Не ям вегетарианци

Имал съм две колежки, които бяха вегетарианки. И двете бяха енергични момичета, но изглеждаха слабички, бледи и леко анемични. На едната постоянно й падаше опасно кръвното, ако не внимава и пропусне да хапне нещо навреме. Хората наоколо знаеха за тяхната "странност" и се отнасяха към нея с недоумение, присмех... или съжаление.

Какво кара човек да стане вегетарианец?

Различно е.

За някои това е естествен път от духовното им и физическо израстване. В един момент стигаш до мисълта, че искаш да дадеш на тялото си най-доброто и най-естественото. Не искаш да товариш повече нито организма си с токсини, нито душата си с лоша карма. Започваш да се занимаваш с йога или някакъв друг вид физически упражнения или философия - и ставаш вегетарианец.

За други е пак съзнателен избор, но по принуда. Може да нямаш нищо против вкуса на една сочна пържола, но само от мисълта, че ядеш труп на умряло животно, започва да ти се повдига. Или вярваш, че никой на този свят няма право да убива друго живо същество, особено ако има всички други възможности за пълноценно хранене. Или ако другите искат да убиват, то ти твърдо не искаш.

За някои пък е свързано по някакъв начин с метаболизма или гените им. Често още от деца или в тийнейджърска възраст, а по-рядко като по-възрастни те изведнъж осъзнават, че от месото и храните с животински произход им е зле и спират да ги употребяват.

Какво имаме за вечеря днес?

Вегетарианците не са просто хора, които не ядат месо. Делят се на много различни подвидове.

Ово-лакто вегетарианците не ядат и животински продукти като мляко, яйца и мед. Ово вегетарианците ядат яйца, но не и мляко. Лактовегетарианците обратно - приемат мляко, но изключват яйцата.

Веганите не ядат никакъв вид месо, нито животински продукти от какъвто и да е вид. Суровоядците пък приемат само пресни и необработени плодове, ядки, семена и зеленчуци. Фрутарианците са още по-сурови - ядат само плодове, ядки, семена и растителни продукти, които могат да се добият без да се причинява вреда на растението.

Те луди ли са?

Съвсем не. Вегетарианството в общия случай е полезно за здравето - сваля кръвното, лошия холестерол, наситените мазнини, намалява сериозно опасността от инфаркт, инсулт, исхемична болест и други сърдечно-съдови заболявания, диабет, различни видове рак и прочие, както и напълно изключва заразяването от някои болести, които се предават на човека от животните по хранителен път.

Както западната, така и източната медицина сериозно препоръчват различни видове вегетариански диети при много заболявания, а и като профилактика или за отслабване.

Диетата ви обаче трябва да е добре балансирана, а ако е с лечебна цел, задължително да е консултирана с диетолог или поне лекар. В противен случай може не само да не даде желания ефект, но и да навреди.

Основната причина е, че вегетарианското хранене доставя малко по-малко протеини на тялото от хранителен режим, включващ месо. Въпреки това вегетарианството е възможна опция дори за спортисти и хора, които се занимават с бодибилдинг.

Месото съдържа незаменими аминокиселини

Това е най-често срещаното наукообразно възражение срещу вегетарианството. Наукообразно, защото не е вярно. Доста растения съдържат белтъчини, които в някои случаи са не само колкото в месото, но дори повече от него. И нещо повече - растителните белтъци са по-лесно усвоими и много по-здравословни.

Колкото до аминокиселините, правилно подбраната растителна храна в съчетание с млечна храна - която все пак е необходима при децата, осигурява абсолютно всички нужди на организма, включително и нуждите от белтъчини.

Заблуда е и мнението, че вегетарианската храна не съдържа достатъчно калций. Всички природни диети, включително чистите вегетариански диети без млечни продукти, съдържат количества калций, които са над необходимото за задоволяване на хранителните нужди.

Друго често срещано твърдение е, че хомо сапиенс притежава достатъчно анатомични белези на месояден хищник, за да се смята, че не е устроен да живее само с растителна храна. Човешката храносмилателна система обаче има и доста съществени отлики от тази на хищните животни. Тя е много по-близка до тази на висшите тревопасни и плодоядни бозайници и най-вече до тази на маймуните, които винаги са били вегетарианци.

Всичките предубеждения спрямо вегетарианството обаче се оборват лесно по чисто емпиричен път. Ако вегетарианството не е есетествен избор за човека, как тогава са оцелели и още повече как са живели пълноценно хилядите вегетарианци по цял свят, някои от които поколения наред не са вкусвали месо?

