Протест срещу новия учебен план в гимназиите

Новият проект на МОН за промени в наредбата за общообразователната подготовка предизвика недоволството на учителите по чужди езици и философия заради рязкото съкращаване на задължителните часове по дисциплините им.

От 648 учебни часа по интензивно изучаване на първи чужд език в 8 клас на езиковите гимназии, хорариумът спада наполовина в 9 и 10 клас.

Компенсирането ще става чрез въвеждане на задължително обучение на чуждия език на най-малко 3 общообразователни предмета. Има възможност и за добавяне на часове по език през т.нар. избираеми предмети, обясни пред сутрешния блок на бТВ Анна Арсениева от МОН.

Галина Бечева, учител от столичната Френска гимназия, оспори двойното съкращаване на часовете между първата и втората гимназиална година, като го нарече "икономически и методически безсмислено".

Тя коментира, че изучаването на общообразователни предмети като история, химия или др. на чужд език трябва да се случва след натрупване на определено ниво на познание и не може да замести самото изучаване на езика.

Критични гласове се чуват и заради плановете за намаляване с над 40% на часовете по философия за сметка на засилването на нова дисциплина "Гражданско образование".

Веселин Дафов от Философския факултет в СУ определи това намерение като несериозно и предупреди, че ограничаването на базовото образование няма да позволи да се задържи "каквато и да е надстройка".

Днес е последният ден на общественото обсъждане по проекта и е краен срок за предложения за промени с новия учебен план.

#1 pepe 09.11.2015 в 09:49:26

Значи учениците, освен че няма да научат език, няма да научат и поне 3 общообразователни предмета, защото ще ги учат на език, който не знаят, заради намалените часове по него. Мнооого умно министерството, просто блестящо! Само в главата на ентелегент /човек, който се смята за интелигентен без въобще да е такъв/ може да се роди такъв катастрофален план.

#2 boris 09.11.2015 в 11:31:48

Това е изключително неправилно, защото няма да научи децата на гледат философски на нещата от живота, като абсурда и мизерията ...

Новините

Най-четените