Не е нужно да сте франкофони, за да признаете, че Франция може да се похвали с изключителни неща. Достатъчно е да споменем само някои от тях: културата, литературата, историята, Париж, храната, виното, минералните води, удоволствието от добрата напитка.
Французите обичат вещите да имат дълга история, защото тя е гаранция за поддържано качество през годините и жив интерес от страна на хората. Точно какъвто е случаят например с една от най-известните френски марки изобщо - тази на естествено газираната, освежаваща, некалорична минерална напитка Perrier. Сигурно ще се изненадате, но тя съществува вече повече от сто и петдесет години и за това време интересът към нея постоянно нараства.
Разбира се, и Париж, подобно на останалите градове, върху които хора от цял свят са стоварили романтичните си очаквания, може да бъде разочароващ, когато, при по-близка инспекция, установите, че не всички местни обитатели прекарват сутрините си в очарователни кафенета, елегантно навигиращи с кроасан и кафе, без да ръсят трохи по колосаните си ризи. Но пък и небрежността е част от парижкия шик - ненатрапчив, загадъчен и толкова очарователен.
И все пак, ако лятната лежерност прави за вас романтиката особено притегателна, трябва да знаете, че тя не е само в Париж. Тя е в собствените ви ръце, които могат ловко да я пресъздадат на всяко едно място. Добре де, почти на всяко.
Кафе и кроасан на закуска
Кроасанът, този съвършен продукт на Виена от 19 век, се е превърнал в един от символите на Франция.
През 1839 австрийският артилерийски офицер Аугуст Цанг отваря австрийска пекарна в Париж - Boulangerie Viennoise - и започва да продава печива, които бързо стават полулярни сред парижани.
Френското име на кроасана идва от формата му на полумесец, а този тип изделия от многолистно маслено тесто и до днес се наричат viennoiserie.
Ронливостта на изпеченото тесто, както маята и маслото в него, го правят особено въздушно и ароматно. Имитации и версии има много, но личното ми неписаното правило за съвършен кроасан, след години дегустации, е следното: когато приключите с него, останалите трохи в чинията пред вас трябва да заемат повече място от това, което самият кроасан е заемал.
В духа на международността на кроасана, и отново след много подробно проучване, мога да свидетелствам, че най-хубавите кроасани в София са в пекарната на ливанеца Хани на ул. "Черномен" 5 (една от преките до Софийска Математическа Гимназия).
В "Карамел" може да намерите и ванилови ролки и други видове виеноазри, с които да започнете вашия френски ден в София.
Удоволствието ви няма да е пълно обаче, ако не осигурите на кроасана подходяща, изискана компания. За да го хапнете по френски, задължително си вземете силно и добре ухаещо кафе (французите обожават да си топят кроасана в него) и бутилка приятно изстудена Perrier. С нейния освежаващ вкус разделяйте хапката пръхкав кроасан и глътката горчиво кафе.
Естествените балончета знаят как да подготвят сетивата за този вид френска дегустация. Потвърждавам също, че тази напитка помага и при болки в корема, в случай, че сте попрекалили с количеството кроасани или пък сте ги хапнали твърде бързо. Ето ви я формулата: малка глътка кафе, голяма глътка вода, хапка кроасан. C´est bon!
Изкуство с дух
Perrier e бранд със стил и отношение към изкуството. Тази марка се разпознава у онези, които винаги искат повече и най-доброто - дръзките, артистичните, взискателните, неуморните, тези, които се обичат. Така че не идентифицирайте логото й само с газирана вода, защото като меценат, вдъхновител и поддръжник на световното изкуство, тя е много повече от това.
И го доказва, като гледа към света през очите на велики артисти - от майстори на плаката, през режисьори, музиканти и композитори, до улични художници, всяко едно партньорство е плод на внимателно обмисляне и оригинално художествено търсене и реализация.
През годините творци като Анди Уорхол, Салвадор Дали, Едит Пиаф, Серж Генсбург и Ридли Скот са работили в сътрудничество с марката.
Неслучайно докато англичаните залагат на шампанско и ягоди на Уимбълдън, на Ролан Гарос се пие само Perrier.
Нещото, по което София и Париж си приличат, е наличието на много антиквари. Парижките brocantes може би са по-пълни със съкровища, но пазарът за антики пред Александър Невски и не много известния в крипатата на църквата "Света Петка" в частта на ул. "Раковски" до пожарната, са достойни за вашето внимание.
Тук можете да си намерите истински съкровища от всякакъв тип - мебели, порцелан, стъклена и сребърна посуда, гоблени, стари винили, партитури и постери.
Обяд с гъдел на езика
Когато стане време за обяд, насочете се към L'Etranger на Цар Симеон 78. Бистрото е най-старият френски ресторант в София и е резултат от съвсем истинска любовна история между българка и французин. Често докарват продукти директно от Франция, с особено внимание към сирената.
Няма по-френско от френската лучена супа и петел.
Каквото и да си поръчате обаче, заменете традиционната безалкохолна напитка, която по навик сте поръчвали досега и пробвайте една истинска леко газирана и безкалорийна минерална вода. Опитайте я чиста, с резен лимон или я смесете с малинов сироп. Ако искате повече танцуващи балончета и гъдел на езика, просто разклатете бутилката.
Льо синема
Може би най-лесният и цялостно поглъщащ начин да се потопим в автентична френска атмосфера е чрез хубав филм. В зала "Славейков" във Френския институт в София, всеки петък (понякога и събота) има безплатни прожекции на избрани френски филми - основно нови заглавия, но и класически шедьоври като "Презрението" на Жан-Люк Годар.
Независими кина в града като "Одеон" и Дом на Киното често имат френски заглавия в селекциите си, така че си заслужава да се следят. Препоръчваме ви ако усещането ще е френско, да е докрай!
Сладкиш и нула калории при Стефан
Следобедния сладкиш с кафе е задължителен. Отвъд очевидния избор на вече широко разпространения френски макарон, може да посетите сладкарница "Гато" на ул. Бигла 35.
Сладкарят е възпитаник на най-престижното кулинарно училище в света - парижкото Cordon Bleu.
Препоръчваме сладкишът също да се консумира така, както го правят французите - с ободряваща сетивата Perrier, защото в нея има всимко на всичко нула калории. Да, едва ли ще обезвредите влиянието на захарта и маслото от сладкиша, но поне няма да натрупвате още гузна съвест, а и със сигурност няма да ви е тежко.
Вечеря - сирена и вино вкъщи, хубава музика и вкус на свежест
Идеята е много проста, и винаги работи: хубаво сирене, пресен хляб и бутилка добро вино.
Следващата ви спирка за организиране на домашна "френска вечер" може да е "Дар от Боговете" - магазинът, който от години държи първенството за най-добре и богато зареден асортимент от френски деликатеси в града.
Освен изключителната селекция от редки и познати сирена, там може да намерите и прясно изпечени хлябове, вина, колбаси и други вкусни неща.
Погрижете се за музиката - от готови плейлисти в Spotify и Youtube, лична селекция от класически романтични шансони на Жулиет Греко, Шарл Трене, по-секси музиката на Серж Генсбур, или атмосферния саундтрак от Майлс Дейвис за шедьовъра на Луи Мал "Асансьор за ешафода". Въпрос на вкус, и насладата от него.
Еt voila! Вашият френски ден току що се случи. И беше формидабл, енкроаябл, манифик, мажестик и... времон Perrier!