Готови ли сте за автомобилното "преселение на народите"?

Има няколко определени дни през годината, в които ако не цяла България, то поне със сигурност три четвърти от нея, тръгва на път.

Без да броим лятното "преселение на народите" към морето и Гърция, най-големият трафик на автомобили по пътищата обикновено съвпада с официалните празници. Тогава цяла София, а и всички по-големи градове в страната, се опразват и автомобилите се насочват към по-малките населени места и селата. А абсолютният пик, в който буквално милиони коли потеглят от едно населено място към друго, се отбелязва точно преди Коледа, около Нова година и в дните след нея.

И в края на 2018-а отново ще станем свидетели на онова изключително приятно равномерно разпределяне на населението из цялата страна - малките градчета и селата отново ще се напълнят с хора и ще светнат радостно, сито и спокойно. За жалост, коледната еуфория по родните места трае твърде кратко - едва няколко празнични дни... Или най-много до  Ивановден. А след това големите градове и столицата отново се оказват в плен на трафика и клаксоните задрънчават истерично под ръцете на нервните хора, неизлезли още от празничното опиянение. Календарната година ще нарасне с още една цифра и отново ще стане време да се влиза в работна форма...

Но именно заради „отпускането на юздите“ около празниците, шофирането преди и след Коледа и Нова година обикновено е по-неспокойно, по-истерично и по-опасно от друг път.

Тежкият трафик, разсеяността, изострянето на семейните проблеми и злоупотребата с алкохол вадят дявола от всеки шофьор. Вероятно е излишно да напомняме, че именно през тези дни е необходимо да се кара по пътищата внимателно, отговорно и с двойно повишено внимание.

Зимната обстановка също не улеснява трафика: декемврийските и януарските дни обикновено се характеризират със заледявания, дъжд, а често са възможни и снеговалежи. Това допълнително изисква безупречна поддръжка на автомобила: изряден акумулатор, който няма да предаде пътуващите при ниски температури, здрави и по възможност нови зимни гуми и достатъчно количество качествено гориво.

Всеки предвидлив шофьор разчита и на допълнително застраховане при дълъг зимен път и точно такава сигурност дава безплатната услуга "Помощ на пътя" на Shell.

"Помощ на пътя" е част от програмата за лоялност на веригата и е насочена към всички редовни клиенти с цел да им осигури именно спокойствието, от което се нуждаят по празниците и не само.

Пътната помощ на Shell е незаменим спасителен вариант за най-честите и критични ситуации, с които могат да се сблъскат пътуващите. Tова са познатите и най-масови проблеми с автомобила: необходимост от смяна на гума, проблем с двигателя заради грешно заредено гориво, първа помощ при паднал акумулатор... От Shell предлагат и възможност за извозване при грешно заредено гориво, както и доставка на гориво, в случай на недостиг или проблем. В "Помощ на пътя" е включена още и безплатна правна помощ, свързана с автомобила.

Услугата е предназначена за всички клиенти на Shell, които притежават карта ClubSmart и са създали акаунт в уеб страницата www.shellsmart.com. За да се възползват от пътната помощ, клиентите на Shell e необходимо да са натрупали точки по картата през предходния календарен месец в някой от търговските комплекси на веригата.

Безплатната пътна помощ ще тръгне в момента, в който закъсалите шофьори се обадят на телефон 0800 11 146 и предоставят своите имена и номера на своята ClubSmart карта.

Услугата се предоставя със съдействието на Allianz Partners и е част от лоялната програма на Shell, с която компанията улеснява най-верните си клиенти и ги насърчава да шофират безопасно, отговорно и съобразено със зимните условия по празниците.

Приятно пътуване, весело празнуване и нека всички посрещнем Новата година безаварийно и спокойно!

Новините

Най-четените