Истината всъщност е точно обратната. Хилядолетният опит на човечеството и изследванията на съвременната наука ясно сочат, че балансираното вегетарианско хранене прави човека по-здрав, по-жизнен и по-дълголетен.

Едно-две наум

Все пак имайте предвид, че вегетарианството не ви прави автоматично по-добър човек - в общия смисъл на думата, само заради това, че не ядете месо и не убивате животни. Вегетарианци са били хора като Буда, Конфуций, Толстой, Ганди и огромно количество известни музиканти и поп звезди, както от миналото, така и в момента. Вегетарианец обаче е бил и Адолф Хитлер...

Ако си мислите, че отказването от месна храна автоматично ви гарантира здравословно хранене, също сте в заблуда. И като вегетарианци можете да се храните неправилно. Ако ядете само кифли, вафли и банички, едва ли ще се радвате на най-добро здраве. Дори като вегетарианци е необходимо да подбирате и приемате разнообразна и висококачествена храна.

По света и у нас

Именно у нас точно това последното е доста трудно. Голяма част от българите постят или са вегетарианци - но по чисто икономически причини. Принудителното, временното или частичното вегетарианство не е нещо лошо, дори напротив. Но когато по липса на средства за препитание се ограничаваш до еднообразна, евтина и некачествена храна, дори тя да е изцяло вегетарианска, това не е никак здравословно.

Вегетарианците по убеждение у нас са по-малко отколкото в развитите западни страни или в далечния изток. Затова и да си вегетарианец в България е много трудно.

В София винаги е имало вегетариански ресторант/и, но дори и днес те са по-малко от пръстите на едната ръка. Това е труден и много специфичен бизнес, а кризата затвори няколко иначе добри примера. Принудени да оцеляват, някои затвориха врати, други готвят в полудомашни условия само за постоянни  клиенти, а трети потърсиха допълнителна странична ниша.

„Веда Хаус" е всъщност чайна, а не ресторант, „Слънце Луна" пък е пекарна, макар да има изцяло вегетарианско ресторантско меню. И двата са насочени повече към био и здравословни храни. Другите два широко познати адреса за вегетарианци са на ресторант „Кринг" и на ветерана „Дрийм Хаус".

От кухнята

Хората често смятат, че вегетарианството у нас е прищявка за богати, разказва готвачът Огнян Тодоров, който е работил в един от вече несъществуващите вегетариански ресторанти в София. Особено на невегетарианците им се струва скъпо, понеже погрешно са свикнали да смятат, че месото е лукс, а всичко останало е доста по-евтино. Част от продуктите наистина са евтини, признава той, но за да е наистина пълноценно и здравословно вегетарианското хранене, те трябва да са с перфектно качество, съвсем свежи - не могат да се консервират, държат в хладилник или обработват по други начини. Малотрайните продукти, които не се изядат или приготвят, просто се изхвърлят.

Всички веги ресторанти без изключение наблягат на източната и фюжън кухнята, а там се използват екзотични подправки и доста вносни продукти. Това не е защото ресторантите искат да са в по-висока категория, а защото клиентите са наложили такъв вкус. Малцина у нас могат да си позволят всяка вечер или няколко пъти седмично да са на ресторант. Вегетарианците си приготвят по-простичките и обичайни рецепти в къщи, а когато излязат на ресторант, искат нещо по-различно, ново или с по-сложна техника на приготвяне, изискваща понякога доста време за подготовка, обяснява Тодоров.

Другото е, че практически няма ресторант, какъвто и да е той, който да не включва и вегетарианска листа или поне няколко безмесни ястия според спецификата си. Обикновено това са именно по-традиционни или по-лесни рецепти. Ако постите или сте вегетарианец и искате да хапнете нещо по-обичайно навън, се ориентирате към най-близкия ви и най-евтин прилично готвещ ресторант. Щом обаче избирате изрично вегетариански ресторант, значи имате по-високи изисквания. Това се отразява на менюто, донякъде и на цените, разяснява Огнян Тодоров.

Ако беше скъпо, веги ресторантите нямаше да фалират, напротив - щяха да се отворят още, обяснява икономическата логика той.

Иначе вегетарианците са претенциозна, но много лоялна клиентела - те нямат особен избор, смее се Тодоров. Едно заведение на добре подбрано място може да прави приличен оборот от така наречените дневни менюта, които са основно за работещи и живеещи наоколо клиенти, поради което са обикновено доста евтини. Ресторантът си слага съвсем минимален марж печалба в цените им, но те му позволяват да прави необходимия оборот, за да оцелее. А печалбата идва от основното меню, което се консумира вечер.

