Чаша горещо кафе

Денят се познава по сутринта. А сутринта започва най-добре с едно хубаво кафе, което да ти помогне да отвориш очи и да се гмурнеш в ежедневието с усмивка. Италианците са всепризнати майстори на кофеиновата напитка. В Рим веднага ще ви кажат, че най-доброто кафе се пие в "бара", приготвено от професионален бариста.

Това, което отличава истинското еспресо е хубавата кафемашина, с която се приготвя. Но вече няма нужда да ходите навън за перфектното еспресо. Благодарение на кафемашините на Philips Saeco, може сами да приготвите ухаещото кафе у дома и да си го пиете по пижама.

Кафето става по-хубаво, ако се смели на момента. Така неповторимият вкус, съобразен с вашите изисквания за по-едро или по-дребно смляно кафе е гарантиран.

От известно време българите се понаучихме как се пие кафе. Но все още се чуват поръчки от рода на "дълго еспресо", каквото всъщност не съществува. Еспресото си е еспресо - 25-30 мл, най-много. Италианците го пият и на екс. Ужас, ще кажете, особено ако за вас кафето върви с цигара и обичате да му се наслаждавате повече.

Експертите в бранша твърдят, че дори 5-6 еспресо, но приготвено от арабика, а не от робуста, не може да ви навреди по никакъв начин. Все пак не ви съветваме да опитвате, защото повече от две кафета на ден за нетренирани хора, може да ви дойдат и в повече.

Но не винаги късото еспресо е по-силно, една кана шварц кафе също има доста кофеин. Всичко зависи от това. И от вашата кондиция, разбира се.

Друг важен и недостатъчно познат трик са чашките. Еспресото се пие в малки чашки, които трябва предварително да измиете с гореща вода и да подсушите. Така горещото кафе, което еспресо машината ще направи, няма да се срещне със студената повърхност на чашката, а леко ще се плъзне в топлата чашка. Звучи глупаво, но ще видите, че вкусът е различен.

Но защо само еспресо? Някои го предпочитат дълго, други двойно. А най-добре е капучино. Особено в събота, когато имате повече време. Хубавото капучино се получава от хубавата пяна.

Наличието на вградена кана за разпенване и приставка е достатъчно, за да постигнете успех. Важен е видът на млякото, изберете мляко, което ви се струва по-истинско, въпреки че в днешно време това е трудно постижимо. Също така не трябва да бъде с ниска масленост.

Важна е и дозата, не напълвайте каната догоре, а само до половината. Останалата част ще ви е нужна за пяната.

Все повече българи не се задоволяват просто с някакво кафе, те искат тяхното кафе, толкова дълго и ароматно, с точно толкова мляко. Просто, защото го заслужаваме. А кофеинът ни е нужен, не само, за да се събудим.

Така че удоволствието е изцяло ваше. Пригответе си кафето и го изпийте с любов. Тогава денят ще бъде по-различен. Ще видите.

 

Новините

Най-четените