Антъни Бурдейн е виртуоз в кухнята, обиколил е най-екзотичните, най-известните и най-странните места, на които човек може да опита от любимото изкушение на хората - вкусната храна. И до днес обаче помни първото си гурме ястие - студена супа, която предрешава пътя му в кулинарията.
„Храната е нещо хубаво!", казва Бурдейн и не бърка. Тя е персонификация на симбиозата между разума на човека и най-доброто в природата.
Чревоугодничеството е един от седемте смъртни гряха, не случайно.
Храната може да те накара да се влюбиш в някого. Или да го отречеш завинаги. Майсторството да направиш хубава вечеря е висш пилотаж в любовните срещи и в еротиката.
Лятото е сезонът на изкушенията. Ето и нашият гид за летни кулинарни грехове.
Пригответе се!
1. Нека пиенето върви с яденето.
Ако зимата е сезонът на червеното вино, бърбъна и тъмната бира, то топлото време идва с много котейли.
Започнете деня си с приятна доза дълго кафе и сутрешна селекция културни новини.
Следобед изберете нещо малинено или лимонадено за тонус, а вечерта завършете с Просеко. Естествено газираното френско вино е най-добрият приятел на лятото и върви перфектно с почти всяка храна, но особено добре с Aperol.
Ако все пак сте класици, тогава сигурно пиете розе - нека да е с ягоди.
Доброто старо Мохито най-после си намери конкуренция - нашата нова любов се казва Хюго .
2. Никога не се лишавайте от нещо сладко.
Едно ядене е нищо без десерт, а лятото е сезонът на сладоледа. Най-известната поговорка на лятото, казва, че „сладоледът те прави щастлив". И е вярно.
По-хубави от дългите нощи, са само дългите нощи със сладолед. А като ще е сладолед, нека да е Boss Beyond. Той идва под формата на две неустоими предложения с вкус на ром - сладолед с вкус на шоколад, обвит в млечен шоколад и парченца бисквитки, и сладолед с вкус на Zabaglione, обвит в бял шоколад и хрупкави оризови парченца.
3. Закуската е най-важното ядене за деня.
Не знаем дали е така, но ако закусвате го правете спокойно и с кеф. Закуската трябва да бъде лека и задължително вкусна. Все пак, ако ви се ядат (леки) пържени филии и мекици, опитай да си намерите места в ДЪГА на ул. "Веслец" или в „Мекица и кафе". И не забравяйте капучиното, дава прекрасен старт за деня.
4. Обичам те, колкото солта.
Нали знаете приказка за третата дъщеря на царя, която му казва, че го обича, колкото солта и бива изгонена от кралството, само за да стане ясно по-късно, че животът е нищо без вкуса на подправките,.
Неслучайно хората казват за най-важните неща, че са „солта на живота".
Лятото върви с много сол и миди. Ако морето в е далече, опитайте в ASCUA - там мидите са от ферма "Дълбока".
5. Изпий ме, изяж ме.
„Тя никога не забравяше, че ако пиеш от бутилка с надпис „Отрова", почти сигурно е, че рано или късно ще загазиш" - цитатът от „Алиса в страната на чудесата" е тук, за да каже, че етикетите на пакетираната храна трябва да се четат, а в сиренето от 3.50 лв./кг. няма как да има мляко.
Лятото е и повече плодовете, зеленчуци и неща, които се правят на момента и пред очите ви. Колкото по-цветна е чинията ви, толкова задрави ще бъдете.
Възползвайте се, за да комбинирате две неща - сезонните изкушения и тялото за плажа.
И като за финал, не забравяйте, че правилата на летния чревоугодник, трябва да се консумират с леки дрехи, приятни изкушения, хубава музика и качествена компания. Лятото, освен това е изкушение, с което трябва да се рискува винаги. Защото, както казва Антъни Бурдейн: „Винаги съм вярвал, че добрата храна е свързана с риск. Независимо дали говорим за непастьоризирано сирене, сурови стриди или готвене за представители на организираната престъпност, за мен храната винаги е била приключение."
Приключенствайте! В страната на сладко-сладоледеното, вкусното и греховното.
Бел.ред. В текста има продуктово позициониране