Страховитите чудовища, които книгите ни дадоха

Чудовищата от всякакъв вид, размер и произход имат специално място в попкултурата.

Върху тях се гради бизнес с екранизации, играчки и най-различни други продукти с лика им, плашат ни от малкия и големия екран, стават основа за множество интерпретации в различни формати, че дори за обидни сравнения ("Съседът от долния етаж прилича на зомби" е тема, върху която дълго може да се дискутира).

Но ако търсим корените на някои от най-популярните и страховити чудовища, ще видим, че всъщност те се появяват за пръв път в книги.

Фантазията на писатели векове наред е дарявала с форма, цвят, а често и с много остри зъби страховете на хората - от мрака, от смъртта, от прилепи и кучета, че дори от морските и океански дълбини. Тези страхове са оживявали на страниците на разкази и романи, за да завладеят милиони читатели по света и да дадат общо лице на споделения им страх.

Оттам чудовищата са се прехвърлили и в киното, за да намерят своето място в разнообразния пантеон на попкултурните икони.

В галерията сме събрали някои от най-популярните чудовища и зли същества, които за пръв път са се появили на страниците на книга.

#1 RUMERO 01.09.2018 в 12:43:55

Ако ви е страх,не гледайте!Не се препоръчва на непълнолетни!Пет случая на духове,записани на видео в гробищата:https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=dwKHbNvlrhE

Новините

Най-четените