Все си мисля, казва Тодоров, че в София има място и за един голям кулинарен вегетариански магазин или кухня с добре развита система за доставки по офисите и домовете. Българинът неясно защо предпочита да излезе на ресторант пред това да му доставят ресторантска храна вкъщи. А по света това е много сериозен бизнес. Може би нещата ще се променят и у нас постепенно.

А може би не съм прав, продължава да разсъждава на глас Тодоров. Едва ли съм единственият, на който му е хрумнала тази идея. Фактът, че някой не я е направил вече, означава, че надали е толкова просто. Едно, че системата за доставки у нас все още не е достатъчно добра. Второ, че вегетарианските ястия са наистина много претенциозни откъм външен вид и свежест. Те трябва да се поднесат на клиента максимално бързо след като са приготвени - какво според вас е качеството на една свежа салата след като е престояла половин или един час, пита риторично готвачът.

И трето, вегетарианците у нас са все още малко, въздъхва Тодоров, който определя себе си като „запален почитател на вегетарианската храна, който обаче няма нищо против през повечето време да похапва и вегетарианци".

#1 ludipari 09.10.2010 в 13:54:53

С вегетарианство не може да се отслабне току- така. Точно обратното е вярно: от прекомерна употреба на въглехидрати може да се напълнее. Е, разбира се, в крайна сметка всичко зависи от поглълнатото количество калории.

#6 ot4eto 09.10.2010 в 16:32:01

Аз подкрепям вегетарианците, въпреки че аз самия не съм такъв. Но все пак: - Има единични растения като соята, която може да се конкурира по съдържание белтъчини на 100 грама с месото, но общия случай не е такъв. Например бобени храни са с около 2 пъти по ниско съдържание на белтъчини. Така че не може да се използва аргумента че растителните храни са по-добри в това отношение от месото. Може да се каже че те успяват да го заместят. - Факта че сме сродни с нашите братовчеди маймуните, не означава че сме плодоядни. Както и не всички видове маймуни са такива. Например шимпанзетата с които споделям 96% идентичен генетичен код, са всеядни и месото присъства в диетата им често. За да разберем какви сме трябва да погледнем в миналото. Стотици хиляди години сме били ловци-събирачи. Диетата ни се е състояла от една две седмица ядене на плодове, корени и диви растения, веднъж примерно на 2 седмици при успешен улов, обилно сме поемали месо. Това ни е биологичната история. Която щем не щем, трябва да е приемем. Археологичните разкопки са недвусмислени, еволюционно сме приспособени към такъв начин на хранене. Преди 10-12 хиляди години обаче, се случва революция, това е началото на земеделието. Така че вегетарианството е нещо ново и е дошло със земеделието и създаването на първите цивилизации. В еволюционен план е нов начин на хранене, към който не сме още напълно приспособени. В този си смисъл - титли като естествено и природосъобразно, не отговарят на действителността. Храносмилателната ни система обаче, има невероятното еволюционно предимство да е всеядна и да обработва биохимически доста разнообразен тип храни. Това ни позволява да се справим със стреса на вегетарианската диета. Така че ако сте вегетарианец, може да се гордеете че в някакъв контекст сте носител на цивилизацията. Да не говорим че въглеродния ви отпечатък е доста по-нисък от нормалния гражданин. Само ви зова и моля, не отричайте същността на нашия организъм и не преиначавайте фактите. Без да го правите има достатъчно причини човек да сподели ваши начин на живот.

