100 000 лв. "оферта" за събарянето на Двойната къща

Бившият министър на културата Петър Стоянович призна, че е станал обект на корупционен натиск с цел събарянето на т.нар. Двойна къща на бул. "Васил Левски" 19 още преди 3 години.

"При мен в Министерството на културата е идвал изключително добре сресан и облечен човек, който ми предложи 100 000 лева, за да му разреша тази къща да се бутне. Както знаете, по мое време тя не беше пипната. В един момент разбраха, че по тази линия няма как да пробият и свърши", каза Стоянович в интервю за BG on Air.

Той уточни, че "представител на инвеститора" му е дал да разбере, че "всяка добра инициатива на Министерството във всички случаи няма да остане "неотблагодарена".

Не стана ясно кой е бил конкретният "представител", направил намека за подкуп, и дали министърът е подал сигнал в прокуратурата.

Стоянович беше министър на културата между май 2013 и август 2014 г. От 2005 г. насам собственик на двойната къща е строителна фирма, свръзана с Кирил Киров-Японеца. Той е и собственик на съседната бизнес-сграда на бул. "Васил Левски".

Фирмата получи възможност за събарянето на Двойната къща едва през ноември 2016 г., след като Министерството на културата и Института за опазване на културното наследство са одобрили свалянето на статута й като паметник на културата в края на мандата на Вежди Рашидов.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов разкритикува Министерството на културата и НИНКН за това, че не "вместо да отклонят собственика от неговото лошо намерение да ликвидира обекта, те са му помогнали".

"Години наред този обект е бил в кръга на нашето внимание. Правени са десетина проверки, два пъти са писани предписания и през 2014 г. собственикът е изпълнил предписанията. Изтовил си е прокет, който е съгласуван по каналния ред от Министерството на културата и НИНКН, за съхранение на културната ценност. Внезапно през миналия ноември (2016 г.) без каквито и да е допълнителни аргументи, собственикът внася предложение до министъра на културата с искане да се отнеме статута на обекта. Това му развързва ръцете, искането е удовлетворено в едни изключително кратки срокове. Като няма статут сградата, той може да прави с нея, каквото поиска", каза Чобанов.

Той отхвърли като несъстоятелни мотивите за събарянето на Двойната къща "защото "сградата стои чуждо и нехармонично в средата около нея и че липсва частен интерес за нейното запазване" (по обяснението на МК, цитирани от bTV).

"По тази логика всяка старинна сграда в съседство със съвременна може да бъде ликвидирана", коментира Чобанов.

Бившият културен министър Петър Стоянович отправи призив към местните власти в София да настояват от новото правителство защитата на недвижимото културно наследство да влезе като част от приоритетите на управленската програма.

Той посочи, че при подобни казуси във Виена и Париж общината има право да отнеме неподдържаната сграда от собственика й след второто предупреждение.

Новините

Най-четените