снимаш на възможно най-подходящото за Instagram място, включително и на демонстрация как се жъне растението.
Турът приключва без изненади - с още изкусителна мексиканска храна, която включва салата от царевица, чурос, пуканки, царевични питки със сирене, и, естествено, коктейли с текила и музика.
За съжаление на гостите, връщането в Гуадалахара е с автобус, а не с шикозния влак. Но пък текила-експресът предлага същото забавление, но със старт вечерта - за тези, на които коктейлите с текила на корем рано сутрин се струват прекалено авангардна идея.