#7 strawsPulledAtRandom 09.10.2010 в 18:14:51

"Месото съдържа незаменими аминокиселини Това е най-често срещаното наукообразно възражение срещу вегетарианството. Наукообразно, защото не е вярно. Доста растения съдържат белтъчини, които в някои случаи са не само колкото в месото, но дори повече от него. И нещо повече - растителните белтъци са по-лесно усвоими и много по-здравословни." ------------- Разликата между "аминокиселини" и "аминокиселина" е само в последната буква, но ряазлика достатъчна да зачеркне няколко цели абзаца от статията... "Наукообразните възражения" твърдят, че само част от аминокиселините са незаменими. В много растителни храни наистина има по-голям процент протеини, отколкото в месото - пример соята - но в никакъв случай не са по-лесно усвоими, за по-полезни не зная. Това го твърдя не само заради множествето статии, които съм чел по въпроса (далеч по-специализирани от тази - все пак, писани от световноизвестни диетолози, а не от журналист), но и от личен опит със соево брашно. Когато бях тийнейджър, информиран горе-долу колкото автора, реших, че щом соята е по-евтина и същевременно по-богата на белтъчини от месото, значи ще заякна от нея. Нямаше кой да ми каже, че в нея имало инхибитори, които пречели на усвояването на белтъчините и ползата от това, еч са много не е голяма... А и все пак когато се строи тухлена стена трябват и тухли, и вар, не само тухли. Тоест, поемането само на един тип храна но доставя само някои аминокиселини - това, което споменах в началото. Както и да е, след като неколкократно имах сериозни болки в стомаха, а и изобщо "диетата" нямаше положителен ефект, реших малко да се информирам и естествено спрях. Оттогава намразих соята - сурова на брашно, печена, пържена, като добавка в каймата и т.н. Мисълта ми е, че не трябва да се залита от едната крайност в другата. Наистина, в момента ядем много повече месо, отколкото е полезно, да не говорим за качеството му... който скоро е ял домашно пиле, ще се погнуси от купените желеобразни пилешки пържоли с размер като да са от пуйка. Но пък и другата крайност не ми се струва добра - пълно спиране на животинските продукти. Според мен, трябва да обърнем много по-голямо внимание на наситените растителни мазнини, сладкото, изкуствените подсладители и т.н. - разбира се и на анаболните пилета и прасетата, хранени с трупове на други прасета. Най-добре - риба, заешко, телешко, може би пуешко... и разбира се, много сурови зеленчуци, все пак вегетарианците имат и много добри идеи

#8 RBT 10.10.2010 в 21:17:09

Добър ден уважаеми вегитарианци. Като човек минал през различни диети с една и друга цел и прочел доста литература по въпроса не мога да си представя, че все още четете и пишете глупости. Стига сте сравнявали човека с маймуната, защото да ви го кажа по друг начин "тя маймуната като не яде месо за това не става човек". Истината е ние сме различни от другите животни и преминаването в дадена крайност е просто безумие. Сега да ви кажа малко от моя личен опит. Имах проблеми с физическото си състояние което не се изразява в това да си дебел просто бях адски слаб. Започнах да чета книги на световно известни диатоложи и да спазвам сложни програми но ефект нямаше. Искам да отбележа че всичко е обвързано и със строг спортен режим. Накрая попаднах на едно тънко книжле което е било написано от някакъв си диетолог на доста олимпийски шампиони през 70 и 80 години на миналия век. Прочетох я библотеката за не повече от час и половина. Липсваха сложните схеми и количества на храни и тренировки всичко изглеждаше като проста една по-дълга статия в жълт вестник. След известно време реших да пробвам това което бях запомнил. И резултата дойде качих само 4кг но пък времената в бягането упражненията на лоста и успоредката се увеличиха и се чувствах че мога да правя всичко с тялото си. Ето ви и малко от това което запомних : Храненето е важно, яж когато ти се яде. Тренирай, почни с по-малко от колкото можеш. Не прекалявай както с храната така и с тренировките и от двете по толкова че да се чувстваш добре. Имаше доста повече за отслабване което не ми беше изобщо интересно. Но ви казвам от опит човек трябва да се храни с това което му изисква организма ако ти се прияде пържолка не да си мисли аз съм вегитариянец. Просто в момента наистина ако не спортуваш изглежда че вегитарианството е по-здравословно, може и за всички да е по здравословно защо тогава сме всеядни животни?

#9 elle-2 11.10.2010 в 11:10:47

Ани Димитрова, не искам да влизам в словесен двубой с думите, които сте цитирали, но мога да ви кажа, че голяма част от нещата, които сте постнали са изопачени и неверни. Да, принципно съм съгласна, че храната е превърната отдавна в печеливша индустрия, но това, което вие предлагате е другата крайност и също е направено, за да се печели. Истината е, че трябва да се консумира месо и месни продукти, защото това е част от хилядолетната ни диета. Така сме се хранели винаги. От лекар - управител на онкологично отделение зная, че соята е напълно вредна, защото нямаме ензими, с които да я разградим и усвоим полезните вещества, т.е. да се храним от нея. Същото важи и за маргарина, който е канцерогенен, както и "натуралните сокове". Зная обаче, че моите прабаби и дядовци, които са починали на по 95 години, са се хранели предимно с мляко и месо, произведено от тях самите. Как ще оборите факта, че всички ресторанти, които са за здравословно хрланене са многократно по-скъпи и как според вас мога да им се доверя, като те правят пари на гърба ми по същия начин, както и Мак Доналдс, например? Пак ви казвам, не искам да споря с вас, но всичко това провокира недоверие в мен. Гледала съм филми като Food Inc. и др. и съм наясно за какво става дума, но отново си мисля, че има прекалено много изопачени неща. Истината, както винаги, е някъде по средата.

