30 години затвор за убиеца на Вероника

30 години затвор при първоначален строг режим - това наказание отреди Великотърновският окръжен на Илиян Здравков за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Тя бе нападната на 28 февруари, докато се прибирала към къщи, от 40-годишния Здравков с цел грабеж - 25 лева и дебитна карта.

Тялото на момичето бе открито във водите на река Янтра три дни по-късно, с множество удари по него. В таропрестолния град имаше протести, защото край гарата няма осветление и мястото е опасно.

40-годишният рецидивист от ромски произход бе признат за виновен по тежкото престъпление. Той бе арестуван в Горна Оряховица, при опит да изтегли пари от дебитната карта на Вероника, а след това направи пълни самопризнания.

Тричленният съдебен състав постанови най-тежката присъда при реда на съкратената процедура. Магистратите решиха още Илиян Здравков да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер на 200 000 лева. Подсъдимият трябва да поеме и разноските по делото, както и да плати държавна такса в размер на 8000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд. Служебният адвокат на Здравков коментира, че след консултация с него ще решат дали да обжалват.

Здравков досега е осъждан шест пъти, а по време на убийството е имал влязла в сила ефективна присъда за грабеж. Обявен е за общодържавно издирване на 25 февруари. Обвиненият е с постоянна адресна регистрация в Полски Тръмбеш, живял е на територията на община Мъглиж, има пет деца, част от които настанени в социални домове, посочи прокурорът.

Новините

Най-четените