Парламентът реши да плащаме за АЕЦ "Белене"

Депутатите приеха НЕК да получи държавен заем, за да започнат плащанията за оборудването на АЕЦ "Белене". Гласуването мина и на второ четене и сега се чака одобрението на ЕК, за да се пристъпи към първия транш за Русия.

Според закона Националната електрическа компания няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения.

В текста не беше записана конкретна сума. Не беше прието предложението на БСП да се уточни конкретна стойност от 1 милиард и 200 хиляди евро за срок от 15 години.
Не бе прието и искането на РБ да се провери дали реакторите са произведени и в какво състояние е оборудването.

Задължението произтича от решение по арбитражно дело в полза на руската "Атомстройекспорт", която изгради два реактора, поръчани без договор от Националната електрическа компания в края на 2008 г. Главницата по дълга към Русия е 530 млн. евро, но България оспорва частично лихвите, които според нея са погрешно изчислени.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България не разполага с 20 милиарда лева, за да построи сама АЕЦ "Белене".Министърът допълни, че предстои да се уточни размерът на лихвата , след предявените от нас претенции пред арбитража, защото е възможно тя да се намали.

Новините

Най-четените