Репортери без граници: "Българските власти да спрат със заплахите и обидите към журналисти"

Международната организация "Репортери без граници" призовава българските власти да спрат да се опитват да сплашат журналистите в страната, които от началото на месеца са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на висши държавни лица. Това се казва в публикация на сайта на организацията по темата.

От "Репортери без граници" обръщат внимание на случая, в който по време на пресконференция премиерът Бойко Борисов нарече журналистите в страната "мисирки", като допълват, че той "в сюрреалистичен опит да се подиграе" на журналистите "се опита да имитира крякането на пуйка в продължение на няколко секунди".

На пресконференция в Брюксел на следващия ден главният прокурор Иван Гешев се обърна към Атанас Чобанов, редактор на разследващия новинарски сайт Bivol. Вместо да отговаря на въпросите на Чобанов, самият Гешев започна да задава въпроси на Чобанов, показващи, че разполага с информация за личния му живот.

Организацията споменава за статии, публикувани от Bivol, в които се твърди, че Гешев е участвал в "съмнителни сделки".

В позицията на "Репортери без граници" се споменават и думите на българския евродепутат Александър Йорданов, нарекъл Чобанов и колегите му "дребни провокаторчета", когато журналистът го пита за случай на корупция, в който се твърди, че е замесен един от колегите му. Българската прокуратура публикува тези вербални размени в YouTube.

Организацията цитира и случая, в който на 11 февруари тази година заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини двамата журналисти от bTV, Венелин Петков и Антон Хекимян, че са "корумпирани" и поиска прокуратурата да ги разследва за несъобщаване на предполагаеми връзки между собственикът на онлайн сайтът за залози Efbet и Васил Божков, арестуван по 11 обвинения.

Защитавайки своите двама журналисти, bTV Media Group отговори, че "ролята на журналиста е да съобщава истината след проверка и разследване".

"Смущаващо е, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставените служители в България не са изолирани и продължават да се случват", коментира Полин Адес-Мевел, ръководител на отдел "Европейски съюз и Балкани" към "Репортери без граници".

"Европейският съюз не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим председателя на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки", допълва още тя.


#2 stoy 14.02.2020 в 21:21:37

Макароне, Макароне... "Репортери без граници" - това същите тези безгранични ли са, които включиха убийството на Виктория Маринова в списъка на убитите заради професията си журналисти? По донос пак на лицата от "Биволъ"? Пък Гешев му бил задавал на Чобанов "въпроси, показващи, че разполага с информация за личния му живот". Въпросът беше един: "Как е времето в Москва?" Половин България отдавна знае, че съпруга на въпросния Чобанов е Мария Онучко, с което той се пада зет на дългогодишния кореспондент на официалната пропагандна централа на Путин РИА Новости във Франция - Виктор Онучко. А самата Мария е журналистка в новия путенски рупор за фалшиви новини, манипулации и дезинформация - Russia Beyond. В определени среди отдавна се говори, че "Биволъ" всъщност е руски хибриден проект - уж пише срещу Русия, но с това не нанася вреда на Путин, а в същото време го използват за хибридни операции в България. Толкоз по въпроса за "личния живот" на Чобанов. Що се отнася до Венелин Петков и Антон Хекимян, само ще напомня, че тези сладури храбро съсипаха бившия министър на здравеопазването проф. Николай Петров с изцяло скалъпени обвинения и го принудиха омерзен да подаде оставка; съсипаха и т.нар. Пацо Терасата от КПКОНПИ, защото - видите ли - бил имал голяма тераса на покрива на сградата и незаконен навес на нея, построен обаче от предишния собственик. Инсинуацийките за занижена цена и неясни доходи се оказаха 100% лъжа, но шефът на КПКОНПИ беше неудобен на едни хора с много, много пари и проблеми с техния произход. За Васил Божков обаче мълчаха като полови органи 45 дни! При положение, че са им били предоставени всички документи. И при положение, че на двадесетия ден прокуратурата официално обяви, че започва проверка. Дори тогава не мъцнаха, не съобщиха какво им е донесено, не потърсиха официално "Национална лотария" за отговор. Вместо това няколко пъти пуснаха Божков да обяснява колко е чист... Храбри поръчкови момченца... Гнус!

#4 Онуфрий 15.02.2020 в 11:29:12

В определени среди отдавна се говори, че "Биволъ" всъщност е руски хибриден проект - уж пише срещу Русия, но с това не нанася вреда на Путин, а в същото време го използват за хибридни операции в България. ======================================= Слабо ме интересува коя е жената на Чобанов при положение, че Бивол имат доста успешни журналистически разследвания, бих казал уникални. Те поне едно време бяха американски проект, после на МИ5, на Мосад, а сега явно са руски. Ако са писали 100% лъжи както се твърди има съд, така че засегнатите да си потърсят правата. Пацо терасата беше един пълен несъстоятелник, а фактите по темата не търпят различни интерпретации. И като е толкова невинен защо гордо не си отстоява правата и не осъди клеветниците, а го скатаха като мишка.