#10 Катя 11.10.2010 в 11:46:24

Защо има толкова различни мнения по въпроса дали трябва или не трябва да вдям месо? Защо е толкова сложно да се определи дали организмът ни е пригоден или не за вегетарианство? Замислете се. И ще видите, че отговорът е малко по-високо от дадените възможности и не е на нивото на "като маймуните ли сме или не". Отговорът е, че ние имаме избор. Така сме устроени, че да можем и така и така. И това е, защото сме хора, което е много по-висше от маймуни и всякакви други животни. Всеки от нас може сам да избере какво да яде и по какви причини и при това организмът му ще издържи. Така че въпросните аминокиселини за едни са заменими, за други не са. Когато изборът е направен свободно, а не по някаква принуда, проблем със здравето не би трябвало да има.

#13 boris 11.10.2010 в 12:59:17

Може да нямаш нищо против вкуса на една сочна пържола, но само от мисълта, че ядеш труп на умряло животно, започва да ти се повдига. Или вярваш, че никой на този свят няма право да убива друго живо същество, особено ако има всички други възможности за пълноценно хранене. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Това не е вярно. Няма съвременни научни доказателства, въз основа на които да смятаме, че по някакъв начин растенията са по-малко живи същества от животните. Наличието на клетъчна стена и хлоропласти в клетките, не прави една жива тъкан, някак си по-малко жива.

#14 Астролог 11.10.2010 в 14:19:50

Един много съществен факт, който също касае вегетарианството, което е много по важно от непричиняване на вреда на животните е, че с месото се внасят токсини и животински страсти и енергии, които пречат за нормалната еволюция на човека, който не е само физическо тяло а и духовно същество!

#15 boris 11.10.2010 в 14:32:51

Долу ми беше мнението според науката, а това е спаред християнството: 14 И пак повика народа и каза им: Слушайте Ме всички и разбирайте. 15 Няма нищо извън човека, което, като влиза в него, може да го оскверни; но тия неща, които излизат от него, те оскверняват човека. 16 [Ако има някой уши да слуша, нека слуша]. 17 И като остави народа и влезе в къщи, учениците Му Го попитаха за притчата. 18 И каза им: Нима сте и вие тъй неразсъдливи? Не разбирате ли, че нищо, което влиза в човека от вън, не може да го оскверни? 19 Защото не влиза в сърцето му, а в корема, и излиза в захода. 20 Каза още: Което излиза от човека, то осквернява човека. 21 Защото отвътре, от сърцето на човеците, излизат зли помисли, блудства, кражби, убийства, 22 прелюбодейства, користолюбие, нечестие, коварство, сладострастие, лукаво око, хулене, гордост, безумство. 23 Всички тия зли неща излизат отвътре и оскверняват човека.

#16 ot4eto 11.10.2010 в 15:50:03

Boris, от цитатите ти от Библията разбрахме че Исус или проповедника, който цитираш, никак не е познавал човешката анатомия. Иначе няколко човека споменаха, че хората сме по висши от други животни. Биха ли същите тези ми обяснили, с какво точно нашата храносмилателната система е по-висша от тази на други всеядни? Любопитен съм да чуя.

#17 boris 11.10.2010 в 16:11:06

ot4eto Boris, от цитатите ти от Библията разбрахме че Исус или проповедника, който цитираш, никак не е познавал човешката анатомия ----------------------------------------------------------------------------------------- И това по какъв начен се съотнася със смисълът на казаното?

#18 ot4eto 11.10.2010 в 16:17:21

до Борис, по никакъв, просто дружеска закачка от моя страна.

#19 boris 11.10.2010 в 16:21:25

ot4eto Иначе няколко човека споменаха, че хората сме по висши от други животни. Биха ли същите тези ми обяснили, с какво точно нашата храносмилателната система е по-висша от тази на други всеядни? Любопитен съм да чуя. ----------------------------------------------------------------------------------------- А! Долният цитат от Библията е абсолютно точен отговор именно на този твой въпрос. Разбира се от позицията на тотален „буквализъм” може и да се направиш, че не можеш да го разбереш.

#20 ot4eto 11.10.2010 в 16:23:36

Нещо не ти разбрах последния коментар.

#21 boris 11.10.2010 в 16:27:23

Еми -закачка и от мен.

Новините

Най-четените