#5 dedo adji 15.02.2020 в 11:53:36

На вятъра си губиш времето, Стойчо, да промиваш дупките на кривото макаронче, обхванато от ужаса на лумпен ентелегента "излагане пред чужденците", по-голям и от омразата му към топлофикацията. Спомням си възмущението му от лошото отношение към Лидл, който бил ?лицето на Германия?. Сега го жегнала забележката на някакво си НПО към българските власти. Понеже и на мен не ми харесва чужденци да правят забележки на българи, си направих труда да прочета в уикито за тая "уважавана м/у народна организация", без да претендирам за изчерпателност. Първо, кой плаща и поръчва музиката. Финансирането на РБГ ставало чрез продажба на книги и албуми, от която са събрали 250х евра, ок. 6% от 4млн бюджет за 2007г. (по-пресни данни не намерих. Който може, да ги цитира) Други спонсори на тая НЕ правителствена организация са френското и др. правителства с 12%, фармацевтичната фирма Санофи с 10%, националният фонд за демокрация на САЩ,, Бенетон и !изненада! Шорош. Шефът й е обвинен във връзки с ЦРУ. Дейността им се състои, освен в изобретения от тях рейтинг за свободата на словото, в заклеймяване на правителства, които убиват малтретират и преследват журналисти. Дело похвално, но нито дума за много по-големия брой преследвани и малтретирани лекари, учители, фермери, ако щете и келнери и обущари. Те не заслужават вниманието на РБГ. И от какво са недоволни? От "заплахи и обиди към журналисти". Значи, журналистите могат да пускат всякакви обиди и обвинения, много често без да си направят труда да проверят достоверността им, но никой няма право да им отвърне със същото. А уж се вдъхновяват от хартата за правата на човека, по-точно, свободата на словото. Да, ама хартата гласи, че свободата на словото е право на ВСЕКИ. Всеки включва и Бойко Борисов и мисирките. Иначе е свобода само за крякането на мисирките.

#7 dedo adji 15.02.2020 в 17:11:35

Много се само ласкаеш, макароне, ако си мислиш, че те нападам лично. Ти просто се оказа поредният, едва ли последният, който се пъне да посипе главите на всички българи с пепел по повод на това прословуто 111-то място. На мен ми писна и реших да видя кой е великият рефер, който води това първенство. Нищо ново, обичайните заподозрени. И не съм копал дълбоко, липсват ми компютърните умения и търпението за подробно проучване. Любезно ти отстъпвам всичката пепел и ти желая успех в борбата със звената и топлофикацията. Аз не съм звеновод и с топлофикацията никога не съм имал работа.

#8 Дракон с кисело зеле 15.02.2020 в 17:42:30

Дедо се изказва особено интелигентно днеска. От кого би приел независима оценка, дедо? И верно ли съдиш една организация, създадена с конкретна цел, задето не се отклонява от конкретната си цел? Би ли очаквал от организация за защита на правата на лекарите да тръгне да защитава свободната журналистика? Хайде стига глупости. Безграничните репортери са прави. Селташкото поведение, и към журналисти, и не само, на родните политици е известно на всички, а свободата на словото далеч не е това, за което хората масово я мислят. Това публично да обиждаш или унижаваш някого не е свобода на словото, да не говорим, че при определени условия чисто законово подлежи на наказание: https://pravatami.bg/6040

#11 dedo adji 17.02.2020 в 12:42:02

... свободата на словото далеч не е това, за което хората масово я мислят. Това публично да обиждаш или унижаваш някого не е свобода на словото, да не говорим, че при определени условия чисто законово подлежи на наказание ... Не знам доколко това кафене може да се смята за публично, но си спомням многобройни изявления не едно пиуе със зеуе. Едно от по-меките беше "кофа тор", като възпитан човек ще се въздържа да цитирам другите. Такива думи у нас докарват счупени носове, а по света съдебни дела с дебели обезщетения. Споко пиуе, нямам намерение нито да те бия, нито да те съдя. Предполагам, че и мишените ти нямат. Само констатирам криворазбрана свобода на словото. Потърси разказа от Фредерик Форсайт Privilege. А "мисирки" не може да се смята за обидна дума. Мисирките произхождат от най-демократичната демокрация на всички времена и по всички земни кълбета. Само дето американците й викат turkey, ама те са зле с географията.

#12 Дракон с кисело зеле 17.02.2020 в 17:28:25

Дедо, `айде преди да ми интелигентееш насреща, да прочетеш и коментара ми, и материала на линка, който постнах. Просто препоръка, нали...

Новините

Най-четените